Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo

Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a méně? Je to hodně otázek. Stále si je pokládají začátečníci a i ti, kteří mýdla už nějakou dobu vyrábí a rozhodli se, že tomu chtějí více rozumět. Asi už tušíte, čím se budeme v článku zabývat. Měření pH mýdla a k čemu je to dobré 🙂
 

Nejprve trocha teorie o mýdle

 

     Mýdlo vzniká reakcí mastných kyselin z tuků s roztokem silné zásady (více infa v článku Výroba mýdla za studena). V našem případě je to především roztok hydroxidu sodného nebo draselného. Touto reakcí nám vzniká sodná nebo draselná sůl mastné kyseliny, obsažené v našem výběru tuků. Tomu říkáme mýdlo. 🙂

Soli mastných kyselin, které nám vzniknou mají zásaditý charakter. Jejich pH se pohybuje docela vysoko (od cca 8,5 po 11,4).  Ve chvíli, kdy bychom pH uměle snižovali, by došlo k narušení vazeb a mýdlo by se “rozpadlo” zpátky na mastné kyseliny a louh. Proto nelze vyrobit mýdlo s neutrálním nebo kyselým pH.

Takže teď už víme, že mýdlo je prostě zásadité. Ale jak moc? Teorie píše 8 – 10 (někde až 12).

     Podle měření pH metrem v laboratoři mají mýdla pH kolem 10 – tytéž mýdla mají ale podle mých měření pH, pomocí lakmusového papírku, kolem 8. Proto je třeba brát měření v domácích podmínkách jen jako orientační a sledovat spíše odchylky od normálu.

Bezpečné mýdlo, které prošlo testy bez problému

Nebezpečné mýdlo

 

      Co to je? Jedná se o mýdlo, ve kterém proběhl nějaký nestandardní proces (přehřátí, sražení hmoty, nevhodná přísada atd.) nebo jsme zapomněli do receptu přidat nějaký olej nebo jsme dali více hydroxidu, než bylo třeba.

Toto mýdlo tedy obsahuje nadbytek hydroxidu a nebo je nerovnoměrně rozložený v mýdle. To bohužel samo nedozraje, hydroxid se sám nevypaří 🙂

Takové mýdlo často odhalíme už při krájení na kráječi. Může z něj vytékat tekutina, má v sobě dutinky naplněné tekutinou nebo celkově vypadá jinak, než jsme zvyklí. Ale není tomu tak vždy, někdy může vypadat úplně normálně.

 

Kdy a jak tedy měřit pH?

 

     Pokud vše probíhá jako obvykle a mýdlo vypadá normálně, pH měříme až po 3 týdnech. Pokud je mýdlo “divné” nebo se při jeho výrobě stalo něco neobvyklého, je vhodné jej otestovat co nejdříve. Můžeme tak hned hledat chybu a napravit ji. Nejdostupnější jsou pH papírky, které se dají sehnat v lékárně.

 

pH papírky, lakmusový papír

 

     Jejich velkým plusem je, že jsou dostupné a měření s nimi nevyžaduje žádné chemické znalosti. Jejich nevýhoda je nízká přesnost. Jak jsem psala výše, rozdíl mezi hodnotou pH, kterou ukázalo měření v laboratoři a hodnotou pH měřené lakmusovým papírkem, byly 2 dílky stupnice. Pro kontrolu ale pH papírky postačují. Pomůžou nám odhalit tzv. nebezpečné mýdlo.

pH pomocí lakmusových papírků měříme tak, že na čerstvý suchý řez mýdla přiložíme papírek namočený v destilované vodě a odečteme výsledek podle barevné stupnice uvedené na obalu. Papírků přikládáme několik (viz. foto), abychom odhalili nerovnoměrně rozložený hydroxid. Pokud bude barva papírků jednolitá a pH do 9 – 10 (papírek je zelený), je mýdlo v pořádku.

Pokud však bude pH nad 10 (papírek bývá většinou modrý) nebo je někde zelený a někde modrý – je to chyba. Je třeba hledat příčinu, proč tomu tak je. I mýdlo, které neprošlo gelem vykazuje prvních asi 14 dní známky nebezpečného mýdla. Pokud bude i po 3 – 6 týdnech papírek stále ukazovat vysoké pH, opět je třeba hledat příčinu.

Je třeba papírky přikládat přes spodní i horní část mýdla a tak, aby byly zkontrolovány všechny barvy

     Důvodů, co se mohlo s mýdlem stát, je mnoho. Může nastat chyba ve vážení nebo při rozdělování hmoty k barvení příliš brzy, kdy směs ještě není homogenní. Taky mohlo dojít k přehřátí nebo jen mýdlo neprošlo gelovou fází (pokud měříme hned při krájení).  Jestli máte nějaké takové podezřelé mýdlo a nevíte si rady, můžete nám napsat do naší FB skupiny a pokusíme se společně přijít na to, co se stalo a jak to vyřešit.

Je nutné znát pH? Pro mě je pH naprosto “zbytečná” hodnota. Většinou neovlivníme zda bude mít mýdlo pH 8 nebo 10. Já potřebuji jen vědět zda je mýdlo BEZPEČNÉ! A papírky i v tomto případě ne vždy dají správný výsledek.

 

Co používám já?

 

     K odhalení nebezpečného mýdla používám roztok fenolftaleinu (FF), který reaguje na nezreagovaný hydroxid v mýdle. Je to čirá tekutina, kterou nakapu na čerstvý řez mýdla a pokud zůstane čirá, je to v pořádku. Pokud se zbarví dorůžova, je někde problém a hydroxid v mýdle zůstal nezreagovaný (pH papírek by zde ukazoval modrou barvu). Opět, možností proč tomu tak je je hrozně moc. Někdy mýdlo dozraje, jindy je třeba jej předělat.

Postupně sbírám fotky a poznatky o testování fenolftaleinem a časem je hodím do nového článku. Tak aspoň půjde vidět, jak vypadá mýdlo s konkrétním problémem 🙂

     POZOR! Roztok fenolftaleinu je toxický a může být spouštěčem rakoviny. Co vím, je toto prokázáno především při vnitřním užití. Dříve se používal i do projímadel a prokázalo se, že zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto s ním pracujeme vždy v rukavicích a nejlépe u spuštěné digestoře nebo v dobře větrané místnosti, případně s respirátorem s filtrací.
     Rozhodně jej ukládejte na místo, kde se k němu nedostanou ani děti, ani zvířata. Testovaný kousek mýdla zlikvidujeme. Při dodržení všech těchto podmínek je riziko minimální, ale musím jej zde zmínit, protože je třeba k této látce přistupovat s rozvahou a respektem.
Takto vypadá podle papírku nebezpečné mýdlo
Fenolftalein odhalil totéž
Vrchní část mýdla je ovšem v pořádku
Proto je důležité kontrolovat bezpečnost na celé ploše mýdla

     Přes všechna rizika jsem zatím neobjevila lepší způsob, jak odhalit nebezpečné mýdlo a jak nejlépe zjistit, co se mýdlu přihodilo. FF nám dá totiž o mýdlu nejvíce informací a nás to pak posune o kus kupředu.

      Fenolftalein můžete koupit zde.

Jak už jsem psala, já testuji hned při krájení. Mám ještě v hlavě postup, jak jsem mýdlo dělala a mohu snadněji najít příčinu, pokud něco není v pořádku. Často mi lidé namítají, že při krájení je ještě brzy, že proces saponifikace trvá několik dní i týdnů. Ano, je to tak, ale pokud mýdlo projde gelovou fází, FF neukáže nebezpečné mýdlo a nebo jen specifické tečky, které časem zmizí. A já vím, že toto mýdlo je v pořádku a už se k němu nemusím vracet. Pokud FF ukáže nějaký problém, mohu ho rovnou řešit a nemusím čekat 3 týdny 🙂 Záleží na vás, jestli budete testovat hned nebo až po 3 týdnech. Není to chyba, je to jen o zvyku.

A jakým způsobem testujete mýdlo vy? Podělte se o své zkušenosti v komentářích pod články nebo na naší Facebook skupině.

E-BOOK VÝROBA MÝDLA NEJEN PRO ZAČÁTEČNÍKY
                                                                                                                                   

E-book má více než 75 stran (A4). Obsahuje text doplněný odkazy na videa.
Videí je přes 30! Je vhodná jak pro úplné začátečníky, tak pro mírně pokročilé.

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 60 článků. 🙂

Členství v klubu ocení určitě ti,

kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu