Strunový kráječ na mýdlo – Návod na výrobu

     Špatné nakrájení dokáže pokazit požitek ze sebelepšího mýdla. Je spousta způsobů, jak mýdlo nakrájet – nůž, špachtle, cirkulárka 🙂 – ale nejspíše se nic nevyrovná strunovému kráječi. V našich českých končinách se hůře shánějí, naštěstí výroba vlastního není nijak složitá a ani drahá. Dnes vám ukážu, jak vytvořit svůj vlastní strunový kráječ na mýdlo doma.

Strunový kráječ se skládá ze dvou hlavních částí. Jelikož neexistuje žádné jednotné pojmenování, tak jsem si je pracovně nazval po svém. První část je kolébka – plocha pro položení a zarovnání mýdla s bočnicemi a drážkou pro strunuDruhá část je kráječ, což je konstrukce s vypnutou strunou, která obstarává samotné krájení.

Než se pustíme do samotné výroby, je třeba si rozmyslet, jak velká mýdla vlastně chceme krájet. Podle toho si pak můžeme určit velikost kolébkyZdenka měla nutkání mít kolébku co největší, co kdyby náhodou bylo potřeba nakrájet mýdlo z plechu. Nakonec jsme se ale shodli, že uděláme kráječ na míru mýdlům, které běžně krájí. Ukrát malé mýdlo s obřím kráječem by mohlo být těžkopádné a podepsat se tak na výsledku. Výroba strunového kráječe je naštěstí poměrně jednoduchá, takže můžeme udělat kdykoliv větší.

Strunový kráječ na mýdlo a co potřebujeme na jeho výrobu

Na výrobu kráječe nepotřebujeme nic zvláštního – je dokonce možné, že spoustu věcí už budete mít doma. Uvedu seznam věcí, počty a rozměry (v mm), které jsou třeba. Uvedené rozměry jsme použili my pro naše potřeby. Pokud chcete mít kráječ větší nebo menší, tak bude potřeba si velikosti přizpůsobit.

  • pokládací deska 200 x 600 x 18
  • 2 x deska 300 x 140 x 18
  • 2 x dlouhá lať 15 x 15 x 250
  • 2 x krátka lať 15 x 15 x 215
  • 4 x L konzole 25 x 25 x 15
  • 8 x větší vrut do dřeva (cca 30 až 40 mm délka)
  • 16 x menší vrut do dřeva (cca 10 až 15 mm délka)
  • 2 x kousek kovové trubky 15 x 5 průměr
  • kytarová napínací mechanika
  • kytarová struna h, tloušťka 0.10
  • malá skoba (tenčí než oko struny)
  • dva vruty s plochou drážkou (délka maximálně 15mm)

Všechny věci se dají jednoduše nakoupit v libovolném hobbymarketuStruny a kytarovou mechaniku je třeba koupit v hudebním obchodě (odkaz výše v nákupním seznamu). Strun kupte více, potřebujete sice jednu, ale může se stát, jako Zdence, že vám praskne při nadměrném napínání. Struny stojí pár korun a výměna za prasklou je v cuku letu.

Co se týče materiálu, já pracoval s masivem (smrk a buk). Spárovky se dnes dají koupit zalevno a i přesně na míru. Dá se samozřejmě použít i překližka, dřevotříska nebo lamino. Důležité je, aby povrch byl hladký a bez třísek, aby nedošlo k znehodnocení mýdla. Co se týče nátěru, já jsem tuto kolébku nijak neošetřoval

Kolébky káječů, které nabízíme k prodeji, natíráme bezbarvým lakem s atestem pro dětské hračky.  

Výroba strunového kráječe

      Začneme s kolébkou. Ta je méně náročná na smontování, je ale třeba dávat pozor na dodržování pravých úhlů – pokud se díly smontují křivo, projeví se to i na krájení mýdel.

Nejprve začneme tím, že si nařežeme a očistíme desky. Dá se ručně nebo na stroji, je ale důležité, aby řezy byly rovné (hlavně na hranách, po kterých se povede struna – viz. fotka). Pokud nemáte vybavení nebo si nevěříte, v hobbymarketech mají přířez na profi strojích. Zaplatíte sice pár korun, ale máte jistotu, že pracujete s rovinou.

      Na spodní desky, na kterou budete pokládat mýdlo, je potřeba udělat prořez do hloubky několik milimetrů až půl centimetru. Zde bude zajíždět struna – prořez je důležitý, jinak neprokrojíte mýdlo úplně a budete mít na spodní straně kaz. Průřez lze opět udělat doma na pile, případně domluvit se v hobby marketu. Opět si dát pozor na to, ať je rovný a kolmý ke hraně desky. Průřez jsem udělal dvacet centimetru od konce desky, aby bylo kde pokládat mýdlo.

      Přesně za prořez desky je potřeba umístit bočnice, po kterých se povede struna (opět viditelné na fotce výše). Bočnice jsem si přichytil svorkami (ještě že jsem si zařídil malinkou dílnu v přístavku minulé léto). Nedoporučuji držet díly v ruce, protože je potřeba, aby bočnice byla ke spodní desce v pravém úhlu a během připevňování se nehla. Já jsem bočnici uchytil sponkami z pneumatické sponkovačky. Skvěle poslouží i vruty, které jsem uváděl v nákupním seznamu.

Pozor! Musí se předvrtat díry na vruty, jinak může dojít k prasknutí desek.

Přivrtáním bočnic je kolébka hotova. Teď následuje ta zábavná část – kráječ.

