Jak sestavit recept na mýdlo
– základní pravidla
Dost vody už proteklo řekou od doby, co jsem napsala minisérii o mýdlových receptech. Její součástí je návod na práci s mýdlovou kalkulačkou, povídání o vlastnostech olejů a mastných kyselinách a správné přidávání přísad do mýdla a jejich vlastnosti.
Dneska mám pocit, že té minisérii něco chybí. Když se s vámi setkávám ve skupinách nebo na kurzech, vidím, že některé zásady setavování receptur se ztrácí, jsou přehlédnuty nebo zapomenuty či brány na lehkou váhu. Proto jsem vám sepsala krátký “návod”, jak postupovat při sestavování receptů. Nabízím vám jednoduchá pravidla, která vás provedou krok po kroku až k vytouženému výsledku. Můžeme začít? 🙂
Poměry tuků v receptuře
Nejčastěji začínáme na poměru 50 % pevných tuků a 50 % tekutých olejů. Toto prosím neberte jako dogma a příkaz. Ale jako odrazový můstek, jako něco od čeho se odpíchnout a čím začít, pokud nemáte žádné zkušenosti. Pokud zjistíte, že chcete tvrdší mýdlo, pak posunete poměr ve prospěch pevných tuků. Pokud chcete mýdlo měkčí, více pečující pak posunete poměr ve prospěch tekutých tuků. Tak jednoduché to je, viďte? 🙂
50 % pevných tuků
50 % tekutých olejů
A pokračujeme…
Pevné tuky
Pevné tuky dělíme nejčastěji na pěnivé tuky a másla. Jako odrazový můstek bych zvolila opět poměr půl na půl. Takže k 50-ti % tekutých olejů přidáme 25 % pěnivého tuku a 25 % másel.
Tady už máme vzorový recept na základní mýdlo, kterým mnoho z mých čtenářů začínalo svou výrobu. Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého. V tomto receptu je zastoupen olivový olej (tekutý), kokosový olej (pěnivý) a mé milované bambucké máslo (máslo).
50 % pevných tuků jsme rozdělili na:
25 % pěnivých tuků
25 % másel
Mezi pěnivé tuky řadíme tuky s vysokým % kyseliny laurové a myristové – kokosový olej, babassu olej, palmojádrový olej.
Mezi másla řadíme tuky s vysokým % kyseliny pamitové a stearové – bambucké máslo, kakaové máslo, palmový tuk a další rostlinná másla nebo také živočišné tuky – sádlo, lůj.
Pokud chceme mýdlo pěnivější a více čistící, zvedneme procento pěnivého tuku. Naopak pokud chceme jemné mýdlo na pleť, pro děti nebo na extrémně suchou pokožku snížíme % pěnivého tuku a navýšíme másla.
Poznámka: Sádlo i lůj jsou výbornou alternativou k palmovému tuku, bambuckému nebo kakaovému máslu. Jedná se o lokální suroviny, které za námi nemusí cestovat přes celý svět. Pokud nám etika nebrání, stojí jistě za vyzkoušení 🙂 Výborný hovězí BIO lůj koupíte v mém oblíbeném internetovém obchodě se surovinami Nature-store.cz – hovězí BIO lůj
Zapeklitosti tekutých olejů
Pevné tuky – to byla celkem hračka. Ale tekutých se dá použít podstatně větší množství druhů. Jsou různě oxidačně stabilní. Tady nastává zvrat v celé naší hře 🙂 Ale nebojte je to vcelku jednoduché.
Pokud tedy máme 50 % tekutých olejů pak by většina z nich měla být stabilní. Co to znamená? Stabilní oleje jsou takové, které žluknou pomalu. A jaké to jsou? Především takové s vysokým procentem kyseliny olejové – olivový olej, mandlový olej, lískooříškový olej, slunečnicový olej HO a světlicový olej HO.
Pozor! Varianty olejů HO nejsou stejné oleje, jako ty, které koupíte běžně v krámu. Pokud chcete mít jistotu, vždy kontaktujte výrobce nebo důkladně prostudujte etiketu. Na internetu můžete, na eshopu nature-store.cz, koupit kvalitní slunečnicový HO a světlicový HO.
