Výroba mýdla za studena

Chystáte se na výrobu svého prvního mýdla? Chcete vědět jak postupovat, co budete potřebovat a čemu se vyhnout? Nevíte, co je to stopa, gelová fáze nebo jak dlouho musí mýdlo zrát? Tak přesně o tom je tento článek – výroba mýdla za studena. Jdeme na to!

Pomůcky a suroviny na výrobu mýdla

 

Pomůcky:

  • nerezovou nebo plastovou teplovzdornou nádobu na rozpuštění olejů
  • nádobu na rozpouštění hydroxidu (odolný plast, nerez)
  • váhy (s přesností alespoň 0.1 g)
  • teploměr – já používám tento
  • tyčový mixér
  • silikonovou stěrku, nerezovou lžíci, jemné sítko
  • forma na mýdlo (silikonovou, dřevěnou, nebo klidně krabici od bot)
  • kráječ (nebo si vytvořte svůj vlastní strunový kráječ na mýdlo podle našeho návodu)
  • dle typu formy – papír na pečení
  • hadr, papírové ubrousky

Bezpečnost:

  • ochranné pomůcky při práci s NaOH (rukavice, brýle!!!, vhodné ochranné oblečení – plášť)
  • ocet nebo roztok kyseliny citronové k neutralizaci pracovní plochy

Suroviny:

  • hydroxid sodný NaOH
  • oleje a tuky
  • destilovanou nebo demineralizovanou vodu
  • barviva, přírodní jíly, éterické oleje, atd. (volitelné)

 

      Pozor při výběru hydroxidu na jeho kvalitu. Nedoporučuji kupovat v drogériích a podobně –  takovýto hydroxid sodný je určený k čistění odpadů a ne k výrobě mýdla. Jeho kvalita je často velmi špatná a koncentrace nízká. Na internetu se dá dočíst, že je možné jej s větším či menším úspěchem použít, ale já do své kosmetiky nechci používat přípravek určený k čištění trubek. Hydroxid nakupuji přímo v obchodech s kosmetickými surovinami

Zde najdete krok za krokem jak se mýdlo vyrábí.

1) Rozpustíme si ve vodní lázni odvážené pevné tuky.

2) Připravíme si roztok hydroxidu. 

Hydroxid přisypáváme do studené vody (nikdy ne naopak, nikdy do teplé) a opatrně mícháme nerezovou/silikonovou vařečkou. 

Během rozpouštění hydroxidu vzniká teplo a uvolňují se leptavé páry, které nesmíme vdechovat. Zajistíme, aby se k roztoku nikdo nedostal – je silně žíravý. 

 V případě, že dojde k potřísnění kůže nebo zasažení očí roztokem hydroxidu nebo mýdlovou hmotou je třeba toto místo omývat proudem studené vody po dobu alespoň 15 minut. V případě zasažení očí je v každém případě nutné vyhledat lékařskou pomoc. To platí i při větším rozsahu potřísnění a vážnějším poleptání. 

Roztok necháme zchladnout na teplotu o dva, tři stupně vyšší než máme oleje.

3) Odvážíme si vůně – éterické oleje (EO) a barviva (jíly, mici, koření) si rozmícháme v troše oleje. 

4) Odvážíme si tekuté oleje k rozpuštěným pevným olejům. 

5) Do směsi tuků o teplotě 36 – 38°C vlijeme EO a ponoříme tyčový mixér (vyklepeme bubliny). 

6) Přes sítko vlijeme do olejů roztok hydroxidu, teplejší o 2 – 3°C než směs tuků.

7) Poté opatrně mixujeme do stopy – střídáme s ručním mícháním!

8) Ve stopě mýdlovou hmotu rozdělíme, obarvíme a naplníme do formy.

9) Mýdlo ve formě zabalíme do deky nebo dáme do trouby, abychom zajistili fázi gelu (co to je si vysvětlíme a ukážeme později). 

10) Nejčastěji po 12 – 24 hodinách mýdlo nakrájíme a necháváme zrát na suchém, vzdušném místě bez přístupu slunečních paprsků (ideálně na dřevěném, plastovém roštu).

_______________________________________________________________

Celý článek o výrobě mýdla dopodrobna popsaný i s videi najdete v
Klubu Přímo od Včelařky

Klub Přímo od Včelařky

Máte možnost
získat informace z mých kurzů, 
můžete studovat doma on-line svým vlastním tempem.

Vstupem do klubu
získáte neustálý přísun
nových informací:) 

Klub
je skvělou alternativou k mým kurzům pro ty,
kteří to mají ke mě daleko.

——————————

Chcete vědět víc? 
Klikněte níže na odkaz!

↓↓↓↓↓↓↓↓

Klub Přímo od Včelařky

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

 

📌   Spousta informací 

📌   Inspirace

📌  Pravidělně nový obsah

📌  Videa z výroby

📌  Živá vysílání 

📌
  Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

 Laktát a citrát - k čemu v mýdle slouží?    Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.   Obě...

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

  Děláme první mýdlo - jednoduchý recept pro každého První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas...

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

  Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a...

Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl

Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl

    Přísady do mýdel - Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. dílPokračování naší minisérie o mýdlech. Tentokrát se zaměříme na přísady do mýdel. Vlastnosti mýdla můžeme ovlivnit složením olejů (jak jsme si řekli v minulém díle), ale také přísadami, které do...

Mýdlový receptář – 1. díl

Mýdlový receptář – 1. díl

   Mýdlový receptář - 1. díl Dnes se s vámi chci podělit o několik svých oblíbených receptů, které jsem dlouhé noci pilovala a ladila. Říkala jsem si, úplně jen tak za nic je pustit nechci, takže něco za něco  Nebojte, platit za můj mýdlový receptář...

Přečtěte si naše nejnovější články

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Planetkové mýdlo

Planetkové mýdlo

  Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 50 článků. 🙂

Členství v klubu ocení určitě ti,

kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu