Mýdlařská dílnička V. – stavba provozovny

Ještě tři týdny zpátky nám připadalo, že se nic neděje. Jako kdybychom stáli na mrtvém bodě. Věděli jsme, že toho máme spoustu rozjednaného, ale v rukou jsme neměli nic hmatatelného, žádný výsledek našeho snažení. Ten pocit se ale změnil, když dělníci začali vytrhávat stará okna z naší budoucí provozovny. V tu chvíli se totiž, jako mávnutím kouzelného proutku, spustila smršť a začala stavba provozovny.

Jedno z certifikačních mýdel – Plamen

     Všechny naše přípravy posledních měsíců najednou, jako na potvoru, začaly vrcholit ve stejný okamžik:


  • Stavební firmě se uvolnily síly na naší dílničku a mohli tak k nám naběhnout dělníci
  • Našli jsme tiskárnu pro tvorbu našich krabiček a ta na nás začala neúnavně chrlit jeden vzorek krabičky za druhým
  • Došly nám všechny bezpečnostní listy a konečně odesíláme mýdla k certifikaci
  • Elektrikář má čas rozpočíst dostatečné osvětlení provozovny
  • Hasiči potřebují požárně bezpečnostní řešení stavby
  • Musíme shánět spotřebiče, vyřizovat úvěr, zařizovat e-shop a já blbec si do toho všeho ještě vymyslel překlopení blogu na nový vzhled

   Ale popořadě, jedno po druhém.


    Stavba provozovny – naší dílničky


    Věc, na kterou jsme se těšili nejvíce, hlavně Zdenka.


    Po schválení projektu na KHS jsme se do toho konečně mohli pustit naplno. Během několika týdnů jsme vše vyklidili, dokud nezůstaly jen staré oprýskané stěny a dlouhá ozvěna každého kroku. Domluvili jsme si stavební firmu (bratr od Zdenky čirou náhodou jednu takovou má, takže výběr byl jasný) a datum zahájení stavby padlo na sedmého června, Zdenčiny dvacáté sedmé narozeniny.

Takhle teď vypadá naše provozovna – stojíme ve výrobně, vpravo je sklad a vlevo balírna a sušírna mýdel

    Vytrhaná okna a zbourané příčky byly pro Zdenku parádním dárkem. Dva dělníci během dopoledne vytvořili jednu obří místnost o velikosti 43 metrů čtverečních. Dalších pár dní stačilo na to, aby tam stály příčky podle plánků a v dírách ve zdí byly zbrusu nová okna.

 

    Chvíli jsme uvažovali, že bychom bourání a hrubou stavbu udělali my, ale jsem rád, že jsme do toho nakonec nešli. Odborníky dva amatéři prostě nenahradí a ono i tak je kolem stavby hromada práce (Zdenka může vyprávět).

    Za pár dní naběhli vodaři, aby natáhli trubky. Elektrikář si od nás vzal projekt a propočítal světelnost nad pracovními plochami. Podle hygienických norem máme mít masivních 500 luxů nad pracoviště, spolu s plnospektrálními zářivkami. V lidské řeči, uvidíme na výrobu i při zatmění slunce.

Pohled ze vstupu do provozovny. Stojíme v balírně a sušírně, vzadu je výrobna, vlevo za zdí sklad

    Po nasazení světel přijde pán, který pomocí kouzelné krabičky luxe za šera změří a vydá zprávu. Tu odevzdáme na hygieně práce – pokud zprávu potvrdí, jsme papírově připraveni na začátek provozu.


    Nakonec teda ještě musí přijít hygiena a na vlastní oči se přesvědčit, že jsme si v projektu nevymýšleli a realita odpovídá. Pak konečně dostaneme štempl a můžeme na Stavební úřad pro kolaudaci. Teda, skoro…


    Okýnko do budoucnosti: Pokud vás zajímá, jak to u nás dnes vypadá, nahlédněte do naší zbrusu nové dílničky zde…


Hasiči a požárně bezpečnostní řešení stavby


    Hasiči a požárně bezpečnostní řešení stavby mi málem způsobily miniaturní infarkt. Vlastně dva.


    Stavební úřad potřebuje vyjádření hasičů o požární bezpečnosti stavby. Aby hasiči posvětili stavbu, potřebují tzv. PBŘ, požárně bezpečnostní řešení. To zpracovává a vydává člověk pomazaný, který pracuje s projektem. Na internetu jsem se dočetl, že projekt musí být plnohodnotný, se štemplem, zpracovaný projektantem. 


    Můj první infarkt – projekt jsem bastlil já, rozhodně žádný štempl nemá. Zpracování projektu oficiálně se pohybuje od deseti tisíc výše, s čímž jsem v rozpočtu nepočítal.

Projekt naší provozovny, podle kterého se dělá PBŘ

    Nakonec jsem zvedl telefon a zavolal pánovi, který PBŘ dělá, kontakt mi dal švagr. Mé obavy rozptýlil, stačí mu projekt, který mám, hlavně ať je patrný půdorys provozovny, zbylého objektu a další informace. On že podle toho zhodnotí, jaké budeme potřebovat dveře, hasičáky, únikový plán, hlásiče… jak to vyjmenovával, pokoušel se o mě druhý mini-infarkt. Způsob, jakým to řekl, značil, že to nebude levné.


    Zeptal jsem se ho, jestli může aspoň rámcově říct, po telefonu, co budeme všechno potřebovat pro naši pidi provozovnu o rozměrech 43 m2. Na to jen mávl rukou (teda myslím), že pod 50 m2 zákon nevyžaduje nic a PBŘ bude jen formalita.


    Oddychl jsem si a nakonec mi vůbec nevadilo, že tahle formalita stejně bude stát několik tisíc.


Certifikace kosmetických výrobků


    Zdenčina největší starost. Za posledních několik měsíců pilovala, ladila a vylepšovala deset receptur na mýdla, které chceme na podzim začít prodávat. Nebylo to jednoduché – několikrát se změnil základní recept, tvar a hlavně vůně. Řešila, jak dobře se s mýdlem pracuje ve stopě, jaký je ideální poměr olejů, a hlavně, co bude mít výsledné mýdlo za vlastnosti.

Výřad některých našich certifikačních mýdel. Za pár měsíců už budou ve vašich rukou 🙂

    Zdenka zažila dost bezesných nocí, kdy bylo vidět, jak jí v hlavě šrotuje každá varianta mýdla, aby nakonec vytvořila ty, za které je ochotná dát ruku do ohně.

    Naštěstí její starost minulý týden skončila. Na polici jsme měli deset kostek mýdla, které jsme zabalili a poslali na zhodnocení bezpečnosti. K tomu jsme přidali i hromadu dokumentů – postup výroby, název a popis výrobku, bezpečností listy každé použité suroviny. Teď už jen budeme dva měsíce čekat, jestli je všechno v pořádku…

    Během té doby se ale určitě nudit nebudeme!

Zdenka balí certifikační mýdla, aby se mohly odeslat na zkoušky

Krabičky na mýdla


    Obal prodává. Obal může mýdlo posunout na novou úroveň nebo ho kompletně pohřbít. Proto si dáváme záležet.


    Zpočátku jsme uvažovali cestou nejmenšího odporu, pouhé zabalení do mýdlového papíru s informační kartičkou o mýdle. Bylo to rychlé, jednoduché, levné, bohužel mýdlo to vůbec neochránilo a požitek z otvírání žádný.


    Chceme, aby každý, kdo bude mít naše mýdlo ve svých rukou, měl radost z otvírání. Aby si připadal, jako když dostane dárek na narozeniny nebo vánoce.


    Proto jsme mýdlový papír zavrhli (stejně jako celofán, který prostě působí hrozně) a začali se zajímat o papírové krabičky. A najednou se nám otevřelo moře možností, jak Zdenčina krásná mýdla elegantně zabalit a skvěle ochránit při přepravě.

Naše krabička! Zatím bílá, teď nás čeká vymyslet potisk

    Minulý měsíc jsme v Brně navštívili dvě tiskárny, se kterými jsme teď v kontaktu a krabičky ladíme. Překvapil nás perfektní přístup tiskáren, které nám zdarma pomáhají s hledáním té nejlepší krabičky. Zhruba dvakrát do týdne nám přicházejí nové a nové vzorky krabiček na základě změn, které jsme si vyžádali. A s každým vzorkem jsme blíže tomu, co jsme si představovali.

 

    Rozhodli jsme se pro variantu dno a víko, které lze často vidět u šperků. A aby naše mýdlo zaujalo hned na první pohled, nechali jsme vytvořit okénko do spodní části víka. Takto si může zákazník navíc i přivonět, aniž by musel krabičku otevřít. Může si tak snadno vybrat mýdlo, které je pro něj to pravé. 

 

    O krabičkách by se dalo hovořit dlouho. Překvapilo nás, jak je celý proces zajímavý a na co všechno musíme myslet. Někdy v budoucnu se o tom rozepíšu dopodrobna v samostatném článku, ale teď už to nechci příliš natahovat.

 

Náš e-shop

 

    Věc, ze které mám trochu strach. Internet bude naším hlavním prodejním kanálem a webové stránky tak budou výkladní skříní našeho virtuálního obchůdku. A stejně jako obal prodává, tak i vizáž a funkce celého e-shopu musí krásu Zdeničinných mýdel doplňovat.

 

    A jelikož jsem webové stránky nikdy nedělal, tak jsem z toho nervózní.

 

    Naštěstí dneska tvořit stránky je jednoduché a není třeba nic složitě programovat. Například náš nový blog je postavený na WordPressu, kde je všechno nastavitelné pouhým kliknutím. Doufám, že se vám náš nový kabátek líbí, protože v podobném stylu chci vést i náš obchůdek.

Mýdlo zdarma jakmile otevřeme – stačí mrknout na naší stránku a přihlásit se

    Ale abych úplně neutekl. Součástí internetového obchůdku  jsou i krásné produktové fotografie. Úplně nechceme nudné fotky oproti bílému pozadí, ale fotky, které podtrhnou přednosti našich mýdel. Chceme něco živého, něco co probouzí fantazii, podchycuje kouzlo přirody. Snad si na něco takového najdeme čas. Nebo šikovného fotografa, který by chtěl stvořit něco unikátního 🙂

 

Proměna

 

    Jak vidíte, spousta věcí se v našem životě mění nebo vzniká úplně nově. Z obýváku se stala provozovna. Vznikají mýdla pro lidi. Děláme obaly, stránky. Plánujeme spuštění, sháníme peníze, od rána do večera budujeme na zelené louce něco, o čem jsme půl roku zpátky neměli absolutní ponětí.

 

    Bylo by zvláštní, kdyby se všechno kolem nás změnilo a my zůstali stejní.

 

    Neustále procházíme vývojem a měníme nebo objevujeme v sobě něco, co jsme ani nevěděli, že tam je. Dobré stránky, ale i špatné stránky. Nemusí to tak vypadat, děláme přece mýdla, krásná, přírodní, taková práce musí být jako na obláčku.

 

    Opak je pravdou. Oba dva se Zdenkou jdeme na dřeň, téměř spirituálně zjišťujeme, z čeho vlastně jsme. Dělat každý den naplno, neustále přemýšlet a řešit tisíce věcí jsou zápřahem na tělo a mysl, který opravdu odkryl, kdo doopravdy jsme. Nebudu lhát, bylo pár okamžiků, kdy jsme to málem vzdali, ale někde jsme v sobě našli odvahu jít dál. A co nás neporazilo, to nás posílilo.

 

    Na začátku jsme si říkali, jestli na to vše jsme vlastně připraveni. Teď vidím, že jsme nebyli. Ale myslím, že to ani nejde. Plavat se člověk nenaučí tak, že si přečte všechny knihy o plavání na světě. Prostě se musí párkrát nalokat, než zvládne první tempo. A musí jich udělat hodně, aby vůbec přeplaval bazén.

 

    Je to dřina, která nikdy neustává. Ale myslím, že díky všem těm výzvám, úspěchem a neúspěchům jsme oba tak spokojení a vyrovnaní, jako snad nikdy v životě. A za to ta námaha prostě stojí. 

 

    Naviděnou u dalšího článku!

 

    Petr
Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.