Rozjíždíme mýdlařskou dílničku II. – druhá návštěva hygieny

     Náš pečlivě vypracovaný projekt dílničky nepřežil setkání s realitou. Další návštěva hygieny se opět nesla v přátelském duchu, dozvěděli jsme se hromadu nových věcí, spousta dobrých, pár méně dobrých. Ta nejméně dobrá je, že musíme zpátky k rýsovacím prknům a pozměnit celé rozvržení naší dílničky…

    Tentokrát jsem na do Olomouce na KHS nejel sám – přidala se konečně i Zdenka, které brzy skončí nemocenská a zrovna jí vyšly vycházky. Byl to skvělý nápad. Sice vím, trochu proti své vůli, jak dlouho zraje olivové mýdlo nebo jak vypadá gelová fáze, ale opravdu detailní postupy výroby kosmetiky jsou mi neznámou. Zdenka se tak mohla doptat na opravdu konkrétní věci.

    Díky tomu jsme přesně zjistili, s čím musíme přijít na podatelnu, aby projekt mohl být schválen

Projekt a technická zpráva kosmetické provozovny

 

    Když jsem při minulé návštěvě KHS slyšel, že musíme předložit kompletní projekt ke schválení, polilo mě horko – kolik může stát takový projektant, aby nám to dal dokupy? Naštěstí se ukázalo, že vše zvládneme sami, stačí to pouze rozumně popsat a vysvětlit ve dvou částech:

 

    1) Zjednodušený projekt je půdorýsový nákres provozovny, na kterém jsou zaznačeny stěny, okna, dveře, světlá výška místností, přívody a odvody vzduchu, pracovní plochy, sklady a podobně. Z tohoto nákresu by měl být patrný tok surovin od příjmu zboží až po expedici hotových výrobků. Jak jsem říkal, tento projekt nemusí vypracovávat nikdo pověřený, ale vystačíme si my sami s tužkou a papírem.

 

    Zjednodušený projekt jsme si nakreslili už před naší druhou návštěvou KHS – byl to náš domácí úkol z minula. Na hygienu jsme šli cíleně s tím, abychom projekt probrali a doladili detaily. Ale jak jsem zmínil, projekt nepřežil střet s realitou. 

 

    Plánovali jsme mít sklad surovin ve spižírně za výrobnou. To by nebyl problém. Problém je ten, že naskladnění mohlo probíhat pouze tak, že jsme se zabaleným zbožím museli přes výrobnu, což samo o sobě představuje vážný hygienický risk. Přece jen obalové materiály nejsou zrovna nejčistější a mohou být zdrojem kontaminace. 

 

    Takže musíme dát sklad hned na začátek provozovny a tok surovin přizpůsobit. Není to naštěstí nic nereálného, spíše je nám zvláštní, že nás to předtím nenapadlo. Takhle s odstupem je to celkem jasná věc. Nu nic, tak příště.

    

    2) Technická zpráva doplňuje zjednodušený projekt a slovně popisuje, co se v provozovně bude dít. Jaké jsou technologické postupy, co používáme za suroviny (u nebezpečných je třeba dodat bezpečnostní list), co budeme dělat, v jakém množství, kdo a v jakou pracovní dobu… cokoliv co nás napadne a je důležité.

 

    Jelikož zakládáme provozovnu v rodinném domě, musíme i toto zmínit, abychom tak mohli využívat hygienické a sanitární zázemí našeho domu (o čemž jsem se zmiňoval už v předchozím díle). Stejně tak máme zmínit, že tam budeme pracovat pouze my a nikoliv žádní zaměstnanci – pokud bychom někoho zaměstnávali, už by nemohli využívat zázemí našeho domu. Dobré vědět, pokud se nám někdy bude tak dařit, že budeme někoho zaměstnávat.

Drobky informací ohledně provozovny

 

    Na hygienu jsme šli s konkrétními dotazy, které nás napadaly, když jsme kreslili projekt. Na vše jsme se zeptali a dostali spoustu informací, na které musíme myslet při zařizování provozovny. Doufám, že pomůžou těm, kteří se vydají podobnou cestou jako my. A pokud neplánujete dílničku, aspoň můžete vidět, co všechno obnáší její zřízení.

