Recept na mýdlo s hedvábím – inspirace z Marseille
Když jsem začínala s mýdlem a sháněla jsem informace, recepty a inspirace, narazila jsem na mýdla tzv. Marseille typu. V těchto mýdlech hraje prim olivový olej (72 %) a ve zbylém množství jsou většinou zastoupeny kokosový a palmový tuk. Já palmový tuk nepoužívám, místo něj jsem vybrala kokosový a přidala babassu olej. Recept jsem si trošku upravila a čistících tuků jsem dala o pár procent méně ve prospěch olivy. A přidala mé oblíbené hedvábí a růžový jíl 🙂 Na světě tak bylo mýdlo s hedvábím. Pojďme se podívat na recept.
Jedna moje čtenářka v mýdle objevila motýla – vidíte ho taky? 🙂
Ingredience
- olivový olej – pomace 80 %
- kokosový olej 10 %
- babassu olej 10 %
Dále jsem použila:
- 1 g humánního hedvábí
- 20 g EO levandule
- 20 g růžového jílu
Na zmýdelnění 1000 g olejů (v poměru viz výše) potřebujeme 131,59 g NaOH (hydroxid sodný) rozpuštěného ve 263,18 g vody při přetučnění 8 %.
Množství vody si nastavíme v kalkulačce na 30 % nebo ještě o trochu méně – já používám většinou poměr 2:1 (voda : hydroxid) tedy 33% roztok hydroxidu – tento poměr je použit i v tomto receptu. Kalkulačka má přednastaveno 38 % vody od váhy olejů, což je u většiny receptů zbytečně moc a nese to s sebou více negativ, než pozitiv. Snížením množství vody urychlíme ztvrdnutí mýdla a saponifikaci. Během zrání nedochází k výrazné deformaci mýdla a snižuje se i riziko tvorby sodného prachu.
Pozor!!! Pokud změníte jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítat v kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je upravuji podle sebe. Je to jistota, že bude mýdlo v pořádku.
V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.
Tabulka ze SoapCalc
Výroba mýdla za studena
Nejprve si navážíme všechny tuky do mísy a zahříváme ve vodní lázni dokud se nám pevné oleje nerozpustí. Během rozehřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu na mýdlo atd.
Mezitím si odvážíme destilovanou vodu a hydroxid. Do vody přidáme na jemno nastříhané humánní hedvábí a necháme chvíli nasáknout destilovanou vodou (může být i přes noc). Poté vsypeme hydroxid a pořádně promícháme – je důležité roztok nijak nechladit a také vsypat hydroxid najednou, aby vznikla dostatečně velká teplota na rozpuštění vláken hedvábí.
Humánní hedvábí, které používám, je po vylíhnutých můrách. Klasické hedvábí se sbírá před vylíhnutím bource morušového a tím pádem se larvy zabijí – toto hedvábí já z etického důvodu nepoužívám.
Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují páry, které není vhodné vdechovat, takže vždy mám otevřené okno, při rozpouštění odvracím tvář a po rozpuštění na chvíli odcházím do vedlejší místnosti.
Růžový jíl si rozmícháme v trošce oleje nebo destilované vody, abychom zamezili vzniku nevzhledných hrudek jílu v mýdle.
Roztok hydroxidu lijeme přes jemné sítko do olejů a pořádně promícháme. Směs olejů a rozpuštěný hydroxid smícháváme při teplotě 36 – 38°C a přitom louh by měl mít vždy o pár stupňů více.
Poté vezmeme mixér a směs mixujeme do tzv. stopy nebo-li stabilní emulze, kdy už se nám neodděluje olej od zbytku hmoty. Pro tento případ potřebujeme stopu lehkou až střední, ne hustou.
Mýdlo ve stopě – hustá/těžká stopa – tedy takto nee 😀
Do lehké stopy přidáme EO a lehce promixujeme. Poté mýdlovou hmotu rozdělíme na dvě půlky a do poloviny vmícháme růžový jíl, který jsme si předem rozmíchali ve vodě/oleji.
Do formy nejprve nalijeme na střídačku hmotu bez jílu a s jílem a lehce promícháme, abychom docílili požadovaného vzoru. Nebo můžeme být sofistikovanější a použít jednu z technik a vzorů, které lze najít třeba na youtubu 🙂
Chcete umět vyrobit jakékoliv mýdlo? Připravila jsem pro vás obecný postup jak vytvořit mýdlo metodou za studena od A do Z. Pokud to s mýdlařinou myslíte alespoň trochu vážně, mrkněte na něj 🙂
Formu s mýdlem zabalíme do deky a dáme na teplé místo, aby mohla proběhnout gelová fáze. Za 12 – 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet (ke krájení můžete použít například strunový kráječ, který si můžete sestavit podle tohoto návodu). Pokud mýdlo neprošlo gelem, necháme jej ve formě minimálně 48 h a pak až krájíme. Pokud je příliš měkké, dáme jej na chvíli do mrazničky nebo ještě s krájením počkáme.
Fáze gelu
Mýdlo uložíme na vzdušné, suché místo, bez přístupu slunečních paprsků a necháme jej minimálně 6 týdnů zrát. Poté zkontrolujeme jeho pH a pokud bude pod hodnotou 9 (10) můžeme se směle namydlit. Většina mých mýdel, které projdou gelem, mají pH kolem 8 a jsou skvělé 🙂 Jak měřit pH mýdla si můžete přečíst zde.
Mýdlo je jemné a díky přidanému hedvábí má krémovou pěnu. A ta vůně…levandule je pro mě asi nej 🙂 Vždy si vzpomenu na Chorvatsko a stánky plné této fialové krásy a nádherné vůně. Mýdlo je šetrné a vhodné i pro suchou pokožku a můžete jej používat na mydlení celého těla. 🙂
Pokud máte jakýkoliv dotaz, můžete se na mě obrátit buď v komentáři pod článkem nebo ve FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Přečtěte si naše nejnovější články
Látkové plenky
Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo
Rebatch Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
Dobrý den, zkoušela jsem mýdlo dle vašeho receptu a i po 24hod je stále zdá se ve fázi gelu 🙁 Nevíte prosím, co s tím a kde se stala chyba? Dělala jsem poloviční dávku, tedy 500g olejů a všechny poměry jsem nechala stejné. Michala jsem oleje a louh při teplotě cca 37stupnu.
Ahoj, omlouvám se, že píšu až teď. Nějak mi to uniklo při převádění blogu do nového kabátu. Jak to nakonec dopadlo? Pokud máte FB, tak doporučuji naši skupinu, kde je hodně šikovných lidiček a rádi s čímkoli poradíme 🙂 Zdenka https://www.facebook.com/groups/100674214089058/