Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?
Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.
Obě tyto složky vznikají neutralizací příslušné kyseliny. V našem případě se jedná o kyselinu mléčnou (laktát) a kyselinu citronovou (citrát). K neutralizaci v našem případě používáme hydroxid sodný nebo draselný a vzniká nám tedy citrát sodný (draselný) a laktát sodný (draselný).
Upozornění: Jedná se o pokročilejší mýdlařinu, přistupujte k práci s kyselinami s respektem a v klidu si vše pečlivě nastudujte! V případě nejasností vám ráda poradím nebo zkontroluji váš recept. Je to vždycky lepší, než řešit nepodařené mýdlo 🙂 Zdenka
Citrát
Citrát se používá jako mekčidlo vody. Pokud máte doma tvrdou vodu a používáte mýdlo bez citrátu nebo jiného měkčidla, pak se na umyvadle a vaně s časem usazuje tzv. vápenné mýdlo – nerozpustné vápenné soli, které vznikají během mydlení tak, že sodík z molekuly našeho mýdla je nahrazený vápníkem z tvrdé vody.
Z umyvadla nebo vany se dají celkem snadno odstranit. Největší problém ale dělají ve chvíli, kdy se rozhodneme mýdlo použít i na vlasy. Tady dojde k usazení vápenného mýdla na vlasech… Není to zrovna to, co bychom chtěli Vlasy jsou pak jakoby natužené a hrubé.
Citrát je proto nezbytnou součástí vlasových mýdel. Citrát totiž reaguje s vápennými ionty daleko ochotněji než naše mýdlo a tak nás zachrání před vznikem nežádoucího vápenného mýdla.
Má smysl citrát přidávat i když mám měkkou vodu nebo nepoužívám mýdlo na vlasy?
Já říkám ANO! V mýdle totiž působí i jako chelační činidlo a oddaluje oxidaci mýdla. Tím, že brání vzniku vápenného mýdla, lehce zvyšuje pěnivost. Celkově mám dojem, že mýdla s citrátem jsou příjemnější a to mám relativně měkkou vodu
Laktát
Proč do mýdla přidáváme laktát? Jednak mýdlo vytvrzuje, což se výborně hodí u receptur s převahou tekutých olejů. Takové mýdlo jde lépe z formy a lépe se krájí. Na pokožce působí jako hydratační činidlo. Podporuje pěnivost a klouzavost mýdla.
Jak přidat laktát a citrát do mýdla najdete
v Klubu Přímo od Včelařky
v Klubu Přímo od Včelařky
Více o Klubu Přímo od Včelařky najdete zde
https://klub.primoodvcelarky.cz/
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně
Recepty a návody
Konzultace zdarma
NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje
Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...
Kakaové máslo v přírodní kosmetice
Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...
Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie
Mýdlování ve Valticích - Bylinková akademieV září jsem dostala od paní Ing. Věry Žďárské pozvání do Bylinkové akademie ve Valticích. Neměla jsem se tam jet vzdělávat, ale naopak v únoru předávat své zkušenosti formou mýdlového kurzu celkem patnácti lidem....
Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého
Děláme první mýdlo - jednoduchý recept pro každého První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas...
Festival aromaterapie v Brně – proč pojedeme i příště
Festival aromaterapie v Brně - proč pojedeme i příště Neděle jsou pro nás vždy odpočinkové. Vyhradili jsme si tento den, abychom po celotýdenním shonu (téměř) nic nedělali. Proto když jsme se dozvěděli, že na neděli vychází v Brně Festival aromaterapie, měli...
Měření pH mýdla – jak měřit pH?
Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a...
Přečtěte si naše nejnovější články
Zpracování bylinek – výroba macerátů, tinktur, sirupů a hydrolátů
Zpracování bylinekPřed námi je druhá půlka jara a léto. Čas sběru a zpracovávání rozličných druhů bylinek. Můžeme dělat sirupy, masti,...
Popenec obecný (Glechoma hederacea)
Popenec obecný (Glechoma hederacea)Co to tu kvete? Malinkatá rostlinka, krásné fialkové květy, sladce kořeněná vůně. Seznamte se -...
Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej
Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?
Témata budou i na přání
Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu