Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl –
Mýdlová kalkulačka
Mýdlová kalkulačka
Nejprve se musíme naučit pracovat s mýdlovou kalkulačkou. Bez toho se nehneme z místa.
Vypadá to naprvní pohled složitě, ale nebojte, nic na tom není.
Provedu vás nastavením krok po kroku.
Bod č. 1 – hydroxid
Je již přednastaveno NaOH. Takže s tímto nemusíme nic dělat, dokud nezačneme používat KOH, ale to nás ze začátku nebude zajímat 🙂
Bod č. 2 – hmotnost olejů
Zde si nastavíme gramy a celkové množství olejů, z kterého chceme mýdlo vyrábět.
Bod č. 3 – množství vody
Kalkulačka má přednastaveno 38 %, což je zbytečně moc. Snížit můžeme na 30 %, nebo lépe naučit se pracovat s poměry vody:hydroxid (poslední možnost). Osvědčený poměr pro většinu receptur je 2:1 (voda:hydroxid) – takže na 50 g hydroxidu použijeme 100 g vody.
Bod č. 4 – přetučnění (SuperFat)
Tady máme přednastaveno 5 %, což je u většiny klasických receptur, s vysokým množstvím pěnivých tuků (kokos), málo. Já používám přetučnění 8 – 10 %.
Fragrance zde znamená vůně (éterické oleje). Tady nastavuji 20 – 25 g/kg – to bývá většinou dostačující.
Tvrdost (Hardness) – udává, jak bude mýdlo tvrdé
Pěnivost (Bubbly) – jako moc bude pěnit
Krémovitost pěny (Creamy)
Bod č. 6 – tuky
V tabulce Oils, Fats and Waxes (oleje, tuky a vosky) uprostřed stránky si vybereme příslušné oleje, které chceme použít (jaké oleje použít a jak se chovají se dozvíte v tomto článku). Dvojklikem je přidáme do tabulky. Já pracuji především s procenty, ale můžete zadávat i gramy. Jednoduše přepnete u označení % nebo g.
Vše vážíme na gramy, nikdy nepočítáme s mililitry – 1 ml oleje totiž neodpovídá 1 g
Tuky je nutné zadávat přesně takové, jaké použijeme. Každý tuk má totiž jinou saponifikační hodnotu. Nelze zadat třeba kokosový tuk a nakonec použít bambucké máslo. Mohlo by se pak stát, že vyrobíme nebezpečné mýdlo s nezreagovaným hydroxidem.
Pod tlačítkem “Calculate Recipe” je “View or Print Recipe” po kliknutí se v nové kartě zobrazí tabulka:
V tabulce vidíte množství vody, hydroxidu i olejů. Máme tu kompletní informace o mýdle – orientační vlastnosti, obsah mastných kyselin… Vše co potřebujeme, dokonce si můžeme dole pod tabulku vepsat poznámky. Nahoře vpravo máme tlačítko “Print Recipe” a celý recept si můžeme vytisknout nebo uložit jako pdf do počítače 🙂 No není to parádní?
Takže teď už si umíte spočítat množství hydroxidu pro své recepty sami. Jako domácí úkol si zkuste zadat ty recepty, které jste už dělali do kalkulačky a zhodnoťte, jak podle ní dopadly. Mrkněte jaké má mýdlo vlastnosti a zkuste i zahýbat s množstvím jednotlivých olejů a sledujte, jak se mění vlastnosti. V druhém díle seriálu o výrobě mýdla se dočtete o mýdlovém receptu, složení olejů a o jejich vlastnostech v mýdle.
V případě, že si s něčím nebudete vědět rady, napište do naší skupiny a vyřešíme to 🙂
E-BOOK VÝROBA MÝDLA NEJEN PRO ZAČÁTEČNÍKY
Videí je přes 30! Je vhodná jak pro úplné začátečníky, tak pro mírně pokročilé.
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY
V klubu je zracopváno již více než 60 článků.
Členství v klubu ocení určitě ti,
kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?
Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu