Výroba mýdla za studena

Chystáte se na výrobu svého prvního mýdla? Chcete vědět jak postupovat, co budete potřebovat a čemu se vyhnout? Nevíte, co je to stopa, gelová fáze nebo jak dlouho musí mýdlo zrát? Tak přesně o tom je tento článek – výroba mýdla za studena. Jdeme na to!

Pomůcky a suroviny na výrobu mýdla

 

Pomůcky:

Bezpečnost:

  • ochranné pomůcky při práci s NaOH (rukavice, brýle!!!, vhodné ochranné oblečení – plášť)
  • ocet nebo roztok kyseliny citronové k neutralizaci pracovní plochy

Suroviny:

  • hydroxid sodný NaOH
  • oleje a tuky
  • destilovanou nebo demineralizovanou vodu
  • barviva, přírodní jíly, éterické oleje, atd. (volitelné)

 

      Pozor při výběru hydroxidu na jeho kvalitu. Nedoporučuji kupovat v drogériích a podobně –  takovýto hydroxid sodný je určený k čistění odpadů a ne k výrobě mýdla. Jeho kvalita je často velmi špatná a koncentrace nízká. Na internetu se dá dočíst, že je možné jej s větším či menším úspěchem použít, ale já do své kosmetiky nechci používat přípravek určený k čištění trubek. Hydroxid nakupuji přímo v obchodech s kosmetickými surovinami – já osobně beru na Ekokoze a jsem spokojena. 

 

Výroba mýdla za studena – příprava receptu

 

      Recept na mýdlo si můžeme najít na internetu (můžete třeba zkusit můj osvědčený recept na levandulové mýdlo 🙂 ) nebo si jej sami vytvořit podle mýdlové kalkulačky (mrkněte na článek). Já používám SoapCalc, která po zadání druhu olejů a jejich požadovaného množství dopočítá potřebné množství NaOH a vody. Každý olej má jinou saponifikační hodnotu, proto je nutné při změně receptu vždy přepočítat množství hydroxidu. 

 

      I když si najdeme recept na internetu nebo v knížce, tak jej doporučuji znovu naťukat do kalkulačky. Jak se říká důvěřuj, ale prověřuj. Taková tisková chyba nebo překlep by nás mohl pěkně mrzet.  

 

Příprava pomůcek a forem 

     Před samotnou výrobou odstraníme z “mýdlárny” všechny věci, které by nám mohly překážet a plést se pod nohy – děti, domácí mazlíčci, manžel 🙂 Uklidíme si pracovní prostor, přichystáme si všechny pomůcky tak, aby byly po ruce a nic nás nezdržovalo. 

 

Než se pustíme do výroby mýdla, vždycky si připravíme formy, které máme v plánu použít. Dřevěné si vyložíme pečícím papírem. Jakmile budeme mít mýdlovou hmotu připravenou k nalití do forem, už není čas hledat formy a stříhat pečící papír na vyložení 🙂

 

      Doporučuji si nachystat hadr nebo starou utěrku a pár papírových utěrek a také hadr napuštěný octovou vodou v případě, že by vám mýdlová hmota nebo hydroxid ukápl na pracovní plochu. 

 

Odvážení a rozpuštění olejů

 

      Já používám jednu nádobu, ve které oleje odvážím, rozpustím i následně míchám s hydroxidem. Přijde mi to pohodlnější a nešpiním další nádobu.

 

      Oleje si odvážíme do nerezové nebo plastové nádoby, která je dostatečně velká i pro roztok hydroxidu. Hlavní je, aby se nám v ní mýdlová hmota dobře mixovala. Odvážené oleje pomalu zahříváme, dokud nebudou pevné tuky plně rozpuštěné. Pak je odstavíme a necháme chladnout na požadovanou teplotu – podle receptu. Většinou kolem 36 °C. 

 

Příprava roztoku hydroxidu

 

      Mezitím, co nám oleje chladnou, si připravíme roztok hydroxidu. 

