Recept na mýdlo s hedvábím – inspirace z Marseille

Když jsem začínala s mýdlem a sháněla jsem informace, recepty a inspirace, narazila jsem na mýdla tzv. Marseille typu. V těchto mýdlech hraje prim olivový olej (72 %) a ve zbylém množství jsou většinou zastoupeny kokosový a palmový tuk. Já palmový tuk nepoužívám, místo něj jsem vybrala kokosový a přidala babassu olej. Recept jsem si trošku upravila a čistících tuků jsem dala o pár procent méně ve prospěch olivy. A přidala mé oblíbené hedvábí a růžový jíl 🙂 Na světě tak bylo mýdlo s hedvábím. Pojďme se podívat na recept.

Jedna moje čtenářka v mýdle objevila motýla – vidíte ho taky? 🙂

Ingredience

Dále jsem použila:

      Na zmýdelnění 1000 g olejů (v poměru viz výše) potřebujeme 131,59 g NaOH (hydroxid sodný) rozpuštěného ve 263,18 g vody při přetučnění 8 %.

     Množství vody si nastavíme v kalkulačce na 30 % nebo ještě o trochu méně – já používám většinou poměr 2:1 (voda : hydroxid) tedy 33% roztok hydroxidu – tento poměr je použit i v tomto receptu. Kalkulačka má přednastaveno 38 % vody od váhy olejů, což je u většiny receptů zbytečně moc a nese to s sebou více negativ, než pozitiv. Snížením množství vody urychlíme ztvrdnutí mýdla a saponifikaci. Během zrání nedochází k výrazné deformaci mýdla a snižuje se i riziko tvorby sodného prachu.

     Pozor!!! Pokud změníte jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítav kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je upravuji podle sebe. Je to jistota, že bude mýdlo v pořádku. 

V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.

Tabulka ze SoapCalc

Výroba mýdla za studena

 

Nejprve si navážíme všechny tuky do mísy a zahříváme ve vodní lázni dokud se nám pevné oleje nerozpustí. Během rozehřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu na mýdlo atd.

Mezitím si odvážíme destilovanou vodu a hydroxid. Do vody přidáme na jemno nastříhané humánní hedvábí a necháme chvíli nasáknout destilovanou vodou (může být i přes noc). Poté vsypeme hydroxid a pořádně promícháme – je důležité roztok nijak nechladit a také vsypat hydroxid najednou, aby vznikla dostatečně velká teplota na rozpuštění vláken hedvábí.

Humánní hedvábí, které používám, je po vylíhnutých můráchKlasické hedvábí se sbírá před vylíhnutím bource morušového a tím pádem se larvy zabijí – toto hedvábí já z etického důvodu nepoužívám. 

     Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují páry, které není vhodné vdechovat, takže vždy mám otevřené okno, při rozpouštění odvracím tvář a po rozpuštění na chvíli odcházím do vedlejší místnosti.

     Růžový jíl si rozmícháme v trošce oleje nebo destilované vody, abychom zamezili vzniku nevzhledných hrudek jílu v mýdle.

Roztok hydroxidu lijeme přes jemné sítko do olejů a pořádně promícháme. Směs olejů a rozpuštěný hydroxid smícháváme při teplotě 36 – 38°C a přitom louh by měl mít vždy o pár stupňů více. 

Poté vezmeme mixér a směs mixujeme do tzv. stopy nebo-li stabilní emulze, kdy už se nám neodděluje olej od zbytku hmoty. Pro tento případ potřebujeme stopu lehkou až střední, ne hustou.

Mýdlo ve stopě – hustá/těžká stopa – tedy takto nee 😀

Do lehké stopy přidáme EO a lehce promixujeme. Poté mýdlovou hmotu rozdělíme na dvě půlky a do poloviny vmícháme růžový jíl, který jsme si předem rozmíchali ve vodě/oleji.

     Do formy nejprve nalijeme na střídačku hmotu bez jílu a s jílem a lehce promícháme, abychom docílili požadovaného vzoru. Nebo můžeme být sofistikovanější a použít jednu z technik a vzorů, které lze najít třeba na youtubu 🙂

     Chcete umět vyrobit jakékoliv mýdlo? Připravila jsem pro vás obecný postup jak vytvořit mýdlo metodou za studena od A do Z. Pokud to s mýdlařinou myslíte alespoň trochu vážně, mrkněte na něj 🙂 

Formu s mýdlem zabalíme do deky a dáme na teplé místo, aby mohla proběhnout gelová fáze.  Za 12 – 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet (ke krájení můžete použít například strunový kráječ, který si můžete sestavit podle tohoto návodu). Pokud mýdlo neprošlo gelem, necháme jej ve formě minimálně 48 h a pak až krájíme. Pokud je příliš měkké, dáme jej na chvíli do mrazničky nebo ještě s krájením počkáme.

Fáze gelu

Mýdlo uložíme na vzdušné, suché místo, bez přístupu slunečních paprsků a necháme jej minimálně 6 týdnů zrát. Poté zkontrolujeme jeho pH a pokud bude pod hodnotou 9 (10) můžeme se směle namydlit. Většina mých mýdel, které projdou gelem, mají pH kolem 8 a jsou skvělé 🙂 Jak měřit pH mýdla si můžete přečíst zde.

Mýdlo je jemné a díky přidanému hedvábí má krémovou pěnu. A ta vůně…levandule je pro mě asi nej 🙂 Vždy si vzpomenu na Chorvatsko a stánky plné této fialové krásy a nádherné vůně. Mýdlo je šetrné a vhodné i pro suchou pokožku a můžete jej používat na mydlení celého těla. 🙂

Pokud máte jakýkoliv dotaz, můžete se na mě obrátit buď v komentáři pod článkem nebo ve FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.