Recept na mýdlo s hedvábím – inspirace z Marseille
Když jsem začínala s mýdlem a sháněla jsem informace, recepty a inspirace, narazila jsem na mýdla tzv. Marseille typu. V těchto mýdlech hraje prim olivový olej (72 %) a ve zbylém množství jsou většinou zastoupeny kokosový a palmový tuk. Já palmový tuk nepoužívám, místo něj jsem vybrala kokosový a přidala babassu olej. Recept jsem si trošku upravila a čistících tuků jsem dala o pár procent méně ve prospěch olivy. A přidala mé oblíbené hedvábí a růžový jíl 🙂 Na světě tak bylo mýdlo s hedvábím. Pojďme se podívat na recept.
Jedna moje čtenářka v mýdle objevila motýla – vidíte ho taky? 🙂
Ingredience
- olivový olej – pomace 80 %
- kokosový olej 10 %
- babassu olej 10 %
Dále jsem použila:
- 1 g humánního hedvábí
- 20 g EO levandule
- 20 g růžového jílu
Na zmýdelnění 1000 g olejů (v poměru viz výše) potřebujeme 131,59 g NaOH (hydroxid sodný) rozpuštěného ve 263,18 g vody při přetučnění 8 %.
Množství vody si nastavíme v kalkulačce na 30 % nebo ještě o trochu méně – já používám většinou poměr 2:1 (voda : hydroxid) tedy 33% roztok hydroxidu – tento poměr je použit i v tomto receptu. Kalkulačka má přednastaveno 38 % vody od váhy olejů, což je u většiny receptů zbytečně moc a nese to s sebou více negativ, než pozitiv. Snížením množství vody urychlíme ztvrdnutí mýdla a saponifikaci. Během zrání nedochází k výrazné deformaci mýdla a snižuje se i riziko tvorby sodného prachu.
Pozor!!! Pokud změníte jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítat v kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je upravuji podle sebe. Je to jistota, že bude mýdlo v pořádku.
V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.
Tabulka ze SoapCalc
Výroba mýdla za studena
Nejprve si navážíme všechny tuky do mísy a zahříváme ve vodní lázni dokud se nám pevné oleje nerozpustí. Během rozehřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu na mýdlo atd.
Mezitím si odvážíme destilovanou vodu a hydroxid. Do vody přidáme na jemno nastříhané humánní hedvábí a necháme chvíli nasáknout destilovanou vodou (může být i přes noc). Poté vsypeme hydroxid a pořádně promícháme – je důležité roztok nijak nechladit a také vsypat hydroxid najednou, aby vznikla dostatečně velká teplota na rozpuštění vláken hedvábí.
Humánní hedvábí, které používám, je po vylíhnutých můrách. Klasické hedvábí se sbírá před vylíhnutím bource morušového a tím pádem se larvy zabijí – toto hedvábí já z etického důvodu nepoužívám.
Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují páry, které není vhodné vdechovat, takže vždy mám otevřené okno, při rozpouštění odvracím tvář a po rozpuštění na chvíli odcházím do vedlejší místnosti.
Růžový jíl si rozmícháme v trošce oleje nebo destilované vody, abychom zamezili vzniku nevzhledných hrudek jílu v mýdle.
Roztok hydroxidu lijeme přes jemné sítko do olejů a pořádně promícháme. Směs olejů a rozpuštěný hydroxid smícháváme při teplotě 36 – 38°C a přitom louh by měl mít vždy o pár stupňů více.
Poté vezmeme mixér a směs mixujeme do tzv. stopy nebo-li stabilní emulze, kdy už se nám neodděluje olej od zbytku hmoty. Pro tento případ potřebujeme stopu lehkou až střední, ne hustou.
Mýdlo ve stopě – hustá/těžká stopa – tedy takto nee 😀
Do lehké stopy přidáme EO a lehce promixujeme. Poté mýdlovou hmotu rozdělíme na dvě půlky a do poloviny vmícháme růžový jíl, který jsme si předem rozmíchali ve vodě/oleji.
Do formy nejprve nalijeme na střídačku hmotu bez jílu a s jílem a lehce promícháme, abychom docílili požadovaného vzoru. Nebo můžeme být sofistikovanější a použít jednu z technik a vzorů, které lze najít třeba na youtubu 🙂
Chcete umět vyrobit jakékoliv mýdlo? Připravila jsem pro vás obecný postup jak vytvořit mýdlo metodou za studena od A do Z. Pokud to s mýdlařinou myslíte alespoň trochu vážně, mrkněte na něj 🙂
Formu s mýdlem zabalíme do deky a dáme na teplé místo, aby mohla proběhnout gelová fáze. Za 12 – 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet (ke krájení můžete použít například strunový kráječ, který si můžete sestavit podle tohoto návodu). Pokud mýdlo neprošlo gelem, necháme jej ve formě minimálně 48 h a pak až krájíme. Pokud je příliš měkké, dáme jej na chvíli do mrazničky nebo ještě s krájením počkáme.
Fáze gelu
Mýdlo uložíme na vzdušné, suché místo, bez přístupu slunečních paprsků a necháme jej minimálně 6 týdnů zrát. Poté zkontrolujeme jeho pH a pokud bude pod hodnotou 9 (10) můžeme se směle namydlit. Většina mých mýdel, které projdou gelem, mají pH kolem 8 a jsou skvělé 🙂 Jak měřit pH mýdla si můžete přečíst zde.
Mýdlo je jemné a díky přidanému hedvábí má krémovou pěnu. A ta vůně…levandule je pro mě asi nej 🙂 Vždy si vzpomenu na Chorvatsko a stánky plné této fialové krásy a nádherné vůně. Mýdlo je šetrné a vhodné i pro suchou pokožku a můžete jej používat na mydlení celého těla. 🙂
Pokud máte jakýkoliv dotaz, můžete se na mě obrátit buď v komentáři pod článkem nebo ve FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací
Inspirace
Pravidělně nový obsah
Videa z výroby



Přečtěte si naše nejnovější články
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 60 článků. 
Členství v klubu ocení určitě ti,
kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?







Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu