Propolis a jeho využití

 

     Čímdál více mých zákazníků se mě při prodeji medu ptá, jestli nemám na prodej i propolis. Často ale neví, jak ho zpracovat a většinou ani neví, jak široké je jeho využiti. Proto jsem se rozhodla věnovat mu samostatný článek.

     Na úvod by bylo dobré říct, co je to propolis a proč je dobré mít ho doma vždy po ruce.

     Propolis, neboli včelí tmel je směs pryskyřic, kterou včely sbírají ze stromů a nosí do úlu. Propolisem tmelí všechno, co potřebují – mezery, skulinky, ale také jím potahují a desinfikují plásty a tím je chrání proti plísním a bakteriím. Propolis a jeho léčivé vlastnosti znali už staří egypťané.

     Můžeme tedy říci, že jsou jeho vlastnosti již léta ověřené v praxi a s příchodem moderní techniky i vědecky. Propolis má výrazné protizánětlivé účinky. Likviduje bakterie, plísně i viry. Podporuje hojení ran, hravě si poradí s afty v ústech, s opary a je vhodný na nejrůznější  kožní problémy. Zvyšuje odolnost organismu proti nemocem.

     Pozor! Přes všechna pozitiva a úžasné vlastnosti, je propolis silný alergen, proto by se před prvním použitím měla nanést troška tinktury nebo masti na předloktí a sledovat reakci organismu. Teprve když se do druhého dne neobjeví žádné podráždění, je možné propolis využívat podle potřeby.

     Propolis se většinou používá ve dvou formách – tinktura a mast.

 

Propolisová tinktura


      Jak se taková tinktura z propolisu vyrábí? Nejprve je třeba si obstarat co nejčistší propolis bez včelích zbytků a jiných nečistot. Na 100 g propolisu budeme potřebovat 500ml lihu. Nejlépe se mi osvědčila koncentrace 60 – 70 %. Odvážený propolis vložíme asi na hodinu do mrazáku a potom ztvrdlou hmotu nadrtíme.

 

      Pozor – propolis má velmi podobné vlastnosti jako smola, ze které vznikl, takže pokud není zmrzlý, lepí se na vše okolo 🙂 Rozdrcený propolis dáme do čisté skleněné láhve a zalijeme lihem. Láhev uložíme na chladné a temné místo, ideální je například špajz. Směs několikrát týdně protřepeme a macerujeme minimálně 10 dní, lépe měsíc (klidně i déle, nic se jí nestane). Poté přefiltrujeme od nerozpuštěných zbytků a máme hotovo 🙂  (Pozn. Propolis není nutné před naložením do lihu drtit, ale potom se doba rozpouštění výrazně prodlužuje.)

 

      Hotovou tinkturu je třeba uchovávat ve skleněné láhvi a na tmavém místě.

 

      Tinkturu můžete používat jak zevně, tak vnitřně. Vnitřně se používá především na léčbu infekcí v zažívacím traktu a pro zvýšení imunity. Užívá se obvykle 10-20 kapek 1x-3x denně. Propolis je velmi silný a doporučuji s ním začínat opatrně a na nižších dávkách. Vždy se užívá 3 týdny a na týden se vysadí.

 

       U nás tinkturu používáme hlavně na afty a opary. Manžel většinou v létě trpí na afty a propolis ho vždycky zachránil. Výborně se mi osvědčil taky jako desinfekce drobných ran a odřenin. Nejen, že ránu vydesinfikuje, ale i urychluje hojení. Pro své všestranné využití už má své čestné místo v naší lékárničce. A co u vás? Už jste ji vyzkoušeli?

 

Důležitá informace:

Článek je již starší, přidávám nové zkušenosti

Při výrobě masti z tinktury v kombinaci s odpařením dochází k opětovnému vysrážení propolisu, je tedy vhodné zvolit jiný postup. Nejlépe vyrobit krém a tak zapracovat tinkturu do olejů. Nebo použít vazelínu a do ní zamíchat propolisovou tinkturu. Vazelínu jsem ale vyloučila – není přírodní.

 

Ze zkušenosti se mi osvědčilo vyrábět propolisovou mast ve variantě lanolinového krému. 

Jak na něj najdete na webu Ame-ina Wiki přírodní domácí kosmetiky Propolisovou tinkturu vyrábím z 60 – 70% alkoholu.

Pouhé rozpuštění propolisu v olejích se také moc neosvědčilo.

Více informací o propolisu chystám v tématu na týden v uzavřené skupině na FB Klub Přímo od Včelařky. Jak se do klubu můžete přihlásit najdete zde: Členství v Klubu Přímo od Včelařky

 

Mast s propolisem



Já osobně, jsem mast ještě nevyráběla ani ji neměla v ruce již hotovou. Níže uvádím dva recepty, které jsem našla na internetu. Už mám v hlavě (a hlavně v notýsku) recept na vlastní propolisovou mastičku. Určitě se pak s vámi podělím o to, jak dopadla a jestli opravdu funguje 🙂 

Prozatím pro inspiraci:

     Recept číslo jedna

Pro přípravu masti s propolisem potřebuje pouze lékařskou vazelínu běžně dostupnou v lékárnách nebo sádlo a surový propolis. Pro přípravu masti s propolisem je vhodnější propolisová tiktura, jelikož je propolis již rozpuštěn. Kvůli trvanlivosti masti však doporučujeme použití lékařské vazelíny. (www.bylinkyprovsechny.cz)

     Recept číslo dvě

Vazelínu nebo sádlo zahřejeme na 50°C ve vodní lázni a vmícháme asi pětinu propolisové tinktury, tedy na 1 díl vazelíny, použijete 1/5 tinktury (100 g vazelíny, 20 g tinktury). Směs ponecháte chvíli zahřátou, aby se odpařil líh z tinktury. Pak ji necháte volně vychladnout. Mast propolisem pak skladujte v chladném a suchém místě mimo dosah slunečního záření. (www.ivcelarstvi.cz)

Účinky propolisu

 

  • kožní potíže, ekzémy
  • popáleniny a drobná poranění
  • desinfekce
  • afty, záněty dutiny ústní
  • bolest v krku
  • onemocněních horních cest dýchacích
  • záněty žaludku a střevní sliznice
  • má svíravé účinky
  • lokálně tlumí bolest
     Máte zkušenosti s propolisovým mazáním? Pomohla vám propolisová mast? Budu ráda, když se se mnou podělíte o svoje zkušenosti v komentářích nebo na naší FB skupině:

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

   Včelnice z jara - jak to u nás vypadá? Chcete vědět, jak to vypadá u nás na včelnici? Jak se letos daří našim včelám a jak jsme vlastně přezimovali? Tak pojďte dál do naší včelnice 🙂 Vítejte u nás!   Jak jsme přezimovali?    My dobře, včely už...

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

    Balzám na štípnutí hmyzem - recept      Začalo jaro a já se pustila do prvních prohlídek svých včelstev. Včelař se při své práci vždycky setká s včelím žihadlem, během sezóny jsou to i desítky včelích bodnutí. Doma si postižené místo vždy mažu směsí tea...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.