Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?
Co je to hydrolát?
Hydrolát, nebo-li nepřesně květinová voda, je podle mě zkapalněná pára, která pronikla přes rostlinu a nese sebou její duši.
Z chemického hlediska je hydrolát složený z vody a obsahuje ve vodě rozpustné látky z destilované rostliny. Jak už jsem napověděla, vyrábí se destilací a nejčastěji se získává jako vedlejší produkt při výrobě éterického oleje.
Destilaci máme buď parní nebo vodní. Častěji se využívá parní destilace, kdy pára přechází přes rostlinný materiál a kondenzuje v chladícím zařízení. Tato zkondenzovaná pára se pak nazývá hydrolát a má kyselé pH (nejčastěji mezi 4 -7).
Vodní destilací se vyrábí například zmiňovaná růžová voda. Okvětní lístky jsou, na rozdíl od parní destilace, přímo ponořeny do vody.
Spolu s vodou zkapalňují i těkavé látky nerozpustné ve vodě. Tedy to čemu říkáme éterický olej. Ten se nám pak shlukuje na hladině, protože je lehčí než voda. Po ukončení destilace se éterický olej oddělí a zbude hydrolát. Z jedné destilace máme tedy dva produkty.
Hydrolát lze celkem snadno vyrobit i z rostlin, ze kterých je problém získat éterický olej – například z růže.
K čemu se hydrolát používá?
Hydroláty se používají jak v kosmetice, tak v aromaterapii. Své využití najdou i v kuchyni 🙂 Díky nízké koncentraci účinných látek jsou mnohem bezpečnější než éterické oleje. Můžeme je použít u dětí a starších osob, kde by éterický olej měl příliš silný účinek.
Protože mají hydroláty kyselý charakter a obsahují řadu prospěšných látek z rostlin, dělají naší pokožce dobře. Můžeme je také libovolně ředit demineralizovanou vodou a míchat dohromady podle typu pleti. Lze je používat i neředěné, ale některé s velmi nízkým pH mohou dráždit pokožku. Naředěný hydrolát je třeba spotřebovat mnohem rychleji, než neředěný.
Hydrolát skvěle doplňuje péči o pleť. Pokud jste jako já a nepotrpíte si na hromadu serepetiček v koupelně a nejraději máte mýdlo a olej, pak je hydrolát skvělý mezičlánek.
Takže si umyjeme pleť mýdlem přímo k tomu určeným a naneseme hydrolát – tím srovnáme pH a zároveň si navlhčíme pokožku, na kterou pak aplikujeme olej. Jednoduché a účinné. Hydrolát volíme s ohledem na typ pleti, stejně jako olej.
Mimochodem, hydroláty se dají použít i v kuchyni. Třeba neroli se dává do kávy a chutná skvěle. Nebo takový růžový hydrolát do buchet či palačinek…
Hydrolát si můžete koupit, já doporučuji Florihanu, která má skvělou kvalitu a řekla bych, že za rozumnou cenu. Navíc vše BIO! Více o jejich hydrolátech najdete zde.
A nebo si můžete hydroláty vyrobit sami doma.
Domácí výroba hydrolátu
Na internetu lze koupit ze zahraničí destilační kolonu přímo na destilaci hydrolátů. Je složená z nádoby na vodu, na bylinky a pak z chladícího zařízení. K nahlédnutí a koupení zde.
Já si ale výrobu chtěla vyzkoušet v klidu doma a neutrácet tisíce. Určitě musel být způsob, jak si udělat domácí “destilační kolonu” na hydroláty svépomocí. Hledala jsem, až jsem našla návod na AmeWiki.
Má chuť vyrobit si vlastní destilační kolonu ještě více vzrostla po přednášce Xénie na Aromafestivalu, kde jsme byli. Ještě ten den jsme proto jeli do IKEI a nakoupili tyto věci:
- hrnec s poklicí
- dvě síta
- skleněnou mističku
Vše jsem před použitím vydesinfikovala vysokoprocentním alkoholem.
Do hrnce jsem napustila vodu, do prvního síta dala bylinky a do druhého misku na hydrolát.
Nahoru jsme dala obráceně poklici a na ni zmražený hrášek. Můžete použít i led, ale já měla po ruce jen hrášek. Jakmile horká pára vystoupá k poklici, okamžitě se zmraženou zeleninou zchladí a zkapalní. Poté hydrolát steče po poklici až do nachystané skleněné mističky. Jednoduché, funkční 🙂
Postavila jsme celou sestavu na indukci a spustila. Celá destilace trvala zhruba hodinu. Nejprve jsme odebrala asi 50 ml hydrolátu a pak dalších 40 ml. Posledním odebraným hydrolátem už jsem jen zalila kytičky 🙂 Na povrchu hydrolátu plavaly kapičky éterického oleje. Hydrolát bývá ze začátku mléčné barvy – nebojte, časem se vyčeří.
Většinou se dočtete, že z 1 kg čerstvé drogy je 1 kg destilátu, pokud používáte sušenou rostlinu, pak se poměr mění na 1:2 až 1:5. Zkušenosti výrobců destilátů se ale různí. Já vždycky kontroluji hydrolát a odebírám postupně. A čichám jak moc ještě voní a také měřím pH. Během destilace je dobré si vše zapisovat.
Doma vyrobené hydroláty doporučuji využít co nejdříve a maximálně dbát na čistotu při jejich výrobě i skladování. Všechny hydroláty je třeba udržovat v chladu a temnu, ideálně v lednici do 10 – 15°C.
Doufám, že jste si z článku odnesli něco nového. A pokud jste jako já a chcete si doma vyrábět vlastní hydroláty, určitě si zkuste sestrojit vlastní “destilační kolonu” podle návodu nahoře. Stojí to za to 🙂 A určitě se v naší Facebook skupině o výrobě přírodní kosmetiky nezapomeňte pochlubit s výsledkem!
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Přečtěte si naše nejnovější články
Látkové plenky
Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!
Dobrý den, na jakou teplotu se má voda rozehřát? Zkoušela jsem růže a nepovedlo se mi to
Zdeni, a v čem je obsahově rozdíl mezi hydrolátem a odvarem? Hydrolát má zachováno víc látek? Ivča
Promiň za pozdní odpověď. Každý obsahuje jiné látky 🙂 U odvaru je to to, co se ti vylouhuje do vody a ty vonné látky prchnou, hydrolát má právě ty vonné látky . zjednodušeně řečeno 🙂
Super článek, díky! Pokud jsem správně pochopila ten princip, tak v malém množství by tedy mělo být možné vyrobit hydrolát i v moka konvičce, že ano? 😀