Recept na 100% olivové mýdlo

Hledáte jemné a šetrné mýdlo vhodné i pro nejcitlivější dětskou pokožku? Pak určitě vyzkoušejte čisté olivové. Toto mýdlo je vhodné pro velmi citlivou pleť i pro pokožku zatíženou kožními problémy. Pojďte se podívat jak si jej můžete vyrobit 🙂

 

Na začátek musíme říci, že olivové mýdlo má jistá specifika: 

  1. téměř nepění – můžete přidat ricinový olej, hedvábí nebo jiné přísady, které podporují pěnivost. Ricinový olej já osobně nedávám do mýdel na citlivou pleť nebo pro děti, protože může být dráždivý a už by to nebylo 100% olivové mýdlo 🙂  Pěnivost se zvyšuje i délkou zrání.

2. je málo odolné – je sice na omak tvrdé, ale ve vodě slizovatí a snadno se rozpouští. Je velmi vhodné používat mýdlenku a nechat mýdlo mezi používáním pořádně oschnout. Odolnost se zvyšuje přidání soli do destilované vody před rozpuštěním hydroxidu nebo přidáním včelího vosku do oleje. Opět ale tyto přísady mohou dráždit citlivou pokožku (sůl) nebo vyvolávat alergie (včelí vosk).

 

3. jde velmi pomalu do stopy – i s použitím ručního mixéru olivové mýdlo dosahuje stopy velmi pomalu. Souvisí to s tím, že olivový olej pomalu zmýdelňuje. Pokud se rozhodnete použít panenský oliváč, tak u něj je saponifikace ještě pomalejší. K urychlení stopy se používají také některé složky, které urychlují saponifikaci např. med, cukr, mléko, mléčné výrobky, některé éterické oleje atd. Pro výrobu mýdla se doporučuje použít pomace – olivový olej z pokrutin. Tento olej celkem ochotně reaguje s hydroxidem a spíše stopu urychluje. Rozhodnutí je na vás 🙂

4. trvá dlouho než dozraje – d Během zrání ztrácí mýdlo vodu a stává se odolnější a také pěnivější. Nejlepší olivová mýdla jsou prý po roce zrání. U nás tak dlouho nevydrželo 🙂 Ale mám jedno schované a za pár měsíců poreferuji, jak dopadlo. 

 

Ingredience

 

     Na zmýdelnění 1000 g oleje jsem použila 123.32 g NaOH rozpuštěného ve 246.65 g vody při přetučnění 8 %.

     V receptu jsem ubrala vody na poměr 2:1 (water (voda) : lye ratio (hydroxid)), tím snížím dobu potřebnou k odpařování vody při zrání a také půjde mýdlo rychleji do stopy než s 38% vody od váhy olejů. Poměr 2:1 doporučuji používat u všech mýdel, kalkulačka má standardně 38% a to je opravdu zbytečně moc 🙂

     Pozor!!! Pokud změníte v receptu jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítav kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je ještě upravuji podle sebe. Je to jistota, že jsou hodnoty v pořádku. 

     Jak přepočítat mýdlové recepty si můžete přečíst v článku o mýdlové kalkulačce.

     V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.

Výroba mýdla metodou za studena

 

Nejprve si odvážíme olej do mísy a zahřejeme na cca 35 – 40°C. Během zahřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu atd.

     Do teplovzdorné nádoby si odvážíme destilovanou vodu a do misky zvlášť hydroxid. Roztok louhu připravuji ve dřezu, kdybych nádobu omylem převrhla.

     Během přípravy louhu vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují dráždivé páry, které nesmíme vdechovat, takže vždy zajistěte dobré odvětrání. Po rozpuštění je lepší na chvíli odejít do vedlejší místnosti.

     Když olej i roztok hydroxidu dosáhne teploty – kolem 35 – 40°C – pomalu nalijeme roztok hydroxidu do olejů. Hydroxid by měl být vždy o dva, tři stupně teplejší než směs olejůVše opatrně promícháme.

     Potom vezmeme mixér a opatrně mixujeme do vytvoření stabilní emulze – na hladině se začne vytvářet tzv. stopa – Pokud necháme volně dopadnout na hladinu hmotu nabranou na stěrku, uvidíme na hladině stopu, která pomalu splyne se zbytkem mýdlové hmoty. U olivového mýdla trvá dosažení stopy déle, zvlášť pokud použijeme panenský olej.

     Pak už jen nalijeme mýdlovou hmotu do připravené formy a zajistíme teplo, aby mohla proběhnout gelová fáze (zabalíme do deky a dáme k radiátoru, pomůžeme si troubou atd).

     Pokud vás zajímá jak vyrobit libovolné mýdlo, doporučuji přečíst článek o výrobě mýdla za studena. V něm se zmiňuji, jak obecně funguje výroba mýdla.

     Za 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet, pokud bude příliš měkké je vhodné ještě počkat den nebo dva. Nakrájené mýdlo rozložíme například na dřevěný rošt, abychom zajistili rovnoměrné odvětrávání.

Olivové mýdlo necháme zrát alespoň 6 týdnů (pokud neprošlo gelem, tak i déle) na suchém a dobře větraném místě. Během zrání ztrácí vodu a dochází k zreagování zbytku hydroxidu. Je dobré před použitím mýdla zkontrolovat jeho pH například lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota pH u mýdla by měla být maximálně 10, většinou má kolem 8 – 9.

     Olivové mýdlo se doporučuje nechávat zrát od 3 měsíců až po 1 rok, těch 6 týdnů je takové minimum. Čím je mýdlo starší, tím má lepší vlastnosti – více pění, méně slizovatí atd.

     Díky své jemnosti je olivové mýdlo velmi příjemné a dobře jej snáší i lidé s velmi citlivou pokožkou. A co vy? Už jste jej vyzkoušeli? Pochlubte se v komentářích nebo u nás na skupině.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.