Výroba mýdla za studena
Pomůcky a suroviny na výrobu mýdla
Pomůcky:
- nerezovou nebo plastovou teplovzdornou nádobu na rozpuštění olejů
- nádobu na rozpouštění hydroxidu (odolný plast, nerez)
- váhy (s přesností alespoň 0.1 g)
- teploměr – já používám tento
- tyčový mixér
- silikonovou stěrku, nerezovou lžíci, jemné sítko
- forma na mýdlo (silikonovou, dřevěnou, nebo klidně krabici od bot)
- kráječ (nebo si vytvořte svůj vlastní strunový kráječ na mýdlo podle našeho návodu)
- dle typu formy – papír na pečení
- hadr, papírové ubrousky
Bezpečnost:
- ochranné pomůcky při práci s NaOH (rukavice, brýle!!!, vhodné ochranné oblečení – plášť)
- ocet nebo roztok kyseliny citronové k neutralizaci pracovní plochy
Suroviny:
- hydroxid sodný NaOH
- oleje a tuky
- destilovanou nebo demineralizovanou vodu
- barviva, přírodní jíly, éterické oleje, atd. (volitelné)
Pozor při výběru hydroxidu na jeho kvalitu. Nedoporučuji kupovat v drogériích a podobně – takovýto hydroxid sodný je určený k čistění odpadů a ne k výrobě mýdla. Jeho kvalita je často velmi špatná a koncentrace nízká. Na internetu se dá dočíst, že je možné jej s větším či menším úspěchem použít, ale já do své kosmetiky nechci používat přípravek určený k čištění trubek. Hydroxid nakupuji přímo v obchodech s kosmetickými surovinami.
Zde najdete krok za krokem jak se mýdlo vyrábí.
1) Rozpustíme si ve vodní lázni odvážené pevné tuky.
2) Připravíme si roztok hydroxidu.
Hydroxid přisypáváme do studené vody (nikdy ne naopak, nikdy do teplé) a opatrně mícháme nerezovou/silikonovou vařečkou.
Během rozpouštění hydroxidu vzniká teplo a uvolňují se leptavé páry, které nesmíme vdechovat. Zajistíme, aby se k roztoku nikdo nedostal – je silně žíravý.
V případě, že dojde k potřísnění kůže nebo zasažení očí roztokem hydroxidu nebo mýdlovou hmotou je třeba toto místo omývat proudem studené vody po dobu alespoň 15 minut. V případě zasažení očí je v každém případě nutné vyhledat lékařskou pomoc. To platí i při větším rozsahu potřísnění a vážnějším poleptání.
Roztok necháme zchladnout na teplotu o dva, tři stupně vyšší než máme oleje.
3) Odvážíme si vůně – éterické oleje (EO) a barviva (jíly, mici, koření) si rozmícháme v troše oleje.
4) Odvážíme si tekuté oleje k rozpuštěným pevným olejům.
5) Do směsi tuků o teplotě 36 – 38°C vlijeme EO a ponoříme tyčový mixér (vyklepeme bubliny).
6) Přes sítko vlijeme do olejů roztok hydroxidu, teplejší o 2 – 3°C než směs tuků.
7) Poté opatrně mixujeme do stopy – střídáme s ručním mícháním!
8) Ve stopě mýdlovou hmotu rozdělíme, obarvíme a naplníme do formy.
9) Mýdlo ve formě zabalíme do deky nebo dáme do trouby, abychom zajistili fázi gelu (co to je si vysvětlíme a ukážeme později).
10) Nejčastěji po 12 – 24 hodinách mýdlo nakrájíme a necháváme zrát na suchém, vzdušném místě bez přístupu slunečních paprsků (ideálně na dřevěném, plastovém roštu).
_______________________________________________________________
Celý článek o výrobě mýdla dopodrobna popsaný i s videi najdete v
Klubu Přímo od Včelařky
Klub Přímo od Včelařky
Máte možnost
získat informace z mých kurzů,
můžete studovat doma on-line svým vlastním tempem.
Vstupem do klubu
získáte neustálý přísun
nových informací:)
Klub
je skvělou alternativou k mým kurzům pro ty,
kteří to mají ke mě daleko.
——————————
Chcete vědět víc?
Klikněte níže na odkaz!
↓↓↓↓↓↓↓↓
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo
Rebatch Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice
Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?
Laktát a citrát - k čemu v mýdle slouží? Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat. Obě...

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého
Děláme první mýdlo - jednoduchý recept pro každého První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas...

Měření pH mýdla – jak měřit pH?
Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a...

Mýdlová kalkulačka – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl
Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl - Mýdlová kalkulačka Jakmile začnete vyrábět mýdla, brzy vám přestanou recepty na internetu stačit a budete chtít sestavit vlastní. Takový, který by vyhovoval přesně vašim potřebám a přáním. Jak na to, na co si...

Strunový kráječ na mýdlo – Návod na výrobu
Strunový kráječ na mýdlo - Návod na výrobu Špatné nakrájení dokáže pokazit požitek ze sebelepšího mýdla. Je spousta způsobů, jak mýdlo nakrájet - nůž, špachtle, cirkulárka 🙂 - ale nejspíše se nic nevyrovná strunovému kráječi. V našich českých končinách se...
Přečtěte si naše nejnovější články
Látkové plenky
Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo
Rebatch Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
Nefunguje odkaz na teplomer :)!! Jinak parádní predhledné…
Ups. Chybička se vloudila, děkuji za upozornění. Opraveno 🙂 Zdenka
Dobrý deň,
veľmi pekný a podrobný článok.Plánujem skúsiť výrobu s hydroxidom sodným, napriek postupu mám obavy, že to nebudem vedieť vyrátať. existuje aj nejaký iný spôsob rátania hydroxidu? pre začiatočníka.
ďakujem za odpoveď
Katka
Dobrý den, neznám žádný jiný způsob. Hydroxid se musí rozpustit ve vodě a pak přidat do směsi olejů, aby vzniklo mýdlo. Jinak to nelze. Nevím, zda jsem Vaši otázku pochopila správně. Není třeba se toho bát, jen dodržovat bezpečnost práce.
Dobrý den,
děkuji Vám za velmi hodnotný popis výroby mýdla.Určitě podle návodu zkusím svoji první mýdlovou hmotu.Moc děkuji!Eva
Dobrý den, zkoušela jsem si vyrobit mýdlo, spíš ze srandy a ze zvédavosti. Chtěla jsem přimíchat zelený čaj (teď vím, že experimenty byly blbý nápad). Pracovala jsem podle mýdlové kalkulačky, přesně podle postupu. Jak jsem přisypala prášek matcha čaje, tak mi část směsi prostě zoranžověla. Poučení pro příště, ale spíš by mě zajímalo, jakou chemickou reakcí tam tak najednou vznikla ta oranžová. Děkuji moc 🙂
Ps: Máte krásné stránky!
Přemýšlím nad tím, jak je to s tou ff kontrolou. Když důkladně rozmíchám tuky s hydroxidem a ze stejné várky pak dělám všechny vrstvy mýdla, jak je možné, že ta samá hmota někde obsahuje nezreagovaný hydroxid a někde ne? Tušíte někdo?