Jak zpracovat včelí vosk od včelaře – návod

Dostali jste vosk od včelaře ve formě plástů a teď přemýšlíte, jak ho správně zpracovat? Nebo vás jen zajímá, jak se vlastně takový vosk zpracovává? To se dozvíte v následujícím článku.

     Na výrobu mastí používám panenský vosk z víček a volné stavby od svých včel. Většina z vás asi takový zdroj mít nebude, ale určitě máte v okolí nějakého včelaře. Zkuste za ním zajít a zeptat se, jestli nemá vosk vhodný na výrobu mastí.

     Více o výběru vosku od včelaře najdete v článku Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší. Určitě je lepší, abyste si článek přečetli a tak rozuměli všem pojmům v tomto článku. Pokud jste již četli, můžeme pokračovat 🙂

     Pokud od včelaře získáte vosk ve formě plástů a/nebo voskových víček, musíte jej nejprve roztopit. Já jsem tomuto procesu obětovala jeden starší hrnec, protože vosk z něj nejde odstranit.

     Pozor! Pokud použijete smaltovaný hrnec, tak by neměl mít poškozený smalt. Vosk by mohl s kovem reagovat a to nechceme.

     Do hrnce vložíme víčka a/nebo plásty a doplníme vodou. Zahříváme dokud se vosk plně nerozpustí. V hrnci bude plavat ve vodě a vosku spousta nečistot.

     Hrnec odstavíme z plotýnky a necháme pomalu vychladnout. Na hladině vody se nám bude usazovat vosk a pod ním nečistoty. Při chladnutí se s hrncem nesmí hýbat, jinak by se nečistoty a vosk promíchaly a to my nechceme.

     Po úplném vychladnutí vyndáme z hrnce voskový koláč. Na jeho spodní straně budou usazené tmavé nečistoty z plástů (zbytky propolisu atd). Vrstvu nečistot bez vosku oškrábeme (třeba starým nožem), jakmile se mezi nečistotami začne objevovat i vosk, dál už nepokračujeme.

     Tip: Lepší je použít hrnec spíše vyšší s menším průměrem. Vznikne nám tak vyšší voskový koláč a výrazněji se od sebe oddělí nečistoty a vosk.

Vosk pořád nebude úplně čistý. Proto koláč znovu vložíme do vody (použijeme čistou vodu) a proces rozpouštění opakujeme. Po vychladnutí bude na spodní straně koláče již viditelně méně nečistot.
      Tyto nečistoty opět oškrábeme.
Už máme skoro čistý vosk. Takže jej ještě naposledy dáme rozpouštět do hrnce s čistou vodou. Po vychladnutí je už zespodu koláče jen slabounká vrstvička nečistot. Tu odstraníme a máme čistý vosk.

Tip na porcování vosku z voskového koláče

 

Jak jsem zjistila, není moc pohodlné před každou výrobou masti porcovat koláč a snažit se odhadnout potřebné množství vosku. Vyřešila jsem to velmi elegantně. Po vytavení si vosk rovnou  naporcuji a rozvážím do formiček na muffiny. Vždy po 10 g.

     Plech s formičkami vložím do trouby rozehřáte asi na 70 – 80 °C a “peču” dokud se vosk krásně nerozpustí. Když je vosk rozpuštěný, plech vytáhnu a nechám zchládnout.

     Pak už stačí jen 10g voskové placičky vyloupat z formiček a mám krásně naporcovaný vosk pro použití do mastiček.

     Udělala jsem si i pár větších 20-ti a 30-ti gramových. Malé 10-ti gramové jdou krásně lámat na poloviny (5 g) i na čtvrtiny (2,5 g) – abych měla rovný lom, pomůžu si nožem.

      A zpracování vosku je u konce. Placičky uchovám v plastové krabičce na chladnějším místě (třeba špajz) a při výrobě mastí a balzámů snadno použiji potřebný počet placiček.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

   Včelnice z jara - jak to u nás vypadá? Chcete vědět, jak to vypadá u nás na včelnici? Jak se letos daří našim včelám a jak jsme vlastně přezimovali? Tak pojďte dál do naší včelnice 🙂 Vítejte u nás!   Jak jsme přezimovali?    My dobře, včely už...

Med – superpotravina z naší přírody

Med – superpotravina z naší přírody

    Med - superpotravina z naší přírodyMed asi zná každý, víme jak vypadá i jak chutná. Má mnoho benefitů pro lidský organismus. Připravila jsem si pro vás článek, který vám pomůže nejen vybrat si kvalitní med, ale také vám poradím, jak med uchovávat, aby si...

Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší

Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší

    Včelí vosk v kosmetice - jak vybrat ten nejlepší Při výrobě domácích mastí a kosmetiky se často používá včelí vosk k zahuštění olejů a také pro své ochranné a vyživující vlastnosti. Můžete jej koupit v e-shopech nebo přímo od včelaře. Ten musí být určitě...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.