Jak zpracovat včelí vosk od včelaře – návod
Na výrobu mastí používám panenský vosk z víček a volné stavby od svých včel. Většina z vás asi takový zdroj mít nebude, ale určitě máte v okolí nějakého včelaře. Zkuste za ním zajít a zeptat se, jestli nemá vosk vhodný na výrobu mastí.
Více o výběru vosku od včelaře najdete v článku Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší. Určitě je lepší, abyste si článek přečetli a tak rozuměli všem pojmům v tomto článku. Pokud jste již četli, můžeme pokračovat 🙂
Pokud od včelaře získáte vosk ve formě plástů a/nebo voskových víček, musíte jej nejprve roztopit. Já jsem tomuto procesu obětovala jeden starší hrnec, protože vosk z něj nejde odstranit.
Pozor! Pokud použijete smaltovaný hrnec, tak by neměl mít poškozený smalt. Vosk by mohl s kovem reagovat a to nechceme.
Do hrnce vložíme víčka a/nebo plásty a doplníme vodou. Zahříváme dokud se vosk plně nerozpustí. V hrnci bude plavat ve vodě a vosku spousta nečistot.
Hrnec odstavíme z plotýnky a necháme pomalu vychladnout. Na hladině vody se nám bude usazovat vosk a pod ním nečistoty. Při chladnutí se s hrncem nesmí hýbat, jinak by se nečistoty a vosk promíchaly a to my nechceme.
Po úplném vychladnutí vyndáme z hrnce voskový koláč. Na jeho spodní straně budou usazené tmavé nečistoty z plástů (zbytky propolisu atd). Vrstvu nečistot bez vosku oškrábeme (třeba starým nožem), jakmile se mezi nečistotami začne objevovat i vosk, dál už nepokračujeme.
Tip: Lepší je použít hrnec spíše vyšší s menším průměrem. Vznikne nám tak vyšší voskový koláč a výrazněji se od sebe oddělí nečistoty a vosk.
Tip na porcování vosku z voskového koláče
Jak jsem zjistila, není moc pohodlné před každou výrobou masti porcovat koláč a snažit se odhadnout potřebné množství vosku. Vyřešila jsem to velmi elegantně. Po vytavení si vosk rovnou naporcuji a rozvážím do formiček na muffiny. Vždy po 10 g.
Plech s formičkami vložím do trouby rozehřáte asi na 70 – 80 °C a “peču” dokud se vosk krásně nerozpustí. Když je vosk rozpuštěný, plech vytáhnu a nechám zchládnout.
Pak už stačí jen 10g voskové placičky vyloupat z formiček a mám krásně naporcovaný vosk pro použití do mastiček.
Udělala jsem si i pár větších 20-ti a 30-ti gramových. Malé 10-ti gramové jdou krásně lámat na poloviny (5 g) i na čtvrtiny (2,5 g) – abych měla rovný lom, pomůžu si nožem.
A zpracování vosku je u konce. Placičky uchovám v plastové krabičce na chladnějším místě (třeba špajz) a při výrobě mastí a balzámů snadno použiji potřebný počet placiček.
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně
Recepty a návody
Konzultace zdarma
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?
Témata budou i na přání
Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
Jak takový vosk z víček vytavim a vyčistím? Ivča
Ahoj, v článku je to podrobně napsáno. Je v něm něco, čemu nerozumíte? S čím si nevíte rady? Nevím, na co konkrétně se ptáte 🙂 Zdenka
Omlouvám se, dávala jsem otázku pod článek,kde jste psala o včelím vosku a jak vybrat ten kvalitní. Tenhle článek se mi nezobrazil a už vůbec nechápu,jak se u něj objevil můj dotaz.:-D Každopádně oba jsou moc zajímavé. Píšete srozumitelně a k věci. Líbí se mi váš blog. Sama dělám domácí mýdla a poslední dobou i tělová másla. Zjistila jsem,že asi používám dost mizerný včelí vosk. Takže už se chystám za kamarádkou,manželkou včelaře… 🙂 Ivča
Tak hlavně, že jste to nakonec našla 🙂 Jsem ráda, že se Vám blog líbí, potěšilo mě to. S voskem je to komplikované. Věřím, že teď už si vyberete ten nejlepší. Mějte se krásně a ať se Vám daří 🙂 Zdenka
Zdravím, chci se zeptat, jestli při tavení vosku jej vaříte. Získala jsem od včelaře víčka a on mi říkal, že když chci vosk pro kosmetické účely, tak by se neměl vařit, protože se v něm něco tím varem zničí. Prý by se měl tavit na slunci. Nikde na internetu se mi ale takovou informaci nepodařilo najít, tak nevím, zda je na tom něco pravdy. A i kdybych to roztavila na slunci, tak to stejně musím čistit v té vodě. Jsou v tom přece i zbytky medu a nečistot. Pavla
Dobrý den, ano i ze slunečního tavidla se musí vosk přečistit ve vodě. Ve slunečním tavidle je teplota také velmi vysoká, vosk taje až při cca 63 stupních. Ale ani při čištění vosku ve vodě se nemusí vosk vařit, aby se rozpustil. Stačí jej rozpustit při teplotě do 70 stupňů. Trvá to déle, ale je to pro vosk šetrnější. Zdenka
Tak jsem se dnes konečně od léta dokopala k tomu,abych se pokusila vyčistit panenský vosk,co jsem tehdy dostala. Jo,trvalo mi to půl dne, nečistot bylo hodně, ale- povedlo se! Díky za srozumitelný návod. I za ostatní články.Není to jen bezduché plácání jak mnohé blogy… Přeji úspěšné podnikání. Ivča
Ivi, moc děkuji 🙂 Potěšilo 🙂 Zdenka
Hezký den Zdenicko 🙂 chci Vam jen říci, že váš blog je opravdu moc povedený a moc Vam za něj dekuji! Ať se Vám daří. Katka
Kateřinko, to se krásně čte. Děkuji za vavříny, Zdenka
Dobry den Zdeničko,
prosím o radu: dostala jsem vosk od včelare a ze je plny nečostot, je jasné. Je v nem však i dosti medu. Dá se med ješte nejak vyfiltrovat nebo je uz na odpis?
Dekuji predem za radu a za čas a sílu venovanou tomuto blogu, je úzasne a srozumitelne vedeny.
Preji hezky den.
Dobrý den, zajímalo by mě, kolik asi g nezpracovaného panenského vosku mám koupit, abych získala 20 g čistého vosku. Dekuji
Dobrý den. Mám dotaz k tavení vosku. Když přetavuji vosk při jeho čištění (druhém i třetím), tak mi koláč vosku při tuhnutí vždy nějak popraská i když drží pohromadě. Tavím v nerezové kónické nádobě o obsahu cca 5 l. Zkoušel jsem zateplit nádobu, když to nepomohlo tak jsem ještě před chladnutím zakryl nádobu izolovaným víkem a vždy voskový koláč má několik trhlin po obvodu nebo od středu. Popraská i v otevřené a nikterak neizolované nádobě. Zkoušel jsem i nátěr stěn nádoby jedlým olejem ale výsledek je vždy stejný. Cca 2 kg vosku ohřívám v nádobě s jedním litrem vody na vařiči nastaveném na stupni 4 po dobu cca 1/2 hod. Asi 5 min. před skončením rozpouštění s obsahem míchám až je vosk zcela rozpuštěn. Nádobu sejmu s vařiče a nechám v klidu ztuhnout. Při prvotním parním vyváření voštin a vypouštění do plastové silnostěnné nádoby mi voskový koláč nikdy nepopraskal. Co dělám špatně? Nebo je nerezová nádoba pro tento účel nevhodná. Prosím o radu. Předem za vyřízení děkuji.