 

  • Dřez a umyvadlo jsou jiné věci a musí být rozdílné. V jednom se umývají nádobí, ve druhém ruce, které mohou být zdrojem kontaminace. Takže musí být odděleno od sebe.
  • Musíme mít oční sprchu! Nevěděl jsem co to je, ale Google napověděl – jsou to dvě hlavice s jamkami na oči, ze kterých proudí voda. Slouží k ošetření očí při zasažení dráždivou látkou, než přijede lékař. Užitečná věcička, škoda té ceny.
  • Omyvatelné stěny musejí být pouze v prostorách, kde může dojít k jejich znečištění. Jinde je to na nás, stejně tak materiál – může jít o nátěr, kachličky nebo cokoliv jiného. My půjdeme do kachliček, jelikož při správné údržbě vydrží věčnost.
  • Nad pracovní plochou by neměly být odhalené trámy, trubky, elektroinstalace a podobně. Pokud ano, musí být snadno omyvatelné a čistitelné.
  • Podlaha musí být taktéž pokryta omyvatelným povrchem. Lino naprosto postačuje.
  • Pro odsávání par můžeme mít klasickou digestoř, k tomu ale musíme mít zařízení pro nucený přívod vzduchu, aby nedocházelo ke vzniku podtlaku. Okna prý nestačí. K tomu navíc potřebujeme, aby měl ventilátor ohřev vzduchu, aby v zimních měsících neklesla teplota provozovny pod povolenou mez. Bál jsem se ceny, přeci jen to celé financujeme z rodinného rozpočtu. Naštěstí takový ventilátor stojí pár tisíc a nemusíme mít vzduchotechniku za desetinásobek ceny.
  • Stálé podmínky se musí udržovat i ve skladu surovin. Jelikož ho teď musíme přesunout jinam kvůli toku surovin, budeme řešit nově i klimatizaci tohoto prostoru. Většině látek svědčí teplota do 20 stupňů Celsia, což v horkých letních dnech nemáme šanci udržet. Rozpočet se nám tak nafoukl o další položku za mobilní klimatizaci, ale aspoň vím, kde se budu schovávat v rozpálených letních dnech ????
  • Úklidová místnost se sanitačními prostředky musí být oddělena od výroby, může však být v rámci rodinného domu. Budeme tak využívat náš úklidový kumbál. Zde ale musí být zvlášť uskladněny prostředky na podlahu a prostředky na pracovní plochu.
  • Pro odpovědnou osobu není nutné žádné vzdělání. Někde na internetu jsme vyčetli, že odpovědná osoba musí mít kurz či diplom, nyní to už ale neplatí. Živnost je taktéž volná, takže ani na tomto úřadě to po nás nebudou vyžadovat.
  • Máme nastudovat zákon o odpadech (185/2001), jestli se na nás náhodou něco nevztahuje nebo můžeme odpad klasicky vytřídit do normálních kontejnerů.

    Toto jsou všechny požadavky, se kterými ještě musíme počítat. Je jich samozřejmě mnohem více, o těch jsem se zmiňoval v předchozím článku. Ještě jednou ale opakuji, že toto nelze brát jako bernou minci a pokud zamýšlíte rozjezd dílničky, poptejte se na své hygieně a pročtěte si zákony. Nerad bych, aby mi pak někdo vyčítal, že kvůli mně nedostali štempl na svou dílničku 🙂

    Ač se toho zdá hodně, pravda je taková, že jsme toho čekali mnohem více. Spousta věcí dává smysl a my bychom je dodržovali tak jako tak. Nejsou tam žádné nesmysly, žádné zbytečnosti, ale opravdu jen to nezbytné. Stejně tak z přístupu na úřadě jsme neměli pocit, že by nám chtěli házet klaky pod nohy. Ba naopak, snažili se nám vyjít maximálně vstříc a se vším poradit. Tímto jim patří velké díky a jakmile to bude možné, dostanou od nás dárkový košík s našimi produkty.

    Než se tak ale stane, tak je naším nejbližším cílem vytvořit nový projekt a technickou zprávu. Následně poputuje na hygienu a pokud dostaneme štempl, tak hurá na stavební úřad! Tam nám řeknou více, ale pokud půjde vše hladce, tak budeme už brzy přestavovat nevyužité pokoje na vysněnou dílničku! 

    Držte nám palce, ať se nám stále daří!

    PS: Třetí díl o certifikaci naší mýdlařské dílničky si můžete přečíst zde. 

    PPS: Mýdlárna je už hotová, mýdla certifikována, internetový obchod v provozu. Můžete nás navštívit zde 🙂

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.