Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl –
Mýdlová kalkulačka
Mýdlová kalkulačka
Nejprve se musíme naučit pracovat s mýdlovou kalkulačkou. Bez toho se nehneme z místa.
Vypadá to naprvní pohled složitě, ale nebojte, nic na tom není.
Provedu vás nastavením krok po kroku.
Bod č. 1 – hydroxid
Je již přednastaveno NaOH. Takže s tímto nemusíme nic dělat, dokud nezačneme používat KOH, ale to nás ze začátku nebude zajímat 🙂
Bod č. 2 – hmotnost olejů
Zde si nastavíme gramy a celkové množství olejů, z kterého chceme mýdlo vyrábět.
Bod č. 3 – množství vody
Kalkulačka má přednastaveno 38 %, což je zbytečně moc. Snížit můžeme na 30 %, nebo lépe naučit se pracovat s poměry vody:hydroxid (poslední možnost). Osvědčený poměr pro většinu receptur je 2:1 (voda:hydroxid) – takže na 50 g hydroxidu použijeme 100 g vody.
Bod č. 4 – přetučnění (SuperFat)
Tady máme přednastaveno 5 %, což je u většiny klasických receptur, s vysokým množstvím pěnivých tuků (kokos), málo. Já používám přetučnění 8 – 10 %.
Fragrance zde znamená vůně (éterické oleje). Tady nastavuji 20 – 25 g/kg – to bývá většinou dostačující.
Bod č. 6 – tuky
V tabulce Oils, Fats and Waxes (oleje, tuky a vosky) uprostřed stránky si vybereme příslušné oleje, které chceme použít (jaké oleje použít a jak se chovají se dozvíte v tomto článku). Dvojklikem je přidáme do tabulky. Já pracuji především s procenty, ale můžete zadávat i gramy. Jednoduše přepnete u označení % nebo g.
Vše vážíme na gramy, nikdy nepočítáme s mililitry – 1 ml oleje totiž neodpovídá 1 g
Tuky je nutné zadávat přesně takové, jaké použijeme. Každý tuk má totiž jinou saponifikační hodnotu. Nelze zadat třeba kokosový tuk a nakonec použít bambucké máslo. Mohlo by se pak stát, že vyrobíme nebezpečné mýdlo s nezreagovaným hydroxidem.
Tvrdost (Hardness) – udává, jak bude mýdlo tvrdé
Pěnivost (Bubbly) – jako moc bude pěnit
Krémovitost pěny (Creamy)
Pod tlačítkem “Calculate Recipe” je “View or Print Recipe” po kliknutí se v nové kartě zobrazí tabulka:
V tabulce vidíte množství vody, hydroxidu i olejů. Máme tu kompletní informace o mýdle – orientační vlastnosti, obsah mastných kyselin… Vše co potřebujeme, dokonce si můžeme dole pod tabulku vepsat poznámky. Nahoře vpravo máme tlačítko “Print Recipe” a celý recept si můžeme vytisknout nebo uložit jako pdf do počítače 🙂 No není to parádní?
Takže teď už si umíte spočítat množství hydroxidu pro své recepty sami. Jako domácí úkol si zkuste zadat ty recepty, které jste už dělali do kalkulačky a zhodnoťte, jak podle ní dopadly. Mrkněte jaké má mýdlo vlastnosti a zkuste i zahýbat s množstvím jednotlivých olejů a sledujte, jak se mění vlastnosti. V druhém díle seriálu o výrobě mýdla se dočtete o mýdlovém receptu, složení olejů a o jejich vlastnostech v mýdle.
V případě, že si s něčím nebudete vědět rady, napište do naší skupiny a vyřešíme to 🙂
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací
Inspirace
Pravidělně nový obsah
Videa z výroby
Recepty a návody
Konzultace zdarma
Přečtěte si naše nejnovější články
Letní kosmetika
Kosmetika na léto Zdravé opalování Sluníčko je krásné, dává život a teplo, ale umí i hezky svými paprsky potrápit naši pokožku....
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY
V klubu je zracopváno již více než 50 článků.
Členství v klubu ocení určitě ti,
kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?
Témata budou i na přání
Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu