Festival aromaterapie v Brně – proč pojedeme i příště

Neděle jsou pro nás vždy odpočinkové. Vyhradili jsme si tento den, abychom po celotýdenním shonu (téměř) nic nedělali. Proto když jsme se dozvěděli, že na neděli vychází v Brně Festival aromaterapie, měli jsme jasno. Kde lépe odpočinout, než mezi spoustou příjemných lidí, informacemi nabitými přednáškami a v opojení nádherných vůní?
Xenie v zápalu přednášky o destilaci hydrolátu a éterických olejů
Celý festival se odehrával v Boromejské zahradě, dnes známé jako Otevřená zahrada. V městském ruchu Brna jsou tyto zahrady oázou klidu a pohody a pořadatelé si nemohli vybrat lepší místo. Stejně tak počasí přálo a celý den svítilo příjemné podzimní sluníčko.
Prostě, nic nebránilo tomu, aby festival vypukl v plném proudu.
Počasí pořadatelům festivalu opravdu přálo
A taky že tomu tak bylo. Na osm set lidí mělo možnost poslechnout přes dvacítku přednášek, nakoupit si domů příjemné vůně, okrasné dekorace a přírodní kosmetiku nebo ochutnat místní lahůdky. Všude bylo neskutečně živo a stánkaři se nestačili otáčet. 
Já jsem celý šrumec sledoval skrze objektiv a při chvíli prohodil slovíčko či dvě s prodejci, sem tam jsem něco sezobl. A Zdenka?

Vědomostmi nabité přednášky

Zdenka měla jasno – přednášky. Hned první přednášku měla Xenie Bodorik Pilíková se svým manželem a týkala se destilace hydrolátů a éterických olejů. Přednáška nebyla jen teoretická, ale i praktická – celou dobu se vedle nich tyčila měděná destilační kolona, do které v průběhu výkladu Xénie s manželem naládovali chorvatskou levanduli, kterou si sami nasbírali a dovezli. 
A destilace mohla začít. V průběhu dne se pak vůně čerstvě vydestilované levandule nesla po celém festivalu. Nebylo pochyb, odkud vane.
Další přednáška, tentokrát v přednáškovém sálu, byla spíše teoretická o hydrolátech v péči o pleť. Vedla jí Kateřina Kloudová z Aroma Ateliéru a byla zaměřena na praktické použití hydrolátů v péči o pokožku. Dozvěděli jsme se, které hydroláty jsou vhodné pro náš typ pleti a jak je výhodné je kombinovat. Přednáška nešla příliš do hloubky, ale stačilo to na získání základního přehledu o použití hydrolátů pro naši pleť.

 

Třetí přednáška, kterou Zdenka navštívila, stála opravdu za to. Byla od Anny Krutové, která mimochodem i celý festival organizovala. Název Vůně a emoce přesně vystihoval, o co šlo. Anna se zabývala, jaký májí vůně vliv na lidskou psychiku a jak mohou pomáhat zvládat nepříjemné emoce a stres a jak je sama využívá u svých klientů při masáží a terapii. Obsah přednášky by vydal na celý samostatný článek, tak byl nabitý informacemi.

U stánku Aroma Ateliéru bylo celou dobu k nehnutí. Lahvičky s vůněmi putovaly z ruky do ruky a pán u stánku se nestíhal otáčet


Co nás zaujalo na festivalu

Zatímco se Zdenka vzdělávala, já jsem se proplétal všemi různými stánky a koukal, co je nového. 
Velice mě zaujala česká levandulová farma Lavandia, která kousek od Brna pěstuje vlastní levanduli a sklízí ji pro výrobu svých vlastních, poctivých výrobků. O to víc mě potěšilo, že jde o malou rodinnou firmičku a na stánků jsem se tak mohl potkat přímo s lidmi, kteří byli u jejího zrodu. Malinko jsem zjišťoval, jestli levanduli i prodávají, nebo vše spotřebují sami. Takové mýdlo z české levandule, to by bylo něco… Uvidíme ???? Prozatím jsem si od nich alespoň koupil mletou kávu spolu s kousky levandule. Jsem na ni zvědav.
Potkali jsme se i s Alenkou Thomas, která stojí za webem Děláme si to sami. Byla velmi přátelská a celou dobu usměvavá, což je na celodenním festivalu téměř nadlidský výkon. Mimoto se ale stala dost nečekaná věc.
Zdenka se totiž, jakmile jsme přišli ke stánku, chvíli zamyšleně koukala na kluka, který Alence pomáhal. Po chvíli utrousila, “Já ho znám, to snad není možný…” a šla mu vstříc.
V tu chvíli se na ni podíval i on a úplně zamrzl zrovna v okamžiku, kdy jedné paní balil flakónky na kosmetiku. Doblekotal “nashledanou” a spěchal ke Zdence. 
Hrozně se objali. Koukal jsem trochu zmateně, stejně tak Alenka.
Jakmile se pustili, vylezlo z nich, že jsou to staří, velmi dobří přátele, kteří se téměř deset let neviděli. Celou dobu vyjevení ze sebe chrlili, co se za ty roky událo a padlo, že se musíme potkat někde v klidu a povykládat.
Svět je prostě malý a nikdy nevíte, čí osudy se zase protnou.
Skoro jako u nás doma 🙂
Každopádně, Alenka chystá třetí díl její knihy Děláme si to doma sami, která má vyjít za měsíc. První dvě knihy byly plné návodů na domácí kosmetiku, další díl nabídne ještě větší porci postupů, jak si doma udělat (téměř) vše sami. Kniha má prý vyjít během měsíce. Držíme palce.

