Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

    Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli někde na začátku naší cesty dočíst, kolik taková sranda bude vlastně stát. Takže (nejen) pro všechny, kteří uvažují o rozjezdu své výrobny kosmetiky, ale neví, kolik to bude stát, je tento článek.
    Idea na založení oficiální mýdlárny a prodej mýdel nás se Zdenkou (i když bude tvrdošijně tvrdit, že je to jen moje “vina”) napadla hned na začátku letošního roku. Zatímco Zdenka s metrem vesele přeměřovala místnosti a snila, kde bude mít linku a kde bude sušit mýdla, já jsem hledal aplikaci pro sledování příjmů a výdajů. Už od začátku nám bylo jasno, že musíme striktně oddělit peníze rodinné a peníze do “podnikání.”

 

    Díky tomuto rozhodnutí teď můžeme přesně do korunky vidět, kolik a za co jsme utratili, kolik šlo do rekonstrukce, kolik na certifikaci, obaly, suroviny, vzdělávání a podobně. Jelikož už finišujeme a připravujeme se na spuštění ostrého provozu mýdlárny, prodeje a podnikání, je ideální čas zrekapitulovat, co kolik stálo a v jaké situaci se teď nacházíme. Takže popořadě.

 

Jak to u nás teď vypadá?

 
    V době psaní článku je provozovna vpodstatě hotova. Zdi, podlahy, energie, dveře, světla, vše stojí, funguje a září novotou. Spotřebiče jsou ustanoveny na svých místech a kuchyňská linka s čtyřmetrovou pracovní plochou, která se tahala přes okna, čeká na to, až se na ní vytvoří první mýdlo. Máme nainstalovány pomocné pracovní stoly, dřez, umyvadlo.

 

    Ještě zbývá našroubovat police ve skladu a zrárně mýdel a Zdenka se může úplně přestěhovat z mojí pracovny, kde konečně bude k hnutí. Ta vůně zrajících mýdel mi ale bude chybět…
    Mýdla samotná jsou už od konce června odeslány v Brně k certifikaci a zprávy o jejich bezpečnosti bychom měli dostat během září. Pak stačí pouze zadat na stránkách EU potřebné údaje a máme oficiálně posvěcen jejich prodej. Hned, jakmile budeme vědět více, napíšeme. Teď nezbývá než čekat.

 

    Před odjezdem na dovolenou jsme byli staveni v Brně v tiskárně TopTisk, kde si necháváme vyrábět obaly na mýdla na míru. Potvrdili jsme všechny konstrukční a nátiskové data a obaly, které mi měsíc nedaly spát, jsou už teď ve výrobě. Za tři týdny bychom je měli mít doma! A navíc nás slečna, která se o nás celou dobu vzorně starala, vzala na exkurzi po výrobně. Díky tomu jsme mohli nahlédnout pod pokličku samotného tisku krabiček. A teda, jsme rádi, že zakládáme maličkou mýdlárnu pro dva lidi a ne obří tiskařský komplex zaměstnávající desítky lidí, kteří obsluhují stroje o velikosti kamiónu. U nás je největší mašina tyčový mixér.
    Poslední opravdu velkou věcí je vytvoření e-shopu. Uvažoval jsem, že bych tvorbu našeho online obchůdku předal někomu jinému nebo zaplatil již hotové řešení, ale během přechodu na nový blog jsem zjistil, že mě baví se ve stránkách vrtat a tvořit k obrazu svému. Takže si vše udělám pěkně po svém. E-shop se bude nacházet na stránkách PrimoOdVcelarky.cz.

&nbsp

    Jak vidíte, se vším už pomalu končíme. Faktury ještě budou chvíli chodit, ale už teď víme, kolik to celé stálo. Takže, pojďme na to!

 

Náklady na kosmetickou provozovnu

 

    Hned zkraje řeknu nemilou věc – všechny cifry, co tady budou lítat, platí pouze v našem případě. V zařízení provozu a rozjezdu podnikání je tolik proměnných, že se náklady mohou lišit až několikanásobně v konkrétních případech. Proto se budu snažit i uvádět rámec, který by se dal vztáhnout na libovolnou provozovnu a odhadnout celkovou sumu. Zároveň se budu snažit přidávat i tipy, kde se nám povedlo ušetřit a na co si dát pozor.

