Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?

   Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.

   Obě tyto složky vznikají neutralizací příslušné kyseliny. V našem případě se jedná o kyselinu mléčnou (laktát) a kyselinu citronovou (citrát). K neutralizaci v našem případě používáme hydroxid sodný nebo draselný a vzniká nám tedy citrát sodný (draselný) a laktát sodný (draselný).

 

Citrát – použití a příprava

Citrát se používá jako mekčidlo vody. Pokud máte doma tvrdou vodu a používáte mýdlo bez citrátu nebo jiného měkčidla, pak se na umyvadle a vaně s časem usazuje tzv. vápenné mýdlo – nerozpustné vápenné soli, které vznikají během mydlení tak, že sodík z molekuly našeho mýdla je nahrazený vápníkem z tvrdé vody.

Z umyvadla nebo vany se dají celkem snadno odstranit. Největší problém ale dělají ve chvíli, kdy se rozhodneme mýdlo použít i na vlasy. Tady dojde k usazení vápenného mýdla na vlasech… Není to zrovna to, co bychom chtěli 😀 Vlasy jsou pak jakoby natužené a hrubé.

Citrát je proto nezbytnou součástí vlasových mýdel. Citrát totiž reaguje s vápennými ionty daleko ochotněji než naše mýdlo a tak nás zachrání před vznikem nežádoucího vápenného mýdla.

Má smysl citrát přidávat i když mám měkkou vodu nebo nepoužívám mýdlo na vlasy?

Já říkám ANO! V mýdle totiž působí i jako chelační činidlo a oddaluje oxidaci mýdla. Tím, že brání vzniku vápenného mýdla, lehce zvyšuje pěnivost. Celkově mám dojem, že mýdla s citrátem jsou příjemnější a to mám relativně měkkou vodu 🙂

 

Jak si citrát můžeme doma připravit?

Hydroxid sodný

 

Na neutralizaci 1 g kyseliny citronové (monohyrát) potřebujeme 0,571 g NaOH nebo 0,801 g KOH.

Někde se můžete setkat s označením těchto konstant jako saponifikační číslo monohydrátu kyseliny citronové.

Dávkování 1 – 5 % od váhy olejů, nejčastěji se používají 3 % – tedy 30 g na 1 kg olejů.

Výpočet



Pokud tedy máme v plánu přidat 3% kyseliny citronové na 1 kg olejů, pak přidáváme 30 g kyseliny citronové (monohydrát) a hydroxid navýšíme o 30 * 0,571 = 17,13 g NaOH.

Toto množství hydroxidu přidáme k množství hydroxidu, které potřebujeme na zmýdelnění tuků. Kdybychom nenavýšili hydroxid, pak by nám výrazně vzrostlo přetučnění, protože část hydroxidu by se “spotřebovala” na neutralizaci kyseliny.

Kyselinu rozpouštíme ve vodě před přidáním hydroxidu. Pozor! Vody musí být dostatek. Pokud pracujete s menším poměrem než 2:1, pak je třeba vodu navýšit, alespoň na poměr 2:1 (voda:hydroxid).

Reakce kyseliny s hydroxidem je exotermická – uvolňuje se teplo a může dojít až k varu. Proto je vhodné část vody nahradit například ledem z demineralizované vody, chladit nádobu ve studené lázni a přisypávat hydroxid do vody s kyselinou pomalu a opatrně. Samozřejmě používat ochranné rukavice a brýle. Výpary nevdechovat! 

 

V roztoku, reakcí NaOH a kyseliny citronové, vznikne citrát sodný. S roztokem dále pracujeme standardně, jako s louhem bez citrátu. 

 

Laktát – použití a příprava



Proč do mýdla přidáváme laktát? Jednak mýdlo vytvrzuje, což se výborně hodí u receptur s převahou tekutých olejů. Takové mýdlo jde lépe z formy a lépe se krájí. Na pokožce působí jako hydratační činidlo. Podporuje pěnivost a klouzavost mýdla.

Stejně jako u citrátu si musíme spočítat, kolik budeme potřebovat hydroxidu navíc – hydroxid potřebný k neutralizaci kyseliny mléčné, k výrobě laktátu. Kyselinu mléčnou pak přidáváme do vody pro přípravu louhu (do vody před přidáním hydroxidu, ne do hotového louhu).



Pozor! Neutralizací vzniká teplo a je velmi důležité roztok chladit. Ještě lépe mít část destilované vody zmražené, stejně jako u přípravy citrátu. Hydroxid potom vsypávat opatrně a po malých částech, aby nedošlo k vyvření. Výpary nevdechovat! Dávkování 1 – 2 (3) % od váhy olejů. 

Laktát sodný snadno a rychle

 
Pokud vám výpočty níže přijdou příliš složité, laktát sodný si můžete již připravený koupit. Je k dispozici na většině e-shopech (například zde na Nature-Store) s kosmetickými surovinami, nejčastěji jako 60% vodný roztok. Tím nám odpadávají výpočty.

Jeho dávkování je max 3 % – já se nejčastěji držím kolem 1%, maximálně 2 %. Pokud se přidá více než je zdrávo, mýdlo se může začít lámat. Laktát sodný se přidává do vychladlého louhu, do stopy nebo do olejů. U hotového laktátu sodného se již žádný hydroxid nepřidává! 

Laktát vzniká v mýdle i v případě, že použijete kysané mléčné výrobky (např. jogurt). Ty totiž přirozeně obsahují kyselinu mléčnou, která reaguje s hydroxidem za vzniku laktátu. Ovšem toto je spíše doplněk. Jeden jogurt obsahuje cca 2 gramy kyseliny mléčné. 

Mýdlo s jogurtem z kozího mélka – pleťové mýdlo Samet

Příprava laktátu z kyseliny mléčné

 

Základní výpočty

Koncentrace použité

kyseliny mléčné

Potřebné množství hydroxidu k neutralizace 1 g kyseliny mléčné
NaOH 100% KOH 100%
100 % 0,444 g 0,623 g
90 % 0,399 g 0,561 g
80 % 0,355 g 0,498 g

Pokud máte 90 % KOH, pak musíte přepočítat množství KOH pro tuto koncentraci, viz výpočty níže.

Potřebné množství pro danou koncentraci vypočítáte takto:

 

Hydroxid sodný – NaOH

 

Na neutralizaci 1 g 100% kyseliny mléčné je třeba 0,444 g NaOH (100%).

Mnohem častěji se ale setkáte s 80% kyselinou mléčnou. Musíme tedy množství NaOH přepočíst:

Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je třeba 0,8 * 0,444 = 0,355 g NaOH (100%) Takže na 10 g 80% kyseliny mléčné musíme přidat 10*0,355 = 3,55 g NaOH

 

Hydroxid draselný – KOH

 

Nejčastěji pracujeme pouze s NaOH nebo s kombinací NaOH a KOH, kde počítáme s laktátem sodným viz výše. Pro úplnost přidávám i výpočty pro laktát draselný při výrobě čistě draselného mýdla.

Na neutralizaci 1 g 100% kyseliny mléčné je třeba 0,623 g KOH (100%).

My ovšem máme nejčastěji 90% KOH a 80% kyselinu mléčnou. Výpočet by tedy vypadal takto:

Nejprve si vypočítáme kolik potřebujeme 100% KOH k neutralizaci 80% kyseliny mléčné

0,8 * 0,623 = 0,498 g 100% KOH 



Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je tedy třeba 0,8 * 0,623 0,498 g KOH (100%).

Tady se množství KOH snižuje, protože máme méně koncentrovanou kyselinu mléčnou. Máme ji tedy v roztoku méně k neutralizaci, proto se snižuje i množství KOH potřebné k neutralizaci kyseliny.

Teď musíme ještě upravit tuto hodnotu pro 90% KOH

0,498/0,9 = 0,553 g 90% KOH



Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je třeba 0,498/0,9 = 0,553 g KOH (90%).

V tomto kroku množství KOH naopak roste, protože máme méně koncentrovaný hydroxid, tedy ho potřebujeme více k neutralizaci kyseliny.

Pokud tedy máme v plánu přidat 10 g 80% kyseliny mléčné pak vypočítáme potřebné množství 90% KOH takto:

10 * 0,553 = 5,53 g 90% KOH



ZdrojClassic Bells 

 

Jak laktát tak citrát jsou oblíbené přísady nejedné mydlářky 🙂 Doufám, že vám článek vnesl trochu světla do této problematiky. Pokud si nejste jistí, jestli máte výpočet správně, klidně nám napište do naší skupiny o výrobě mýdel a kosmetiky a rádi poradíme.

 

 

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a méně? Je...

Mých 6 důvodů proč používat mýdla

Mých 6 důvodů proč používat mýdla V naší koupelně nenajdete jediný sprchový gel. Jasně, jsem mydlářka, takže by bylo divné, kdyby ano. Ale více a více lidí se zbavuje klasických sprcháčů a dává přednost kvalitní přírodní kostce mýdla. Čím to? Jak to, že mýdlo, které...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli někde na...

Proč to všechno dělám?

Proč to všechno dělám?      Poslední dobou často slýchávám jednu a tu samou otázku dokola: "Proč všechny svoje znalosti o mýdle sdílíš? Nebojíš se, že si lidé mýdlo vyrobí sami a pak jej od tebe nekoupí?" Je to dobrá otázka. Vy, co mě lépe znáte víte, že si zařizuji...

Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl

    Přísady do mýdel - Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. dílPokračování naší minisérie o mýdlech. Tentokrát se zaměříme na přísady do mýdel. Vlastnosti mýdla můžeme ovlivnit složením olejů (jak jsme si řekli v minulém díle), ale také přísadami, které do...

Mýdlařská dílnička V. – stavba provozovny

    Mýdlařská dílnička V. - stavba provozovny Ještě tři týdny zpátky nám připadalo, že se nic neděje. Jako kdybychom stáli na mrtvém bodě. Věděli jsme, že toho máme spoustu rozjednaného, ale v rukou jsme neměli nic hmatatelného, žádný výsledek našeho...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.