Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas čekání na první zakrojení a zjištění, zda se vše povedlo. Nakonec jsem ale byla šťastným majitelem svého vlastnoručně vyrobeného mýdlo. Ten pocit byl k nezaplacení 🙂 A pokud i vás čeká první mýdlo, tak je tento článek přesně pro vás – provedu vás, jak na to a podělím se o jednoduchý recept na vlastní mýdlo.
Pokud začínáte, jistě máte touhu dělat barevná a krásně voňavá mýdla. Hned na úvod ale řeknu, že tohle mýdlo nebudeme ani barvit ani vonět. Jste zklamaní?

Nebuďte!

Vaše první mýdlo je vstup do světa mýdlaření a pokud začnete zkoušet postupně, vyvarujete se zbytečným problémům a starostem. Proto začneme obyčejným mýdlem. Je to i proto, abyste viděli jak se chovají olej a louh když je spojíme dohromady, aniž by je ovlivňovaly další přidané složky (jak některá barviva, tak éterické oleje a další přísady mohou ovlivnit chování mýdlové hmoty).

Mé první mýdlo 🙂 Každý nějak začínal, důležité je hlavně nějak začít 🙂

 

Recept na první mýdlo


Recept na první mýdlo jsem proto zvolila základní, jednoduchý a funkční. Uvádím jak procenta, tak i konkrétní hmotnosti pro vytvoření mýdla z půl kila olejů (výsledkem je zhruba 700 gramů mýdla). Pokud budete chtít udělat menší nebo větší mýdlo, je potřeba recept přepočítat. Jak na to se můžete dočíst v článku o používání mýdlové kalkulačky zde.

Recept:

50 % olivový olej (250 gramů) – parádně pečuje o pokožku

25 % kokosový olej (125 gramů) – stará se o čištění a o dostatek pěny

25 % bambucké máslo (125 gramů) – díky němu je mýdlo odolné a jen tak se neodmyje

Máme teda 50 % tekutých olejů a 50 % pevných olejů.

Olivový olej můžeme použít buď virgin nebo pomace. U virgin půjde mýdlo velmi pomalu do stopy a bez mixéru se neobejdeme (což lze později využít při vzorovaných mýdlech). Pomace zase ochotně reaguje a mýdlo tak lze umíchat i bez použití mixéru. Zvolte si, který vám vyhovuje, není zde špatná volba a opravdu záleží na vás.

Postup výroby mýdla mám detailně zpracovaný ve článku o výrobě mýdla za studena. Poprosím vás o přečtení (možná několikrát po sobě 🙂 ), spoustu věcí vám pomůže si vyjasnit a poskytne vám detailní návod, jak na to.

Takto vypadá tabulka z mýdlové kalkulačky. Nebojte, vše jsem vám předpočítala, nebudu vás s tím hned u prvního mýdla trápit 🙂

V kalkulačce SoapCalc jsem za vás spočetla, kolik potřebujeme hydroxidu a vody pro tento konkrétní recept pro konkrétní množství olejů – na 500 gramů olejů tedy potřebujeme 133 gramů vody a 66 gramů hydroxidu.

Jelikož má každý olej jinou saponifikační hodnotu, musíme recept při změně oleje nebo množství vždy přepočítat. Já doporučuji přepočítávat i recepty, které najdete na internetu. Nikdy nevíte, jestli se dotyčný v receptu neupsal – výsledkem by mohlo být nebezpečné mýdlo a to nikdo nechce. Jistota je jistota.

Takže pokud se chcete naučit s kalkulačkou pracovat, můžete zde – Jak se vyznat v mýdlové kalkulačce.

Ale zpátky k našemu mýdlu. Přetučnění jsem zvolila 8 % a vodu v poměru 2:1 s hydroxidem. Přetučnění je hodnota, která nám udává, kolik procent mastných kyselin zůstane v mýdle po procesu saponifikace (zmýdelnění). Přetučnění udává množství oleje, které zůstane v mýdle po zreagování hydroxidu. Pečuje o pokožku a brání jejímu vysoušení.

Kde sehnat hydroxid? Určitě zapomeňte na hydroxid z drogérie, do mýdla je třeba použít kvalitní, určený pro kosmetickou výrobu. Takový koupíte v obchodech s kosmetickými surovinami – například na nature-store.cz nebo na Ekokoza.cz. Hydroxid z drogérie bývá nekvalitní a málo koncentrovaný, můžete si jím pokazit celé mýdlo.

BEZPEČNOST

Pozor! Hydroxid je silná žíravina. V případě, že dojde k potřísnění kůže okamžitě je třeba ji oplachovat velkým množstvím studené vody. Při zasažení očí vyplachujte vodou a okamžitě zavolejte lékařskou pomoc!

Z louhu není třeba mít strach. Jen respekt a být si vědomi jeho nebezpečnosti. Při zachování všech bezpečnostních pravidel – rukavice, brýle a vhodné oblečení – je riziko potřísnění relativně malé.

 

Pracovní postup


Nachystáme si vše potřebné a vyženeme z pracovního prostoru domácí mazlíčky, děti, manžely a podobně. Je prostě potřeba mít na první mýdlo absolutní klid.

Nasadíme si ochranné pomůcky – brýle a rukavice, oblečeme si dlouhé kalhoty a tričko s dlouhým rukávem.

Do jedné nádoby (nerezové nebo plastové – teplovzdorné, nikdy nepoužíváme sklo!) si odvážíme potřebné množství demineralizované nebo destilované vody, do druhé nádoby odvážíme hydroxid.

Poté pomalu vsypeme hydroxid do vody. Nikdy ne naopak, může dojít k bouřlivé reakci a poranění! Během rozpouštění se uvolňují páry, které se nesmí vdechovat. Takže otevřít okno, odvrátit tvář od misky, pomalu vsypat hydroxid do vody, rozmíchat a na chvíli odejít vedle do místnosti. Při rozpouštění hydroxidu ve vodě se uvolňuje velké množství tepla a roztok může mít až 90°C, takže pozor na to.

Jakmile je hydroxid plně rozpuštěný, necháme ho chladnout na bezpečném místě.

Zatímco nám chladne louh si odvážíme tuky. Do jedné misky pevné tuky (bambucké máslo a kokosový olej) a ty dáme rozpouštět nad vodní lázeň. A do druhé odvážíme tekuté oleje (v tomto receptu je to olivový olej).

Než se nám rozpustí pevné tuky, tak si připravíme formu. Forma může být plastová (vhodná do trouby) nebo silikonová. Já používám dřevěné, ty je ale potřeba předem vystlat pečícím papírem (předem! Potom už nebude čas 🙂 ). Formy se dají koupit na internetu nebo můžete koupit tepluvzdornou plastovou nebo silikonovou formu v obchodě s domácími potřebami. Na tvaru moc nesejde, hlavně ať se mýdlo do formy vleze a dá se z ní snadno dostat.

Jakmile teplota olejů a hydroxidu klesla na cca 36 – 38°C (louh musí mít vždy o pár stupňů více než oleje), tak pomalu nalijeme roztok hydroxidu do olejů. Zamícháme nejprve stěrkou a pozorujeme, co se s hmotou děje. Poté vezmeme tyčový mixér a na nejnižší stupeň pár sekund opatrně mixujeme. Promícháme hmotu stěrkou a sledujeme jak se změnila. Takto pokračujeme až do doby, kdy vidíme na povrchu mýdla tzv. stopu.

Jak poznat správnou stopu? Pokud nabereme trochu hmoty na stěrku a necháme jí dopadat zpátky do misky, na hladině se na chvíli vytvoří malá vlnka předtím, než se spojí se zbytkem hmoty. V tomto okamžiku máme homogenní hmotu, která je připravená na lití do formy. Pokud stopa ještě není viditelná je třeba mixovat dál.

Nespěchejte. Pozorujte jak se mýdlo chová a jak se hmota mění – barva, hustota, konzistence. Tohle je jedna z nejdůležitějších částí výroby mýdla a nesmí se zanedbat.

Toto už je hodně hustá stopa, má konzistenci pudingu. Nám by stačila konzistence těsta na palačinky.

Jakmile máme stopu, můžeme mýdlovou hmotu nalít do připravené formy. Vylejte vše, pokud bude třeba, misku vystírejte. Teď už jen zajistit, aby spolu oleje a louh zreagovaly a nám vzniklo mýdlo 🙂

Tady je několik možností jak postupovat. Můžeme dát mýdlo do trouby na 55°C cca na 2 hodiny a pak jej nechat v troubě do vychladnutí (tady si musíte být jistí, že trouba takovou teplotu udrží a nepůjde samovolně nahoru – mohlo by dojít k přehřátí mýdla). Druhá možnost je formu s mýdlem zabalit do deky a dát na 24 hodin například k radiátoru. Mýdlo potřebuje teplo, aby proběhla tzv. gelová fáze, během které zreaguje většina hydroxidu a vznikne mýdlo.

Obě možnosti jsou v pořádku, záleží jak moc jste na svůj výtvor nedočkaví 🙂

Takto vypadá probíhající gel – mýdlo se “ztekutí” a výrazně ztmavne. Nebojte, jakmile zchládne, mýdlo bude opět tuhé a získá zpět svou jemnou barvu.

Pak už stačí jen nakrájet (dá se nožem, špachtlí anebo si můžete podle našeho článku vytvořit vlastní kráječ na mýdla) a nechat mýdlo na suchém a dobře větraném místě několik týdnů zrát. Minimum jsou 3 týdny a pro naše první mýdlo by měl tento čas stačit, ale čím je mýdlo starší, tím má lepší vlastnosti. Během zrání mýdlo ztrácí vodu a dochází k vytvoření tzv. krystalické mřížky. Díky zrání je mýdlo šetrnější a hlavně déle vydrží – jen tak se neodmydlí.

Takto jsem krájela své první mýdlo já – v noci, nožem, tak moc jsem se nemohla dočkat 🙂

Je dobré před použitím zkontrolovat pH mýdla lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota naměřeného pH u takto vyrobeného mýdla by měla být 8 – 10.

Více najdete v Klubu v článku Testování bezpečnosti mýdla

A máme hotovo! Teď ještě vydržet aspoň ty 3 týdny…aspoň proto, že čím je mýdlo starší, tím má lepší vlastnosti. Mýdla začínají být opravdu příjemná od 3 měsíců. Ale kdo by to na začátku vydržel? 😀

Gratuluji k vašemu prvnímu mýdlu a přeji další krásné mýdlotvoření 🙂  

Více informací o výrobě mýdel a kosmetiky najdete

v uzavřené skupině na FB – Klub Přímo od Včelařky.

 Klub je skvělou alternativou, jak získat informace z kurzů pro ty z vás,

kteří mě mají trošku z ruky.
——————————–

Jak se do klubu můžete přihlásit najdete zde:
 Členství v Klubu Přímo od Včelařky

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat informace a několikrát jsem to vzdala s tím, že je to moc složité (tolik značek, druhů…jak se v tom vyznat?!) a taky jsem...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.