&nbsp

Poslední stánek, který mě velmi zaujal, byl na festivalu jediný, který (téměř) nic neprodával. Slečny z Kouzlo vůní na festivalu nemohly prostě chybět. Pokud je neznáte, nebojte, já o nich taky nevěděl. O to více mě ale zaujaly.

&nbsp

Jejich webové stránky se zaměřují na poskytování informací a osvětu o použití vůní a bylin v péči o tělo, jak vnitřní, tak vnější. Najdete tam nejenom různé recepty a postupy, ale i rozhovory s různými osobnostmi a kapacitami v oboru z domova i ze zahraničí.

Moc fandíme takovým projektům, které se snaží sdílet informace stejně jako my. Drtivá většina informací je zdarma, pokud ale chcete jít co se týče bylinek opravdu do hloubky, nabízejí přístup do placeného programu Bylinky našich babiček, kde pravidelně vycházejí vědomostmi nabité články s touto tématikou. Tady můžete mrknout na jejich stránky.

&nbsp

Pojedeme příště zase?

&nbsp

Určitě! Celková atmosféra se nám velice líbila. Pro nás oba to bylo hrozně inspirativní. Dozvěděli jsme se zase něco nového a hlavně jsme se dostali do víru dění. To nejhorší, co by se nám mohlo stát je, že bychom zaostávali za tím, co se děje ve světě přírodní kosmetiky a neučili se pořád něčemu novému.

Hlavně jsme se ale potkali s vámi, s lidmi, kteří nás dlouho sledujete a fandíte nám. V posledních týdnech, kdy dokončujeme přípravy na spuštění celého prodeje, nemáme příležitost pořádně odpočinout a vaše slova podpory nám vlily energii do žil. Jsme rádi, že to, co děláme, má smysl. Proto to totiž děláme. Děkujeme!

A na závěr, Zdenku během přednášky od Xénie napadlo, jak si udělat vlastní destilační kolonu doma na koleni. První pokusy dopadly nad míru úspěšně a Zdenka tak vesele vyrábí vlastní hydroláty. V tomto článku o hydrolátech můžete zjistit, jak se jí to povedlo, kolik to stálo a jak si takovou kolonu můžete sestrojit doma i vy.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Smrkový sirup na rýmu a kašel

Smrkový sirup na rýmu a kašel

   Smrkový sirup na rýmu a kašelVenku je nádherně, letos (rok 2018) si užíváme obzvlášť teplé jaro a bohužel i suché. Jistě málokoho z nás napadne, že by potřeboval smrkový sirup na kašel nebo rýmu. A přitom takový perfektní sirup z mladých smrkových výhonů...

O mně

O mně

   O mně      Asi by bylo vhodné se po měsíci blogování představit 🙂 Říct vám kdo jsem, co vlastně dělám, kam směřuji a taky proč tento blog vlastně vznikl.      Jmenuji se Zdenka Růžičková, je mi 26 let, žiji s manželem, smečkou psů a koček, houfem slepic,...

Moje včelaření, můj svět

Moje včelaření, můj svět

    Moje včelaření, můj svět     Možná se ptáte, jak se holka jako já dostala ke včelaření, když v naší rodině nikdo nevčelařil. Jak se to stalo, co mě k tomu přivedlo a jak jsem nakonec dopadla, si můžete přečíst v následujícím článku.     Ke včelaření jsem...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.