Med – superpotravina z naší přírody

Med asi zná každý, víme jak vypadá i jak chutná. Má mnoho benefitů pro lidský organismus. Připravila jsem si pro vás článek, který vám pomůže nejen vybrat si kvalitní med, ale také vám poradím, jak med uchovávat, aby si zachoval všechny živiny.

Včely na plástu

Zázrak přírody

Med je používán lidmi už odpradávna. Je to vydatný zdroj energie a živin, které jsou navíc snadno stravitelné. Má silné antibakteriální účinky. Pomáhá při hojení ran, zánětech horních dýchacích cest, zklidňuje mysl (mléko s medem je lidový lék na nespavost a podrážděné nervy). Posiluje obranyschopnost organismu. Je to silný antioxidant a tak brání předčasnému stárnutí buněk. V kosmetice se používá na vyživení a rozjasnění pokožky.   

Jak med vzniká 

  Med vzniká z nektaru rostlin (květový med – vetšinou světlé barvy) nebo z medovice (medovicový med). Nektar produkují rostliny ve svých květech, aby nalákaly hmyz. Včela, když přelétá z květu na květ a sbírá tento nektar, tak zároveň opyluje květy. Medovice je produkt především mšic, které sají mízu stromů a vylučují nespotřebovanou sladkou tekutinu. Tu pak včely sbírají a přeměňují na med.       Ať už nektar nebo medovici včely sesbírají do medného váčku a odnesou do úlu. Hned u vstupu ji předají úlovým včelám a letí pro další. Včely si pak předávají nektar a ukládají do plástů. Díky teplu, které včely produkují a důmyslné “ventilaci” v úlu, odpaří přebytečnou vodu a vzniká hustý sladký med.       Včelař potom med z plástů vytočí odstředivou silou v medometu a naplní do sklenic pro své zákazníky a přátele.

Med v plástu

Složení

 
     Hlavní složkou medu jsou jednoduché cukry – glukóza (asi 35 %) a fruktóza ( asi 40 %). Med přirozeně obsahuje i menší množství vody (15 – 19 %), dále bílkoviny ve formě pylu a aminokyseliny. Med obsahuje také hodně vitamínů a minerálů.
 
     Složení se liší podle druhu medu. Obecně se dá říci, že v květovém medu najdeme více vitamínů a bílkovin – pylu. Obsahuje ale méně minerálních látek než med medovicový. Ten zase neposkytuje tolik vitamínů a obsahuje méně bílkovin – pylu.
 

Kvalita medu

 
     Pokud chcete opravdu kvalitní med, doporučuji se vyhnout supermarketům a najít si ve vašem okolí včelaře, který med prodává ze své vlastní produkce a včelaří s láskou ke včelám. U malovčelaře máte větší jistotu kvality, čistoty a čerstvosti medu. U velkovýrobců se často smíchává různě kvalitní med z výkupů po celé republice. Už to, že je to směs medů by vás mělo odradit.
 
     Med ve sklenici by měl být čistý, bez zbytků vosku a rozhodně by se v něm neměly objevovat zbytky včel nebo jiné nečistoty. Je vhodné se vyvarovat podezřele levným medům, kvalitní med od včelaře se pohybuje většinou kolem 150 – 200 Kč za sklenici.      Já sama med prodávám za 150 kč. Pokud máte zájem o med Přímo od Včelařky, mrkněte na naše Facebook stránky a dejte vědět. Domluvíme se 🙂  Pokud si chcete přečíst, jak jsem se dostala ke včelaření mrkněte zde.

Náš med 🙂 Přímo od Včelařky

Krystalizace

 
 Krystalizace je přirozenou vlastností medu. Květový med zkrystalizuje většinou do týdne po vytočení, medovicový po několika měsících. Pokud je květový med dlouho tekutý, je pravděpodobné, že s ním není něco v pořádku. Může obsahovat vysoké procento vody nebo je pančovaný. Také med, který byl nešetrně rozpuštěn za vyšší teploty krystalizuje pomaleji nebo vůbec.      Pokud chcete používat tekutý med, doporučuji koupit si kvalitní zkrystalizovaný a ten si sami doma snadno rozpustíte. Nejlépe do 50°C. Bohužel s každým zahříváním med ztrácí cenné látky, proto je vhodné rozpustit si jen tolik, kolik spotřebujete, než opět zkrystalizuje. 

Trvanlivost

 
Při správném skladováni je malá pravděpodobnost, že se vám kvalitní med zkazí. Sklenice medu skladujte na suchém a chladném místě (do 18 °C), nejlépe v temnu. Sklenice musí být dobře uzavřená. Uchováním ve správných podmínkách si navíc med zachová všechny své cenné látky.  

Použití 

 
    Med je tradičně používán jako sladidlo do teplých nápojů, při výrobě perníku a cukroví. Používá se také při alkoholu, ať už v podobě medoviny nebo pálenky nebo kosmetiky.     Tady se můžete podívat, jak používám med k výrobě kosmetiky já: Medový balzám na rty Šlehané bambucké máslo s medem 

Alergie

 
Včelí produkty jsou často silnými alergeny. Hlavně u dětí je třeba dát pozor na alergické projevy při užívání medu. Doporučuji nanést malé množství medu na předloktí a sledovat reakci. Pokud dojde k podráždění, medu se raději vyhněte.      Jaký med používáte nejčastěji? Dáváte přednost květovému nebo medovicovému? Kde med nejčastěji nakupujete? Budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti v komentářích pod článkem.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

   Včelnice z jara - jak to u nás vypadá? Chcete vědět, jak to vypadá u nás na včelnici? Jak se letos daří našim včelám a jak jsme vlastně přezimovali? Tak pojďte dál do naší včelnice 🙂 Vítejte u nás!   Jak jsme přezimovali?    My dobře, včely už...

Jak zpracovat včelí vosk od včelaře – návod

Jak zpracovat včelí vosk od včelaře – návod

    Jak zpracovat včelí vosk od včelaře - návod Dostali jste vosk od včelaře ve formě plástů a teď přemýšlíte, jak ho správně zpracovat? Nebo vás jen zajímá, jak se vlastně takový vosk zpracovává? To se dozvíte v následujícím článku.        Na výrobu...

Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší

Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší

    Včelí vosk v kosmetice - jak vybrat ten nejlepší Při výrobě domácích mastí a kosmetiky se často používá včelí vosk k zahuštění olejů a také pro své ochranné a vyživující vlastnosti. Můžete jej koupit v e-shopech nebo přímo od včelaře. Ten musí být určitě...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.