Nachystejte si laťe. Vemte jednu ze dvou kratších latí a najděte si místo, kam umístíte strunovou napínací mechaniku (dále jen mechaniku). Já ji umístil cca sedm centimetrů od konce laťky. Najděte přesný střed v šířce laťky a vyvrtejte díru o požadovaném průměru (mechanika z linku výše vyžadovala 10mm díru). Mechaniku můžete zasunout do díry a přišroubovat.

Další díry vyvrtejte do spodních částí kratších latí – cca centimetr od kraje. Zde povede struna. Průměr díry musí odpovídat kovové trubce, kterou na konci vsuneme.

Teď je načase spojit latě do tvaru písmene A. K tomu nám poslouží kupované L konzole. Všimněte si na obrázcích, že kratší latě uzavírají ty větší, naopak by byl kráječ příliš krátký a neobsáhl by kolébku. Kratší lať s už navrtanou mechanikou musí být natočena tak, aby díra pro namotání struny mířila ven, zatímco samotný ladící kolíček míří dovnitř kráječe. Prostřední delší lať slouží v konstrukci jako vzpěra, aby se kráječ nezhroutil při napínání struny. Lať jsem umístil cca 10 cm od konce laťe, blíže k mechanice.

     Při vrtání vrutů nezapomeňte na předvrtání a dávejte pozor – takto tenká lať může snadno prasknout při nedostatečném předvrtání.

Jakmile budete mít hotovo, připevněte skobu na vnější stranu kratší latě bez mechaniky. Skoba bude sloužit k uchycení konce struny. Už máme skoro hotovo. Připravte si dvě malé kovové trubky – může jít o cokoliv, mně posloužila hliníková trubka z hobby marketu, kterou jsem pilkou na železo uřízl na potřebný rozměr, kraje jsem pak zapiloval. Trubičky vsuňte do předvrtaných otvorů pro struny ve spodní části kráječe.

V tuto chvíli už je možno natáhnout strunu, ale hrozí riziko, že se struna bude na některých místech zařezávat do dřeva. Proto ještě cca centimetr nad otvory pro strunu navrtáme z vnější strany dva vruty s plochou drážkou. Drážka musí být natočena ve směru struny a vrut nezanořujte – měl by vyčnívat.

A teď už opravdu poslední krok, který udělá z vaší dřevěné stavebnice plnohodnotný kráječ. Rozbalte strunu a konec s očkem uchyťte za skobu. Protáhněte dírkami přes drážky vrutů a prostrčte strunu okem mechaniky. Držte strunu v prstech trochu napnutou a  otáčejte kolíčkem mechaniky. Struna se začne namotávat a napínat. Zkuste na ní párkrát brnknout, měl by se ozývat vysoký tón a struna by se neměla příliš ohýbat (vždy ale bude trošku pružit, nesnažte se ji přepínat, nebo praskne). Pokud se z kráječe budou ozývat divné zvuky a praskání, neděste se. Struna vyvíjí velice silný tah a všechny části kráječe si musí sednout.

      Jestli se ale kráječ začne bortit, povolte strunu a hledejte příčinu.

    Krájení mýdla strunovým kráječem

Teď, když už je kráječ hotov, je načase konečně nakrájet mýdlo (mimochodem, hodí se skvěle i na krájení šunky, ale Zdence nic neříkejte). Vložte bochník mýdla do kolébky, přirovnejte ho k jedné z bočnic a rukou přidržujte. Druhou rukou přiložte kráječ strunou na obě bočnice a plynule uřízněte požadovaný kus mýdla. Řez nesmí být ani příliš pomalý, ani rychlý, jde hlavně o to, aby byl plynulý.

      Zkontrolujte ukrojenou hranu. Měla by být hladká, beze stop po krájení. Pokud je řez prohnutý nebo vlnitý, může být nerovná bočnice, po které je vedena struna. Případně byla špatná technika řezu. Je potřeba celou dobu důsledně řezat jak mýdlo, tak i tlačit proti straně bočnice. Chce to trochu umu, šikovnosti a tréninku. Po pár mýdlech vám to půjde od ruky 🙂 

Pokud se vám zdá, že struna je příliš poddajná, nebojte se pomalu přitáhnout. Pokud to přeženete, ještě si na mě vzpomenete, když jsem vám radil, abyste koupili strun více do zásoby.

     Doporučuji využívat ukrojenou stranu mýdla jako výchozí stranu, abyste měli mýdlo s hezkýma pravoúhlými hranami. Ukrojenou stranu mýdla přiložte k bočnici a proveďte další řez (mezi řezy je dobré strunu očistit hadříkem od zbytku mýdla, aby struna byla ostrá po celé délce). Tímto stylem ořezejte všechny strany a měli byste mít krásnou kostku mýdla.

     A tady můj návod končí. Doufám, že si podle něj dokážete vyrobit svůj vlastní, krásný strunový kráječ přímo na míru, abyste si mohli nakrájet mýdla přesně tak, jak si představujete. Určitě se nezapomeňte svým výtvorem pochlubit u nás na skupině

     Inspirace pro tento druh kráječe vzešla od mýdlařky jménem Tatsiana Serko – její kráječe můžete objednat zde.

      Na závěr chci poděkovat Hedvice Vychytilové (mýdlárna Bohemikus) za poskytnutí fotografií svého kráječe a cenných rad a zkušeností, bez kterých bychom svůj strunový kráječ dělali velice těžko. 

Pokud se vám kráječ nepodaří doma vyrobit, můžete si ho objednat zde

     Mýdlaření zdar!

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.