Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?

   Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.

 

Obě tyto složky vznikají neutralizací příslušné kyseliny. V našem případě se jedná o kyselinu mléčnou (laktát) a kyselinu citronovou (citrát). K neutralizaci v našem případě používáme hydroxid sodný nebo draselný a vzniká nám tedy citrát sodný (draselný) a laktát sodný (draselný).

Upozornění: Jedná se o pokročilejší mýdlařinu, přistupujte k práci s kyselinami s respektem a v klidu si vše pečlivě nastudujte! V případě nejasností vám ráda poradím nebo zkontroluji váš recept. Je to vždycky lepší, než řešit nepodařené mýdlo 🙂 Zdenka

 

Citrát 

Citrát se používá jako mekčidlo vody. Pokud máte doma tvrdou vodu a používáte mýdlo bez citrátu nebo jiného měkčidla, pak se na umyvadle a vaně s časem usazuje tzv. vápenné mýdlo – nerozpustné vápenné soli, které vznikají během mydlení tak, že sodík z molekuly našeho mýdla je nahrazený vápníkem z tvrdé vody.

Z umyvadla nebo vany se dají celkem snadno odstranit. Největší problém ale dělají ve chvíli, kdy se rozhodneme mýdlo použít i na vlasy. Tady dojde k usazení vápenného mýdla na vlasech… Není to zrovna to, co bychom chtěli 😀 Vlasy jsou pak jakoby natužené a hrubé.

Citrát je proto nezbytnou součástí vlasových mýdel. Citrát totiž reaguje s vápennými ionty daleko ochotněji než naše mýdlo a tak nás zachrání před vznikem nežádoucího vápenného mýdla.

Má smysl citrát přidávat i když mám měkkou vodu nebo nepoužívám mýdlo na vlasy?

Já říkám ANO! V mýdle totiž působí i jako chelační činidlo a oddaluje oxidaci mýdla. Tím, že brání vzniku vápenného mýdla, lehce zvyšuje pěnivost. Celkově mám dojem, že mýdla s citrátem jsou příjemnější a to mám relativně měkkou vodu 🙂

 

Laktát 


Proč do mýdla přidáváme laktát? Jednak mýdlo vytvrzuje, což se výborně hodí u receptur s převahou tekutých olejů. Takové mýdlo jde lépe z formy a lépe se krájí. Na pokožce působí jako hydratační činidlo. Podporuje pěnivost a klouzavost mýdla.

Jak přidat laktát a citrát do mýdla najdete
v Klubu Přímo od Včelařky


Laktát a citrát v mýdle

Více o Klubu Přímo od Včelařky najdete zde 
https://klub.primoodvcelarky.cz/ 

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

Včelnice z jara – jak to u nás vypadá?

   Včelnice z jara - jak to u nás vypadá? Chcete vědět, jak to vypadá u nás na včelnici? Jak se letos daří našim včelám a jak jsme vlastně přezimovali? Tak pojďte dál do naší včelnice 🙂 Vítejte u nás!   Jak jsme přezimovali?    My dobře, včely už...

Smrkový sirup na rýmu a kašel

Smrkový sirup na rýmu a kašel

   Smrkový sirup na rýmu a kašelVenku je nádherně, letos (rok 2018) si užíváme obzvlášť teplé jaro a bohužel i suché. Jistě málokoho z nás napadne, že by potřeboval smrkový sirup na kašel nebo rýmu. A přitom takový perfektní sirup z mladých smrkových výhonů...

Mýdlařská dílnička IV. – Zprávy z Olomouce

Mýdlařská dílnička IV. – Zprávy z Olomouce

   Rozjíždíme mýdlářskou dílničku IV. - Zprávy z Olomouce   Čekali jsme celý měsíc. Napjatí, nedočkaví, každou chvíli jsme očekávali telefonát. Technickou zprávu jsme odevzdali v půlce března na hygienické stanici v Olomouci a stále jsme čekali. Navrhli...

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

    Balzám na štípnutí hmyzem - recept      Začalo jaro a já se pustila do prvních prohlídek svých včelstev. Včelař se při své práci vždycky setká s včelím žihadlem, během sezóny jsou to i desítky včelích bodnutí. Doma si postižené místo vždy mažu směsí tea...

Výroba mýdla za studena

Výroba mýdla za studena

  Výroba mýdla za studena Chystáte se na výrobu svého prvního mýdla? Chcete vědět jak postupovat, co budete potřebovat a čemu se vyhnout? Nevíte, co je to stopa, gelová fáze nebo jak dlouho musí mýdlo zrát? Tak přesně o tom je tento článek - výroba mýdla za...

Strunový kráječ na mýdlo – Návod na výrobu

Strunový kráječ na mýdlo – Návod na výrobu

  Strunový kráječ na mýdlo - Návod na výrobu      Špatné nakrájení dokáže pokazit požitek ze sebelepšího mýdla. Je spousta způsobů, jak mýdlo nakrájet - nůž, špachtle, cirkulárka 🙂 - ale nejspíše se nic nevyrovná strunovému kráječi. V našich českých končinách se...

Přečtěte si naše nejnovější články

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

  Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.