 

      Oblečeme si vhodné oblečení – například plášť nebo košili, kalhoty, tepláky, ponožky, papuče. Nasadíme si rukavice a ochranné brýle. Bezpečnost především!

 

       Do nádoby (nesmí být skleněná) si odvážíme potřebné množství destilované vody a do misky hydroxid sodný. Potom pomalu přisypáváme hydroxid do vody (nikdy ne naopaka opatrně mícháme nerezovou/silikonovou vařečkou. Během rozpouštění hydroxidu vzniká teplo a uvolňují se leptavé páry, které nesmíme vdechovat. Proto je vhodné pořádně větrat, míchat roztok v otevřeném okně, odvrátit tvář od nádoby s roztokem a po rozmíchání hydroxidu vyvětrat a opustit na chvíli místnost. Zajistíme, aby se k roztoku nikdo nedostal – je silně žíravý.

     V případě, že dojde k potřísnění kůže nebo zasažení očí roztokem hydroxidu nebo mýdlovou hmotou je třeba toto místo omývat proudem studené vody po dobu alespoň 15 minut. V případě zasažení očí je v každém případě nutné vyhledat lékařskou pomoc. To platí i při větším rozsahu potřísnění a vážnějším poleptání. 

 

    Roztok necháme chladnout na teplotu o dva, tři stupně vyšší než máme oleje – dle receptu.

 

A jdeme na to!

 

     Jakmile máme všechny pomůcky přichystané a oleje i roztok hydroxidu mají odpovídající teplotu, můžeme přistoupit k smíchání obou fází. 

 

     Pomalu vlijeme přes jemné sítko roztok hydroxidu do olejů (nikdy ne naopaka důkladně zamícháme. Sítko používáme proto, že se na něm zachytí případný nerozpuštěný hydroxid, který by mohl pak v mýdle poleptat kůži. 

Teď přijde na řadu mixér. Opatrně mixujeme směs, která se během reakce s hydroxidem zakalí a začne pomalu houstnout. Mixujeme na nejnižší otáčky, mixér zastavujeme a směs promícháváme a kontrolujeme její hustotu. Mícháme a mixujeme dokud se na hladině nevytvoří tzv. stopa a směs nebude mít hustotu připomínající řidší krupicovou kaši.

 

Často se ptáte: Co je to “stopa”?

 

     Stopou nazýváme stav, kdy oleje s louhem vytvořily homogenní hmotu. Stopu poznáme podle toho, že kapka mýdlové hmoty po dopadení na hladinu zanechá ve zbytku hmoty viditelnou stopu, stačí na chvíli, než splyne se zbytkem hmoty. V tu chvíli má směs konzistenci asi řidší krupicové kaše. Rychlost, jakou jde mýdlo do stopy, se liší podle složení receptu, použitých teplot a obsahu vody.

      Pokud chceme mít super lehkou stopu nebo emulzi (stav, kdy je směs již homogenní, ale stopa ještě není úplně vidět), musíme zastavit mixování dříve, než je vidět stopa.

Stabilitu emulze zjistíme tak, že necháme směs v klidu asi 2 minuty a pokud se fáze neoddělují (na povrchu nebo u krajů nádoby není vidět nezmýdelněný olej), máme stabilní emulzi a můžeme s ní dále pracovat. Pokud se fáze oddělily, musíme ještě míchat. Ze začátku doporučuji držet se viditelné stopy na hladině, začátečník tak má větší jistotu, že je vše v pořádku.

     V této fázi je zmýdelněných méně než 50 % olejů, proto nemá smysl přidávat do stopy žádné cenné oleje ani jiné složky v domnění, že si zachovají své “účinné” látky. 

Cukry, mléčné výrobky, vonné oleje, alkoholy a podobně také urychlují stopu a někdy dost výrazně, proto je třeba s tím počítat a přemýšlet nad záměrem při sestavování receptu. Více o přísadách do mýdel a jejich chování v mýdle se můžete dočíst v samostatném článku.

      V tuto chvíli do mýdla většinou přidáváme barviva, vůně, jíly a další složky. Některé barviva a éterické oleje můžou zrychlovat stopu –  je vhodné si dopředu zjistit, jak mýdlová hmota reaguje na přidávanou složku a podle toho přizpůsobit pracovní postup.

Ono chtít dělat swirl s mýdlem s mlékem, voskem, medem navoněné éterickým olejem a hřebíčku je docela odvážná představa a setkání s realitou je více než poučné 🙂 Pozor na to 🙂

A šup s mýdlem do formy

     Nakonec mýdlovou hmotu nalijeme do předem připravené formy nebo forem. Nejlepší je mýdlovou hmotu lít na jedno místo, tím zabráníme vzniku bublinek na dně formy.

 

Pozor na bublinky!

      Mnoho z nás má nebo mělo problém s bublinkami v mýdle. Jak vzniknou? Jednoduše, příliš jednoduše 🙁 Stačí vmíchat vzduch do hmoty mixérem nebo vařečkou. 

     Jak jim předejít? Hlavní zásada je ponořit mixér bokem do olejů a tak zpod něj vyhnat vzduch a mixovat tak, aby se další vzduch nedostal dovnitř.

      Přijde mi, že s čím těžší stopou pracuji, tím více bublinek v mýdle pak mám. Řekla bych, že je to dáno tím, že bublinky z husté hmoty již nevyplavou na povrch, ale zůstanou v mýdle.

      Bublinky v mýdle mohou vzniknout i jeho přehřátím – buď díky přehřívacím přísadám nebo příliš vysokou teplotou v troubě.

Fáze gelu

      Většina mydlářů chce, aby mýdlo prošlo tzv. gelovou fází, při které zreaguje veškerý hydroxid (až na pár výjimek – například při lití mýdla v emulzi, ne ve stopě, ale to nás zatím trápit nemusí). Takže po vytažení a krájení je už mýdlo bezpečné a během zrání se pH příliš nemění. Přesto mýdlo musí zrát alespoň 3 týdny (v závislosti od receptu).

Právě probíhající gelová fáze – všimněte si barevného rozdílu na spodním okraji obrázku.

Jinak je tomu pokud gelem neprojde, pak je mýdlo ještě zhruba 2 týdny nebezpečné – vykazuje vysoké pH a obsahuje vysoké množství nezreagovaného hydroxidu. Proto se u negelového mýdla doba zrání prodlužuje o minimálně 2 týdny.

 

Často se ptáte: Jak zajistíme fázi gelu?

 

Fázi gelu zajistíme tak, že mýdlo ve formě zabalíme do deky a dáme na teplé místo na cca 24 hodin. Je třeba mýdlo izolovat i od přístupu čerstvého vzduchu, aby nám na povrchu nevznikl tzv. sodný prach/popel. Ten vzniká reakcí nezreagovaného hydroxidu se vzduchem. Sodný prach má vyšší pH než zbytek mýdla (při zkoušce bezpečnosti mýdla reaguje s fenolftaleinem – viz níže o měření pH), ale většinou na něj nejsou žádné kožní reakce. Je možné jej pro jistotu odkrájet. 

Nebo můžeme formu s mýdlem vložit do trouby na 50 – 60 °C  na cca 2 hodiny (dokud neprojde gelem). To dělám většinou já, je třeba dávat pozor na přehřátí, ale mám pak jistotu, že mýdlo gelem prošlo. 

Často se ptáte: Je jedno jestli mýdlo projde gelem nebo ne? 

      Obě mýdla, ať už prošly gelem nebo ne, jsou po vyzrání vhodná k používání, ale zkušenost i studie říká, že gelová mýdla jsou odolnější (nevymydlí se tak snadno). Celkově pevnější struktura mřížky gelových mýdel je příjemnější, alespoň pro mě 🙂 I vzhledově se mi více líbí. Je ale na každém z výrobců, co zvolí a proč. 

Mýdla s mléčnými výrobky

Díky mléčné složce v mýdle (hlavně díky cukrům) dochází k rychlejší reakci a snadněji nastupuje fáze gelu. Někteří mydláři mléčná mýdla nenechávají projít gelem, aby zabránili karamelizovaní cukrů z mléka. Karamel totiž zbarví mýdlo do krémové až hnědé barvy.

