Krém s vodní složkou, konzervovat nebo ne?

Setkávám se často s názorem, že v přírodní kosmetice se nemusí používat konzervanty. Že pokud se zachová maximální čistota, tak je vše v pořádku. Přírodní věci se přece nekazí. Jak to tedy je? Opravdu se obejdeme bez konzervantů? Odpověď není tak jednoduchá, jak by se mohla zdát. Pojďme se na to společně podívat.

V případě, že máte v plánu vyrábět mast, balzám na rty, šlehané máslo a podobně tak konzervace jako taková není třeba. Při výrobě je potřeba dodržovat hygienu, používat lehce omyvatelné pomůcky, vše desinfikovat a výrobky by měly vydržet dlouho.

     Na internetu se často šíří názor, že se dá použít jako “konzervant” vitamín E, extrakt z grepových jader nebo rozmarýnový extrakt. Toto však nejsou konzervanty (nechrání před vznikem bakterií a plísní), ale “pouze” antioxidanty (brání před žluknutím tuků a tím prodlužují životnost výrobku). Já používám především vitamín E a v případě, že výrobek obsahuje větší množství méně stabilních olejů dávám rozmarýnový extrakt. Konzervant zde není potřeba, antioxidanty stačí.

Pokud ale máte v plánu vyrobit krém s vodní složkou, tak tady už si nevystačíme jen s antioxidanty. Na toto bych chtěla zvlášť upozornit, protože je kolem toho hodně zmatků a lidé mylně používají v dobré víře pouze antioxidanty, ale ty bohužel růstu bakterií ani plísní nezabrání. Do krémů, kde dáváte vodu, je potřeba použít konzervant a dodržovat maximální čistotu při výrobě (desinfikujeme všechny pomůcky i kelímky, do kterých krém plníme).

 

Krém bez konzervantů – opravdu to nejde?

 

Opravdu se musí v každém případě použít do krémů s vodní složkou konzervant?

V jedné diskuzi na internetu jsem se dočetla, že když krém bude uchováván v lednici a nabírán vydezinfikovanou špachtlí, tak není konzervant potřeba. Pokud krém vyrábíte jen pro sebe a víte, že jej za týden dva budete mít spotřebovaný, tak se tímto dá řídit a konzervant vynechat.

Někteří tvrdí, že vydrží v lednici i měsíce, já sama bych jej už po týdnu nepoužila. Ony ty bakterie a plísně ze začátku nejsou vidět. Pokud ale chcete krém dát jako dárek nebo jej máte pro známé nebo nedejbože na prodej, tak tady bych si to už rozhodně netroufla. Nikdy nevíte, jestli hygienické zásady dotyčný bezezbytku dodrží.

A tak se dostáváme ke konzervantům. Z televize a internetu jsme navyklí, že se jedná o šílené chemické paskvily, které na své tělo absolutně nechceme. Ale pravda je taková, že na trhu je množství šetrných konzervantů určených pro přírodní kosmetiku.

Já osobně mám zkušenost s Cosgardem, který je účinný a je dokonce certifikovaný i pro BIO kosmetiku. Bohužel jsem jedna z těch, kterým nesedí jeho specifická vůně, i když s časem trochu slábne.

Jelikož ráda používám výrobky bez éterických olejů, z kterých je cítit jen vůně olejů, másel a hydrolátů, tak se poohlížím po jiné variantě. Nabízí se mi Rokonsal nebo kombinace Defmosoft 1388 ECO a Dermosoft GMCY. Názvy zní šíleně, ale všechny tyto konzervanty jsou schválené Ecocertem pro použití v přírodní kosmetice. Jakmile si je ozkouším, určitě dám vědět jak jsem s nimi spokojena.

Nápad na tento článek mi vznikl v hlavě když jsem si chystala krém pro svou citlivou pokožku. Původně jsem chtěla udělat článek jen čistě teoretický, ale nakonec jsem se rozhodla připojit i recept samotného krému, který jsem dělala.

 

Recept na krém s vavřínovým olejem

     Dlouho jsem se držela mastí a šlehaných másel, abych se vyhnula konzervantům. Bohužel moje pokožka vyžadovala hydrataci a tak jsem se odhodlala a pustila se do výroby krémů. Po počátečním zklamání z “vůně” konzervantu Cosgard jsem si ale krémy moc oblíbila. Hlavně na mou citlivou atopickou pokožku v kombinaci se šlehaným bambuckým máslem je to nepřekonatelná dvojka. Navíc jsem objevila úplně úžasný vavřínový olej, který je mi skvělým pomocníkem v boji s kožními neduhy.


Vodní složka

  • 62 g růžové vody (nebo jiného hydrolátu)

Emulgátor

  • 8 g emulgátoru – glyceryl stearate citrate

Olejová složka (druhy olejů si můžete zvolit dle potřeb vaší pleti)

  • 10 g hroznový olej
  • 7 g bambucké máslo
  • 7 g mandlový olej
  • 3 g kakaové máslo
  • 3 g jojobový olej

Antioxidant

  • 5 kapek vit. E

Konzervant

  • 19 kapek Cosgardu 
  • kyselina mléčná na srovnání pH

Pro svou pokožku jsem ještě přidala

  • 1 g panthenolu (podrážděná a poškozená pokožka)
  • 5 g urey (suchá a exematická pokožka)
  • 2 g vavřínového oleje (ekzematická pokožka)

     Všechny pomůcky si vydesinfikujeme, včetně pracovní desky.

     Do vodní lázně vložíme dvě misky, jednu s vodní fází a druhou s olejovou. Emulgátor GSC rozpouštíme v olejích, ureu naopak přidáme do vody.  Jakmile teplota obou fází dosáhne 60 – 65 °C,  tak vlijeme vodní fázi do olejů a intenzivně šleháme (já použila ruční šlehací metličku). Mícháme dokud směs nezačne chladnutím měnit barvu. Jakmile má krém zhruba tělesnou teplotu, přidáme zbylé suroviny – panthenol, vitamín E, vavřínový olej a konzervant a pořádně zašleháme.

     Vychladlý a vyšlehaný krém naplníme do vydesinfikovaných kelímků. Toto množství se mi vešlo do dvou 50 ml dóziček. Pokud se rozhodneme nepoužít konzervant, krém uchováváme v lednici, nabíráme pouze vydesinfikovanou špachtlí a spotřebujeme co nejdříve (nejlépe do týdne).

     Musím říct, že jsem si výrobu krému moc užila, je to zase něco jiného, než mastičky a mýdlaAni to nebylo tak složité, jak se mi ze začátku zdálo. A ten výsledek na pokožce mne překvapil a už si život bez svého krému neumím představit 🙂 Vlastně ani bez mýdla, balzámů na rty…určitě to znáte 🙂

A co vy, jaké máte zkušenosti s krémy? Potřebovali jste konzervant, nebo jste se obešli? Podělte se tady do komentářů nebo na naší

 

Facebook skupině o přírodní kosmetice

Sdílejte článek s přáteli

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

    Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

Hydroláty - co umí a jak si je vyrobit doma? Poprvé v životě jsem se setkala s hydrolátem díky výrobě přírodní kosmetiky - byl v receptu na pleťový krém. Hned jsme si musela jeden hydrolát objednat. Byl to růžový hydrolát a ve chvíli, kdy jsem si ho poprvé oňufňala,...

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

      Balzám na štípnutí hmyzem - recept        Začalo jaro a já se pustila do prvních prohlídek svých včelstev. Včelař se při své práci vždycky setká s včelím žihadlem, během sezóny jsou to i desítky včelích bodnutí. I já si dvě takové odnesla z...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.