Zkratka HO znamená high oleic = vysoké % kyseliny olejové (mononenasycená MK, má pouze jednu dvojnou vazbu) a je stabilní. Naopak většina slunečnicových a světlicových olejů v obchodě jsou high linoleic = vysoké % kyseliny linolové (polynenasycená MK, má dvě dvojné vazby), která je NEstabilní a tyto oleje rychle žluknou.
Takže nestabilní oleje se do mýdla dávat nemůžou?
Ale mohou, jen je třeba dodržovat základní pravidla. Pokud se držíme našeho základního poměru 50 % pevných tuků a 50 % tekutých olejů, pak k 40 – 45% stabilního oleje můžeme přidat 5 – 10 % nestabilního. Takový recept už ale může nést zvýšené riziko oxidace a záleží na vašem záměru a vašich zkušenostech. Je to velmi zjednodušené. Záleží vždy na složení mastných kyselin jednotlivých olejů!
Ovšem pokud posuneme poměr pevných a tekutých tuků ve prospěch pevných nebo lépe, zvýšíme-li množství pěnivých tuků, pak si můžeme dovolit také větší % nestabilních olejů. Mluvíme o takzvané stabilizaci (nestabilních olejů) pevnými tuky.
Poznámka! Pokud vám v receptuře vyjde IODINE vyšší než 62 – 65% a/nebo máte v receptuře hodně kyseliny linolové, pak doporučuji přidat antioxidant (brání žluknutí mýdla) Rozmarýn CO2 – dávkování 0,05 – 0,1% od váhy olejů a/nebo upravit skladování mýdla – temno, teplota do 20 -22°C a sucho.
Přetučnění
Je to množství oleje (přesněji částí molekul oleje), které zůstane v mýdle nezreagováno. Přetučnění pečuje o pokožku a brání jejímu vysoušení. V klasických mýdlech se pohybujeme v rozmezí 5 – 15 %. Mé oblíbené je 8 – 10 %
S rostoucím přetučněním roste měkkost mýdla a samozřejmě jeho “pečující” schopnosti a zároveň dochází ke snižování pěnivosti.
U hodně měkkých receptur s vyšším % tekutých olejů bych nešla nad 8 %. Naopak při použití většího množství pěnivého tuku bych šla nad 10 %.
Jak nastavovat hodnoty jako je přetučnění nebo množství vody a kolik používáme, najdete v návodu na mýdlovou kalkulačku.
Doporučuji prostudovat
Mýdlová kalkulačka – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl
Vlastnosti olejů – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 2. díl
Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl
Rada na závěr
Ze začátku sestavování receptur se doporučuji držet v rozmezí hodnot, které nám nabízí kalkulačka a postupně, jak se vaše zkušenosti budou rozrůstat si můžete dovolit experimentovat 🙂 Kalkulačka pro vás ze začátku může být skvělým pomocníkem a kontrolorem. Nezavrhujte její rady, ale neberte je jako dogma a jedinou cestu! Ani nic zde napsaného neberete jako jedinou správnou cestu…ale jako návod a odrazový můstek pro vaše nové experimenty.
Pokud se chcete dozvědět více o vlastnostech mastných kyselin a opravdu porozumět mýdlovým receptům nebo pokud se vám to zdá složité a potřebujete vše osobně vysvětlit, pak nabízím kurz přímo na sestavování receptur a jako bonus se naučíte do mýdla přidávat přísady jako je hedvábí, med, jogurt a spoustu dalších libůstek 🙂
Sestavování mýdlových receptur a přísady do mýdel
Kurz je určen pro mírně pokročilé a je nutné jej absolvovat před vstupem do dalších kurzů. Před jeho absolvováním doporučuji zúčastnit se kurzu pro začátečníky, ale není to povinné.
Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky tomu budu schopná psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu
Hodně štěstí na mýdlové cestě!
Zdenka – Přímo od Včelařky
Potřebujete pomoci?
Pokud budete mít jakékoliv dotazy nebo se jen budete chtít pochlubit svými výrobky, přijďte za námi na naší FB skupinu
Výroba přírodní kosmetiky a domácích mýdel.
Rádi vás tam uvidíme!
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej
Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit. Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje
Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?
Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky? Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...
Přečtěte si naše nejnovější články
Látkové plenky
Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!