Recept na 100% olivové mýdlo

Hledáte jemné a šetrné mýdlo vhodné i pro nejcitlivější dětskou pokožku? Pak určitě vyzkoušejte čisté olivové. Toto mýdlo je vhodné pro velmi citlivou pleť i pro pokožku zatíženou kožními problémy. Pojďte se podívat jak si jej můžete vyrobit 🙂

 

Na začátek musíme říci, že olivové mýdlo má jistá specifika: 

  1. téměř nepění – můžete přidat ricinový olej, hedvábí nebo jiné přísady, které podporují pěnivost. Ricinový olej já osobně nedávám do mýdel na citlivou pleť nebo pro děti, protože může být dráždivý a už by to nebylo 100% olivové mýdlo 🙂  Pěnivost se zvyšuje i délkou zrání.

2. je málo odolné – je sice na omak tvrdé, ale ve vodě slizovatí a snadno se rozpouští. Je velmi vhodné používat mýdlenku a nechat mýdlo mezi používáním pořádně oschnout. Odolnost se zvyšuje přidání soli do destilované vody před rozpuštěním hydroxidu nebo přidáním včelího vosku do oleje. Opět ale tyto přísady mohou dráždit citlivou pokožku (sůl) nebo vyvolávat alergie (včelí vosk).

 

3. jde velmi pomalu do stopy – i s použitím ručního mixéru olivové mýdlo dosahuje stopy velmi pomalu. Souvisí to s tím, že olivový olej pomalu zmýdelňuje. Pokud se rozhodnete použít panenský oliváč, tak u něj je saponifikace ještě pomalejší. K urychlení stopy se používají také některé složky, které urychlují saponifikaci např. med, cukr, mléko, mléčné výrobky, některé éterické oleje atd. Pro výrobu mýdla se doporučuje použít pomace – olivový olej z pokrutin. Tento olej celkem ochotně reaguje s hydroxidem a spíše stopu urychluje.

4. trvá dlouho než dozraje – díky neochotě olivového oleje k zmýdelnění je třeba delší doby, než olivové mýdlo dosáhne vhodného pH. Zrání ale nestojí jen na hodnotě pH. Během zrání ztrácí mýdlo vodu a stává se odolnější a také pěnivější. Nejlepší olivová mýdla jsou prý po roce zrání. U nás tak dlouho nevydrželo 🙂 Ale mám jedno schované a za pár měsíců poreferuji, jak dopadlo. 

 

Ingredience

 

     Na zmýdelnění 1000 g oleje jsem použila 123.32 g NaOH rozpuštěného ve 246.65 g vody při přetučnění 8 %.

     V receptu jsem ubrala vody na poměr 2:1 (water (voda) : lye ratio (hydroxid)), tím snížím dobu potřebnou k odpařování vody při zrání a také půjde mýdlo rychleji do stopy. Poměry cca 2:1 doporučuji používat i u ostatních mýdel, pokud neplánujete pracovat dlouho s tekutou mýdlovou hmotou a tvořit složité vzory. Pokud nechcete snižovat až na 2:1 je vhodné upravit vodu alespoň na 30% hmotnosti olejů, kalkulačka má standardně 38% a to je opravdu zbytečně moc 🙂

     Pozor!!! Pokud změníte v receptu jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítav kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je ještě upravuji podle sebe. Je to jistota, že jsou hodnoty vpořádku. 

     V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.

Výroba mýdla metodou za studena

 

Nejprve si odvážíme olej do mísy a zahřejeme na cca 35 – 40°C. Během zahřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu atd.

     Do teplovzdorné nádoby si odvážíme destilovanou vodu a do misky zvlášť hydroxid. Roztok louhu připravuji ve dřezu, kdybych nádobu omylem převrhla.

     Během přípravy louhu vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují dráždivé páry, které nesmíme vdechovat, takže vždy zajistěte dobré odvětrání. Po rozpuštění je lepší na chvíli odejít do vedlejší místnosti.

     Když olej i roztok hydroxidu dosáhne přibližně stejné teploty – kolem 35 – 40°C – pomalu nalijeme roztok hydroxidu do olejů, nikdy naopak. Směs opatrně promícháme.

     Potom vezmeme mixér a opatrně mixujeme do vytvoření stabilní emulze – na hladině se začne vytvářet tzv. stopa – vidíme na hladině stopu po mixéru, která pomalu splyne s zbytkem mýdlové hmoty. U olivového mýdla trvá dosažení stopy déle, zvlášť pokud použijeme panenský olej.

     Pak už jen nalijeme mýdlovou hmotu do připravené formy a zajistíme teplo, aby mohla proběhnout gelová fáze (zabalíme do deky a dáme k radiátoru, pomůžeme si troubou atd).

     Za 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet, pokud bude příliš měkké je vhodné ještě počkat den nebo dva. Nakrájené mýdlo rozložíme například na dřevěný rošt, abychom zajistili rovnoměrné odvětrávání.

Olivové mýdlo necháme zrát alespoň 6 týdnů (pokud neprošlo gelem, tak i déle) na suchém a dobře větraném místě. Během zrání ztrácí vodu a dochází k zreagování zbytku hydroxidu. Je dobré před použitím mýdla zkontrolovat jeho pH například lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota pH u mýdla by měla být maximálně 10, většinou má kolem 7 – 9.

     Olivové mýdlo se doporučuje nechávat zrát od 3 měsíců až po 1 rok, těch 6 týdnů je takové minimum. Čím je mýdlo starší, tím má lepší vlastnosti – více pění, méně slizovatí atd.

     Díky své jemnosti je olivové mýdlo velmi příjemné a dobře jej snáší i lidé s velmi citlivou pokožkou. A co vy? Už jste jej vyzkoušeli? Pochlubte se v komentářích nebo u nás na skupině.

Sdílejte článek s přáteli

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

    Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích - Bylinková akademie    V září jsem dostala od paní Ing. Věry Žďárské pozvání do Bylinkové akademie ve Valticích. Neměla jsem se tam jet vzdělávat, ale naopak v únoru předávat své zkušenosti formou mýdlového kurzu celkem patnácti lidem....

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdloJak vybrat to pravé?   Co je to přírodní mýdlo?  Na tuto otázku se ptá stále více lidí. Vždyť by to mělo být jasné! Nebo ne? Dnes se přírodní stává moderním a vyhledávaným a prodejci kosmetiky toho často zneužívají. Pod označením "přírodní" se dá...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.