Dalším důvodem, proč mýdlo s mléčnými výrobky nenechávají projít gelem je snaha o zachování všech živin. Formu tedy nijak neizolují ani nezahřívají, ale naopak chladí (lednice, mraznička). Takové mýdlo se z formy vybírá až za dva nebo tři dny.

      Já nechávám mléčná projít gelem, protože si nemyslím, že teplota je ten hlavní problém. Kontaktem s louhem se tyto složky stejně naruší a někdy je to i žádoucí (bílkoviny se rozštěpí na aminokyseliny). A barva mne nijak netrápí 🙂

A pokud vás zajímá, jak se v mýdlo chovají různé jiné přísady, jako jogurt, med, hedvábí a podobně, tak jsem o tom sepsala vlastní článek Přísady do mýdla.

 

Krájení

     Mýdlo krájíme po 12 – 24 hodinách, pokud neprošlo gelem tak po 24 – 72 hodinách. Můžeme si pomoci mrazničkou.

      Krájet můžeme nožem, špachtlí nebo speciálními kráječi na mýdlo. S nožem i špachtlí se dá relativně bez problému pracovat, ale top mezi kráječi je strunový kráječ (návod na výrobu najdete zde). Kdo jednou zkusil, už nebude chtít nic jiného 🙂

      Hrany můžeme opracovat speciálními hoblíky nebo nám poslouží i škrabka na brambory a trochu šikovnosti. 🙂

Zrání

      Po nakrájení je vhodné mýdlo uložit na suché, vzdušné místo bez přístupu slunečních paprskůDoba zrání se liší recept od receptu. Déle zrají mýdla s vyšším procentem nenasycených mastných kyselin, které pomaleji zmýdelňují a dávají měkčí mýdla.

      Olivové mýdlo je dobré nechat zrát alespoň 3 měsíce, lépe půl roku.

 

      Klasická vyvážená mýdla by měla zrát minimálně 3 týdny, lépe 6. Ono mýdlo totiž zraje jako víno. 🙂

 

Často se ptáte: Když je pH v pořádku, můžu už mýdlo používat?

 

      pH není jediný faktor ovlivňující zralost mýdla. Jak jsem psala, pokud projde mýdlo gelem je bezpečné už při krájení na druhý den, ale příjemné na pokožce moc nebude.

     Co se děje při zrání? V první řadě se odpařuje voda a tvoří se tzv. mýdlová mřížka. Mýdlo se stává pevnější, jemnější k pokožce, pěnivější a odolnější. Takže pH není jediný faktor.

Měření pH

Často se ptáte: Kdy měřit a jak měřit?

Já měřím pH hned při krájení, abych věděla, jestli je mýdlo v pořádku a neudělala jsem třeba chybu v navážce, nebo jestli prošlo gelem. Nejčastěji se k měření používá lakmusový papírek. Ten se namočí do vody a položí na čerstvý řez mýdla. Podle barevné škály odečteme výsledek. Pokud je pH vyšší něž 10, je pravděpodobné, že mýdlo neprošlo gelem, nebo jsme udělali chybu v navážce.

Pak je třeba počkat jestli mýdlo zreaguje nebo jej (i nakrájené) vložit na cca 2 hodiny do trouby na 70 °C – pozor může dojít k mírné deformaci mýdlových kostek. Pokud ani po dvou týdnech (nebo po řízeném gelu v troubě) nebude mít mýdlo bezpečné pH, pak je třeba se zamyslet, kde se stala chyba a případně mýdlo předělat.

Další způsob kontroly bezpečnosti je použití roztoku fenolftaleinu (ff). Je to průhledná kapalina, která se při styku s volným hydroxidem (nezreagovaným) v mýdle zabarví dorůžova. Jasně tedy ukazuje, kde v mýdle je problém a snáze lze odhalit výrobní chybu.

Já dávám přednost právě ff, protože mi o mýdle dá více informací a je i přesnější. Díky němu můžu zkontrolovat mýdlo na průřezu a odhalit to, co by pH papírky nezvládly.