 

    Každopádně článek neberte jako fakta vytesané do kamene a jak jsem zmínil v předchozím článku o certifikaci provozovny – zjišťovat a ptát se u konkrétních dodavatelů na cenu a podmínky je ten nejlepší způsob, jak zjistit konkrétní cenu.

 

    A teď už bez dalšího otálení…

 

Výstavba provozovny

 

    Nejdříve ze všeho je třeba najít místo, kde provozovna bude fungovat. Místo musí splňovat konkrétní požadavky o hygieně (jaké zjistíte v tomto článku) a záleží na vás, kde bude nakonec umístěno. Je možnost pronájmu již existujících prostor, kde je ale potřeba počítat s možnou úpravou prostor pro své potřeby. Další možnost je výstavba na zelené louce, která je určitě nejlepší – uděláte si vše přesně podle sebe. Časově a finančně je to ale určitě nejnákladnější a něco takového je spíše pro střední a velké podniky.

 

    My se vydali cestou provozovny ve vlastním domě. Vyhradili jsme tři místnosti o výměře 43m2, které bylo potřeba komplet předělat. Vše šlo pryč a vše je nové – bourání, zdi, podlahy, okna, elektřina, světlo, voda, odpady, dveře, radiátory, prostě vše. Kámen nezůstal na kameni. V závislosti na velikosti a nutnosti přestavby se může cena dramaticky lišit – třeba provozovna o velikosti 15m2, kterou považuji za naprosté velikostní minimum, může být o dvě třetiny levnější.

Celková uvedená cena je ještě ovlivněna tím, že máme spoustu známých a přátel ve stavebních oborech. Celou stavbu realizovala firma StaniOn, kterou vlastní bratr od Zdenky. Obkladačky a obkládací práce jsme měli úplně zadarmo od Zdenčiného strýčka, elektroinstalaci máme opět od známého a tak dále… chci tím říct, že nechat si vše dělat za plné ceny by nám zasáhlo do rozpočtu mnohem výrazněji a částka by byla minimálně o polovinu vyšší.

 

    Takže všem, kteří nám s realizací našeho snu pomohli… děkujeme! Mýdla zdarma do konce života!

 

    Celková cena výstavby provozovny: +- 150 000,-

 

Vybavení provozovny

 
    Provozovna bez potřebného vybavení by byla pěkně smutná. Proto jsme si na tuto položku vyhradili v rozpočtu větší množství prostředků.
 
    Do této ceny spadá kuchyňská linka, další pracovní plochy, regály a veškeré elektro (lednice, digestoř, trouba, vařič, bojler a další drobnosti).
 
    Dnešní doba levných kuchyní a ještě levnějších elektrospotřebičů svádí k tomu, aby se vzala nejlevnější možnost. Však ono to vydrží. S tímhle přístupem se dá ještě jakž takž vybavit domácnost, ale výrobna s každodenním mnohahodinovým provozem má prostě jiné nároky na kvalitu a výdrž.
    Proto jsme sáhli trochu hlouběji do kapsy a šli po dražších věcech, které přesně splňovaly naše požadavky. I tady je ale způsob, jak se dá ušetřit – naše trouba a digestoř jsou výstavní kusy, které na sobě sice mají tu a tam škrábanec nebo odřené knoflíky, ale jinak jsou plně funkční a mají plnou záruku. Ohlíželi jsme se i po bazarových věcech, ale tam jsme pro nás nic vhodného nenašli.

 

    Tím chci říct, ve všech aspektech života se mi zatím vyplatilo koupit za stejnou cenu raději starší, udržovanou věc vyšší třídy, než zbrusu novou levnou věc nejnižší třídy. Takže pokud jste na tom s penězi na štíru jako my, zkuste popřemýšlet i nad touhle variantou.

 

    Nakonec kuchyňskou linku jsme si nechali dělat od místního truhláře. Ta naše čtyřmetrová krasavice je tak přesně na míru tomu, co si Zdenka přála a ani to nestálo o moc více, než-li nějaká sériovka.

