Recept na 100% olivové mýdlo
Na začátek musíme říci, že olivové mýdlo má jistá specifika:
- téměř nepění – můžete přidat ricinový olej, hedvábí nebo jiné přísady, které podporují pěnivost. Ricinový olej já osobně nedávám do mýdel na citlivou pleť nebo pro děti, protože může být dráždivý a už by to nebylo 100% olivové mýdlo 🙂 Pěnivost se zvyšuje i délkou zrání.
2. je málo odolné – je sice na omak tvrdé, ale ve vodě slizovatí a snadno se rozpouští. Je velmi vhodné používat mýdlenku a nechat mýdlo mezi používáním pořádně oschnout. Odolnost se zvyšuje přidání soli do destilované vody před rozpuštěním hydroxidu nebo přidáním včelího vosku do oleje. Opět ale tyto přísady mohou dráždit citlivou pokožku (sůl) nebo vyvolávat alergie (včelí vosk).
3. jde velmi pomalu do stopy – i s použitím ručního mixéru olivové mýdlo dosahuje stopy velmi pomalu. Souvisí to s tím, že olivový olej pomalu zmýdelňuje. Pokud se rozhodnete použít panenský oliváč, tak u něj je saponifikace ještě pomalejší. K urychlení stopy se používají také některé složky, které urychlují saponifikaci např. med, cukr, mléko, mléčné výrobky, některé éterické oleje atd. Pro výrobu mýdla se doporučuje použít pomace – olivový olej z pokrutin. Tento olej celkem ochotně reaguje s hydroxidem a spíše stopu urychluje. Rozhodnutí je na vás 🙂
4. trvá dlouho než dozraje – d Během zrání ztrácí mýdlo vodu a stává se odolnější a také pěnivější. Nejlepší olivová mýdla jsou prý po roce zrání. U nás tak dlouho nevydrželo 🙂 Ale mám jedno schované a za pár měsíců poreferuji, jak dopadlo.
Ingredience
Na zmýdelnění 1000 g oleje jsem použila 123.32 g NaOH rozpuštěného ve 246.65 g vody při přetučnění 8 %.
V receptu jsem ubrala vody na poměr 2:1 (water (voda) : lye ratio (hydroxid)), tím snížím dobu potřebnou k odpařování vody při zrání a také půjde mýdlo rychleji do stopy než s 38% vody od váhy olejů. Poměr 2:1 doporučuji používat u všech mýdel, kalkulačka má standardně 38% a to je opravdu zbytečně moc 🙂
Pozor!!! Pokud změníte v receptu jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítat v kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je ještě upravuji podle sebe. Je to jistota, že jsou hodnoty v pořádku.
Jak přepočítat mýdlové recepty si můžete přečíst v článku o mýdlové kalkulačce.
V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.
Výroba mýdla metodou za studena
Nejprve si odvážíme olej do mísy a zahřejeme na cca 35 – 40°C. Během zahřívání si nachystáme vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle, formu atd.
Do teplovzdorné nádoby si odvážíme destilovanou vodu a do misky zvlášť hydroxid. Roztok louhu připravuji ve dřezu, kdybych nádobu omylem převrhla.
Během přípravy louhu vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují dráždivé páry, které nesmíme vdechovat, takže vždy zajistěte dobré odvětrání. Po rozpuštění je lepší na chvíli odejít do vedlejší místnosti.
Když olej i roztok hydroxidu dosáhne teploty – kolem 35 – 40°C – pomalu nalijeme roztok hydroxidu do olejů. Hydroxid by měl být vždy o dva, tři stupně teplejší než směs olejů. Vše opatrně promícháme.
Potom vezmeme mixér a opatrně mixujeme do vytvoření stabilní emulze – na hladině se začne vytvářet tzv. stopa – Pokud necháme volně dopadnout na hladinu hmotu nabranou na stěrku, uvidíme na hladině stopu, která pomalu splyne se zbytkem mýdlové hmoty. U olivového mýdla trvá dosažení stopy déle, zvlášť pokud použijeme panenský olej.
Pak už jen nalijeme mýdlovou hmotu do připravené formy a zajistíme teplo, aby mohla proběhnout gelová fáze (zabalíme do deky a dáme k radiátoru, pomůžeme si troubou atd).
Pokud vás zajímá jak vyrobit libovolné mýdlo, doporučuji přečíst článek o výrobě mýdla za studena. V něm se zmiňuji, jak obecně funguje výroba mýdla.
Za 24 hodin můžeme mýdlo nakrájet, pokud bude příliš měkké je vhodné ještě počkat den nebo dva. Nakrájené mýdlo rozložíme například na dřevěný rošt, abychom zajistili rovnoměrné odvětrávání.
Olivové mýdlo necháme zrát alespoň 6 týdnů (pokud neprošlo gelem, tak i déle) na suchém a dobře větraném místě. Během zrání ztrácí vodu a dochází k zreagování zbytku hydroxidu. Je dobré před použitím mýdla zkontrolovat jeho pH například lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota pH u mýdla by měla být maximálně 10, většinou má kolem 8 – 9.
Olivové mýdlo se doporučuje nechávat zrát od 3 měsíců až po 1 rok, těch 6 týdnů je takové minimum. Čím je mýdlo starší, tím má lepší vlastnosti – více pění, méně slizovatí atd.
Díky své jemnosti je olivové mýdlo velmi příjemné a dobře jej snáší i lidé s velmi citlivou pokožkou. A co vy? Už jste jej vyzkoušeli? Pochlubte se v komentářích nebo u nás na skupině.
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Přečtěte si naše nejnovější články
Látkové plenky
Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!
Dobrý den, ráda bych se zeptala na olivové mýdlo. Koupila jsem si ho loni na Krétě, takové to klasické, zelené. Myla jsem si s ním vlasy, prostě jsem mokré vlasy tou kostkou jen "pojezdila" a umyla. Tuhle se mi dostalo trochu mýdla do oka a bylo to ukrutně bolestivé. Chci se zeptat, jestli je to normální, nebo spíš mýdlo není OK? Děkuji za Váš názor i super recepty.
Dobrý den, je to úplně normální, že mýdlo, když se dostane do očí štípe. Zralé mýdlo je stále alkalické a je třeba se vyvarovat podobným příhodám 🙂 Je fakt, když jsem si udělala své první pleťové a málo jsem zavřela oči a šplíchla si mýdlovou vodu do oka…nadávala jsem jak špaček. 😀 Oko je třeba potom vypláchnout vodou a nemělo by dojít k vážnější reakci, možná jen lehké podráždění. I když se do očí dostane klasický šampon, tak to štípe. Nebojte, takto se chová i naprosto bezpečné mýdlo 🙂 Zdenka
Děkuji, to jste mě uklidnila.