     Pozor! Fenolftalein je toxická látka a jeho výpary se nesmí vdechovat. Testovaný kousek mýdla není vhodné používat a je třeba jej po testování vyhodit.

 Jak takový test ff vypadá?

Na čerstvý řez mýdla se nakape ff a lehce rozetře po celé ploše. Nejlépe je ukrojit takový kousek, který obsahuje jak spodek, tak vrch mýdla. Pokud se roztok zbarví dorůžova je mýdlo příliš zásadité, tedy nebezpečné k používání. Pokud roztok zůstane průhledný, je vše v pořádku. Fenolftalein nám sice neřekne, jestli má mýdlo pH 8 nebo 9, ale řekne nám, jestli je bezpečné v celém objemu. A to je to, co potřebujeme znát.

O kontrole bezpečnosti mýdla a měření pH jsem sepsala samostatný článek. Pokud se chcete dozvědět více, doporučuji si celý článek pročíst.

 

Slovo závěrem

Možná si po přečtení říkáte, že výroba mýdla za studena je příliš složitá.

Nebojte se, zdání klame. Jde vlastně jen o to, vhodně smíchat oleje a roztok hydroxidu, nalít do formy, zajistit vhodné podmínky, nakrájet, zkontrolovat pH a vydržet pár týdnů (to je asi ta nejtěžší část 🙂 ) V případě jakýchkoliv dotazů se na mě můžete obrátit u nás ve skupině na FB Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Pokud byste i přesto chtěli dělat své první mýdlo s pomocí někoho zkušenějšího, můžete se mrknout na nabídku mých kurzů. Mám kurzy jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé.

      A jsme u konce 🙂 Vyrobili jsme mýdlo, nakrájeli, zkontrolovali jsem pH, nechali dostatečně uzrát a už se konečně můžeme namydlit vlastnoručním domácím mýdlem. Je to skvělý pocit a ta radost z každé dávky podařeného mýdla dělá mýdlařinu nevyléčitelnou závislostí.

Podle principů, které jsem popsala v tomto článku, vyrábím všechna svá mýdla. Pokud byste je chtěli vyzkoušet, můžete si je zakoupit na našem e-shopu. Zároveň tím přispějete i na chod tohoto blogu 🙂

Sdílejte článek s přáteli

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

    Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích - Bylinková akademie V září jsem dostala od paní Ing. Věry Žďárské pozvání do Bylinkové akademie ve Valticích. Neměla jsem se tam jet vzdělávat, ale naopak v únoru předávat své zkušenosti formou mýdlového kurzu celkem patnácti lidem. Zpočátku...

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdlo - Jak vybrat to pravé? Co je to přírodní mýdlo?  Na tuto otázku se ptá stále více lidí. Vždyť by to mělo být jasné! Nebo ne? Dnes se přírodní stává moderním a vyhledávaným a prodejci kosmetiky toho často zneužívají. Pod označením "přírodní" se dá prodat...

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát - k čemu v mýdle slouží?    Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.    Obě tyto...

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

Děláme první mýdlo - jednoduchý recept pro každého První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas čekání...

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a méně? Je...

Mých 6 důvodů proč používat mýdla

Mých 6 důvodů proč používat mýdla

Mých 6 důvodů proč používat mýdla V naší koupelně nenajdete jediný sprchový gel. Jasně, jsem mydlářka, takže by bylo divné, kdyby ano. Ale více a více lidí se zbavuje klasických sprcháčů a dává přednost kvalitní přírodní kostce mýdla. Čím to? Jak to, že mýdlo, které...

Proč to všechno dělám?

Proč to všechno dělám?

Proč to všechno dělám?      Poslední dobou často slýchávám jednu a tu samou otázku dokola: "Proč všechny svoje znalosti o mýdle sdílíš? Nebojíš se, že si lidé mýdlo vyrobí sami a pak jej od tebe nekoupí?" Je to dobrá otázka. Vy, co mě lépe znáte víte, že si zařizuji...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.