Mýdlový receptář – 1. díl

Dnes se s vámi chci podělit o několik svých oblíbených receptů, které jsem dlouhé noci pilovala a ladila. Říkala jsem si, úplně jen tak za nic je pustit nechci, takže něco za něco ???? Nebojte, platit za můj mýdlový receptář nebudete. Čeká vás totiž něco mnohem horšího… budete muset počítat! Takže pro všechny, kteří se nebojí do lesa, jde se na to!

 

Pár slov o mýdlařině

 

    Dnes chci potrápit vaše mozkové závity ???? Není to ze žádné škodolibé radosti (i když možná trochu), ale z úplně jiného důvodu.

 

    Dneska v době internetu je hrozně jednoduché najít si libovolný recept na mýdlo, nějak ho udělat a jít dělat další. Bohužel, člověk takto může udělat sto mýdel, ale mýdlařině nebude rozumět ani za mák.

 

    A to je škoda. Mýdlařina je krásné řemeslo a umění v jednom. 

 

    Jakmile alespoň trochu proniknete do mýdlařiny, otevřou se vám dveře do neskutečného světa kreativity. Můžete si pak tvořit mýdla sobě nebo lidem v okolí přesně na míru a mít téměř stoprocentní jistotu, že dopadne tak, jak si jej představujete.

 

     A to za trochu přemýšlení a zvídavosti navíc určitě stojí.
    Proč dnes vlastně používat mýdla? Sepsala jsem krátký článek, kde uvádím svých 6 důvodů, proč používat mýdla.

Jdeme na to!

 

     V článku jsem si pro vás nachystala celkem pět receptur, které ovšem mají u olejů a másel pouze procenta. Kolik vody a hydroxidu máte použít, ptáte se? To je právě ta část, kde budete muset počítat.

 

     K tomu vám poslouží mýdlová kalkulačka SoapCalc. Ano, na první pohled vypadá strašidelně, ale je to s ní vážně jednoduché – dokonce jsem o mýdlové kalkulačce napsala článek, kde vás s ní naučím pracovat.

 

    Jakmile článek projdete, vraťte se sem, vyberte si recept a nacvakejte oleje z receptury do kalkulačky. Nakonec vám z ní vypadne množství vody a hydroxidu a to je vše, co potřebujete abyste si mohli vyrobit vaše mýdlo. Jednoduché ????

 

    U všech receptů je počítáno s poměrem voda:hydroxid 2:1.

 

    A pokud jste ve výrobě mýdel úplně noví nebo si chcete něco osvěžit, mrkněte na můj dřívější článek Výroba mýdel metodou za studena, kde vše popisuji od A do Z.

 

    To je vše na úvod, teď už se můžete nechat inspirovat mými mýdly a vybrat si, které vytvoříte ????

Indigově modrá levandule

 

Na 1 kg olejů

TIP!

 

Éterické oleje přidávám rovnou do olejů, nemá smysl je přidávat až do stopy (pokud reagují s hydroxidem, tak zreagují i tak).

    Oxid titaničitý používám dispergovatelný ve vodě a indigo je lepší předemrozmíchané v trošce oleje.

Vhodné teploty míchání 38 – 43°C, celkem hodně rychlá stopa, nepřehnat to s mixérem! Klasické mýdlo pro běžné použití. Relativně tvrdé a odolné. 

Swirl všeho druhu

 

     Barvy a vůně dle chuti a nálady ????

TIP! 

 

Světlicový olej jde koupit na e-shopu nature-store.cz nebo v Bille. HO znamená high oleic – tedy odrůda s vysokým množství kyseliny olejové – stabilní olej.

Klasická světlice má hodně linoleové a tím pádem rychle žlukne.

Pokud olivu pomace nahradíte virgin (třeba z části), bude reakce ještě pomalejší.

      Teploty jsou nejlepší mezi 36 – 38°C.

 

Tento recept je super a dá se s ním dlouho kouzlit pokud se nepřežene mixování ????

 

Medové s lanolinem a hedvábím

 

Na 1 kg olejů

  • 20 g medu (můžete koupit přímo od našich včel, Přímo od Včelařky ???? )
  • 2 g hedvábí

Tento recept je hodně, hodně rychlý a vhodný pro mírně pokročilé mýdlaře.

 

TIP!

Hedvábí je lepší namočit na noc do odvážené destilované vody (nastříhané na malé kousky). Poté na něj vsypat všechen hydroxid, aby byla teplota dostačující pro rozpuštění hedvábí. Do olejů lijeme přes jemné sítko.

     Teploty míchání musí jít nahoru kvůli vosku nad 45°C, louh musí mít vždy o několik stupňů více než oleje a oleje musí být průhledné (nesmí začít tuhnout).

Med přidávám do lehké stopy, promixnu mixérem a hned liju do formy. Formu nedávám do trouby ale pouze izoluji. Med urychluje reakci a může dojít k přehřátí, je třeba to hlídat.

S hedvábím jsem tvořila dvě mýdla a napsala na ně recepty. První je mýdlo s hedvábím a červeným jílem a druhé je inspirováno mýdlem z Marseille, které jsem si upravila pro sebe ????

Pozor na včelí voskje potřeba aby byl čistý a vhodný do kosmetiky. Dá se buď koupit v této kvalitě, nebo si můžete sehnat od včelaře. Musí však být čistý, nejlépe z panenského díla. Jak by měl vypadat můžete zjistit v tomto článku o výběru včelího vosku do kosmetiky.

Tento recept sloužil jako odrazový můstek pro mé medové mýdlo Queen s včelím voskem, které můžete koupit na našem e-shopu. Pokud se chcete inspirovat, račte se mrknout 🙂 

Dancing funnel – soutěžní mýdlo

 

Toto mýdlo bylo vytvořeno do soutěže FB skupiny Mydlarski učni. Obsadilo 1. místo od členů skupiny a 2. místo od poroty.

 

Na 1 kg hmoty

TIP!

Světlicový olej jde koupit na e-shopu nature-store.cz nebo v Bille. HO znamená high oleic – tedy odrůda s vysokým množství kyseliny olejové – stabilní olej. Klasická světlice má hodně linoleové a tím pádem rychle žlukne.

 Teploty jsou nejlepší mezi 36 – 38°C.

 

Smíšená saponifikace – poznámka pro pokročilé mýdlaře

NaOH 80 %

KOH 20 %

Já navíc využila smíšenou saponifikaci, což znamená, že jsem pracovala i s NaOH i s KOH, který reaguje pomaleji a déle udrží hmotu v námi požadovaném stavu. Což u této techniky lité v emulzi je nutné. Práce s oběma hydroxidy je již pro pokročilejší mydláře. Podrobně to rozvedu později v novém článku.

Tento recept je super i pouze s NaOH a dá se s ním dlouho kouzlit, pokud se nepřežene mixování ????

Pokud olivu pomace nahradíte virgin (třeba z části), bude reakce ještě pomalejší. 

Pleťové nebo dětské mýdlo

 

  • mandlový olej 25 %
  • olivový olej vigin 25 %
  • BIO palmojádrový olej 15 % (Pozor toto není palmový!)
  • kakové máslo 30 %
  • vzácný olej nebo jejich mix dle vašeho výběru 5 % 

 Na 1 kg hmoty

TIP!

Mýdlo je vhodné pro citlivou pokožku a i pro děti – z doplňků bych zde dala pouze hedvábí a jogurt. Voní specificky po jogurtu a kakaovém másle. EO to nemusí přebít, takže volit takové, které vůni spíše doplní.

    Teploty míchání kolem 42°C a s troubou opatrně – jogurt může mýdlo přehřát.

Do stopy jde díky mandlovému oleji a panenskému oliváči docela pomalu, chce to trpělivost, jinak může dojít k oddělení emulze.

Pokud vás zajímá jiný recept na pleťové mýdlo, mrkněte na můj předchozí článek.

A jedna zajímavost – výše uvedený recept byl základem pro pleťové mýdlo Samet s hedvábím, které nabízím na svém e-shopu. Můžete na něj pro inspiraci mrknout 🙂 

Shrnutí

 

     Neberte moje mýdla a můj mýdlový receptář jako dogma. Zkuste se spíše zamyslet, proč je v receptuře takový a takový olej a proč je ho jednou 10 a jindy 20 %. Něco o mýdlové receptuře jsem psala v minulém článku, to vám snad napoví ????

     TIP!

 

Může se stát, že se na vašem krásném mýdle objeví bílý povlak, takzvaný sodný prach. Nemusíte se bát ???? Mrkněte na článek o sodném prachu, abyste věděli, jak na něj vyzrát.

Každé mýdlo lze udělat bez doplňujících ingrediencí nebo je zaměnit. Pozor však na jejich chování v mýdle. Cokoli se rozhodneme do mýdla přidat jej může ovlivnit.

Proto je dobré si první nastudovat, jak se daná složka v mýdle chová. Nebo seporadit s někým zkušenějším.

U nás na Facebook skupince Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel není problém s konzultací nad recepturou, kterou se chystáte tvořit ???? Rádi poradíme a budu ráda, když se s námi podělíte o své výtvory – i ty nepovedené, protože díky nim se člověk nejvíce naučí ????

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.