 

      Celková cena vybavení provozovny: +- 49 000,-

 

 

Certifikace mýdel a kde certifikovat kosmetiku?

 
     Než se dostanu k ceně, odbočím. Najít na internetu osvědčený zdroj, kde certifikovat kosmetiku je hrozně obtížné. Je kolem toho jakési tajnůskářství, nevím proč 🙂 Takže v souladu s naší filozofií, o které psala Zdenka dříve – kosmetiku necháváme certifikovat u společnosti SynCare, která má velmi příjemné ceny i pro tak malé zákazníky, jako jsme my. Jsou navíc i velmi komunikativní a ochotni ve všem poradit.

 

    A kolik tedy taková certifikace stojí? To je těžší. My certifikujeme naráz deset mýdel. Díky tomu jsme dostali množstevní slevu a v průměru nás tak každé mýdlo stojí zhruba dva až dva a půl tisíce (jsou v tom zahrnuty veškeré testy a navíc i dermatologické testování, abychom naše mýdla mohli označit jako vhodné pro citlivou pokožku). Pokud bychom posílali každé mýdlo zvlášť, určitě bychom se dostali na mnohem vyšší cenu za kus.
    Je třeba brát v potaz, že z veškeré kosmetiky jsou mýdla nejjednodušší na testování. Masti, krémy, balzámy a dále už budou díky tomu dražší na certifikaci.

 

     Celková cena certifikace kosmetiky: +- 27 500,-

 

Obaly na mýdla

 

    Každé mýdlo musí být pečlivě zabaleno, než bude odesláno zákazníkovi. My jsme se vydali cestou papírových krabiček na mýdlo. Taková krabička musí navíc být vhodná pro styk s kosmetikou. Díky tomu je cena vyšší, navíc je jen málo firem v České republice, které tuto technologii mají (jak jsem psal výše, TopTisk.cz tuto technologii má).

 

    Co se ceny týče, jsou ve hře tři faktory:

 

     1. Návrh obalu a grafiky – grafici jsou dneska drazí, ale jelikož obal prodává, tak těch vložených peněz nebudete litovat. My jsme tady ušetřili, jelikož se grafikou živím (sice v jiném oboru, ale něco málo jsem odkoukal) a obaly jsem navrhoval sám.

 

     2. Raznice na krabičky – krabičky se vysekávají z tvrdého archu pomocí speciální raznice. Raznici vytváří tiskárna, vy si ji však musíte zaplatit. Cena se odvíjí podle velikosti a složitosti raznice, ale většinou se vlezete do deseti tisíc.

 

    3. Krabičky samotné – Náklady na krabičku se výrazně liší podle počtu, který necháte najednou vyrobit. Nejdražší není materiál nebo barvy, ale nakalibrování strojů na krabičku. Proto náklad o 100 kusech může být dražší než náklad o 1000 kusech. Cena se tak může za kus pohybovat od pár korun až po pár desítek korun.

 

    Celková cena obalů na mýdla: +- 33 000,-

 

Administrativní náklady

 

Zde spadají náklady na úřady a různá měření. Je zapotřebí založení živnosti (nebo firmy, pokud jedete ve větším), zaplatit Požárně bezpečnostní řešení, měření světelnosti a pokud to po vás bude hygiena vyžadovat, tak architektonický projekt. Ten jsme si naštěstí dělali sami, jinak by to bylo přinejmenším dalších deset tisíc.

 

    Pokud zakládáte firmu se společníkem, počítejte i náklady za sepsání smluv a právníky. Zde si dejte záležet, protože nikdy nevíte, co se stane za pět let a soudní tahanice prostě nejsou fajn.

 

    Celková cena administrativních nákladů: +- 10 000,-

 

Nákup surovin pro rozjezd

 

     Při rozjezdu prodeje kosmetiky je potřeba se naskladnit a to jak hotovými produkty, tak i surovinami pro jejich tvorbu. Jednorázový nákup většího množství surovin se vyplácí hlavně z cenového hlediska – spousta prodejců ráda sleví i několik procent a to na větší objednávce už může udělat slušný rozdíl. Našimi hlavními dodavateli jsou Naturestore.cz a Ekokoza.cz.
    Kolik surovin je třeba? Záleží podle množství vašich zákazníků, kteří koupí po otevření vašeho obchůdku. Těžko se to odhaduje, že? Zkuste to, využijte všech metrik, které máte k dispozici. My jsme pro tento účel vytvořili akci Přírodní mýdlo zdarma, kde podle přihlášených lidí jsme schopni poměrně přesně odhadnout, kolik mýdel budeme do rozjezdu potřebovat.

 

    Každopádně platí – je lepší mít při rozjezdu více zboží než zákazníků. Naopak to není dobrá vizitka.

 

 

    Celková cena nákupu surovin: +- 20 000,-

 

Prodejní místo

 

    
     Způsob, jakým budete prodávat, výrazně ovlivňuje konečný rozpočet. Pokud se rozhodnete pro kamennou provozovnu, nemohu sloužit ani poradit. Jednou bychom rádi měli svůj krámek, ale prozatím se orientujeme téměř výhradně na prodej po internetu nebo v obchůdcích, kde lidé naše mýdla chtějí prodávat.

 

    Varianta e-shopu je pro nás nejschůdnější řešení. V dnešní době není problém koupit či pronajmout již hotové řešení, není třeba nic programovat. My budeme skládat náš internetový obchod na platformě WordPress, která umožňuje téměř vše, co si zamaneme. A jelikož je vesměs zdarma, dá se dost ušetřit.
    A pokud se na to necítíte, je velmi jednoduché najít někoho, kdo vám za pár korun vaši vizi přetaví do virtuální reality internetu.

 

     Naše celková cena prodejního místa: +- 5 000,-
 

A teď vezměte kalkulačku…

 
     …, všechno sečtěte a přidejte ještě 20% z celkové částky. Proč? Protože se vždy objeví nečekané výdaje a drobnosti. A je lepší nadsadit a být v klidu, než rozbíjet prasátka a stresovat.

 

    Naše celková částka na kompletní výstavbu provozovny a najetí na výrobu a prodej je tedy 294 950,-. Náš rozpočet byl 250 000 korun. Takže jsme to trochu přepískli, ale zase ne o moc. A navíc jsem se vykašlal na těch 20% navíc k rozpočtu, které jsem psal výše. Kéž bych se tak poslouchal…

 

Trpělivost a vytrvalost mýdla přináší

 
     A to je vše k číslům a penězům. Doufám, že pro vás bylo zajímavé nahlédnout do zákulisí mýdlového podnikání a že třeba některým z vás aspoň trochu pomůžeme, abyste si otevřeli vlastní dílničku. Pokud budete chtít s čímkoliv poradit nebo se na něco doptat, neváhejte a pište na naši FB skupinu nebo rovnou mně na FB.

 

    Nakonec, ještě poslední věc, která sice nic nestojí, ale je to to nejcennější a nejdůležitější na celém podnikání (a snad i v životě). Kdybychom nebyli po celou dobu trpěliví a vytrvalí, už byste pravděpodobně tenhle článek, ani žádný jiný, nečetli.
Naše kočičí terapeutky, bez nich by to nešlo.
 Jakmile se totiž začnou hrnout faktury a vy vydáváte peníze, za které byste mohli mít nové auto nebo pěknou dovolenou nebo zrekonstruovaný byt, zviklá vás to.

 

    Jakmile jdete spát v jednu ráno po celém dni těžké práce, abyste v šest ráno byli zase na nohách a čekalo vás stejné kolečko týden v kuse, zviklá vás to.

 

    Jakmile nemáte téměř žádný čas ani jeden na druhého, protože se snažíte postavit něco od píky, zviklá vás to.

 

    Ale vytrvali jsme, protože víme, že to k tomu patří a byli jsme trpěliví, protože jsme věděli, že to tak nebude napořád.

 

    A navíc, k čemu je nové auto, pěkná dovolená a nový byt, když vám v životě něco chybí a žádná věc to nedokáže zaplnit? Za ten pocit, kdy každý den vstáváte s jasným cílem a smyslem, ta dřina stojí.

 

     Mýdlaření zdar!

 

     Petr

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.