Jak sestavit recept na mýdlo

– základní pravidla

Dost vody už proteklo řekou od doby, co jsem napsala minisérii o mýdlových receptech. Její součástí je návod na práci s mýdlovou kalkulačkou, povídání o vlastnostech olejů a mastných kyselinách a správné přidávání přísad do mýdla a jejich vlastnosti.

Dneska mám pocit, že té minisérii něco chybí. Když se s vámi setkávám ve skupinách nebo na kurzech, vidím, že některé zásady setavování receptur se ztrácí, jsou přehlédnuty nebo zapomenuty či brány na lehkou váhu. Proto jsem vám sepsala krátký “návod”, jak postupovat při sestavování receptů. Nabízím vám jednoduchá pravidla, která vás provedou krok po kroku až k vytouženému výsledku.  Můžeme začít? 🙂

Poměry tuků v receptuře

Nejčastěji začínáme na poměru 50 % pevných tuků a 50 % tekutých olejů. Toto prosím neberte jako dogma a příkaz. Ale jako odrazový můstek, jako něco od čeho se odpíchnout a čím začít, pokud nemáte žádné zkušenosti. Pokud zjistíte, že chcete tvrdší mýdlo, pak posunete poměr ve prospěch pevných tuků. Pokud chcete mýdlo měkčí, více pečující pak posunete poměr ve prospěch tekutých tuků. Tak jednoduché to je, viďte? 🙂

50 % pevných tuků

50 % tekutých olejů

A pokračujeme…

Pevné tuky

Pevné tuky dělíme nejčastěji na pěnivé tuky a másla. Jako odrazový můstek bych zvolila opět poměr půl na půl. Takže k 50-ti % tekutých olejů přidáme 25 % pěnivého tuku a 25 % másel.

Tady už máme vzorový recept na základní mýdlo, kterým mnoho z mých čtenářů začínalo svou výrobu. Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého. V tomto receptu je zastoupen olivový olej (tekutý), kokosový olej (pěnivý) a mé milované bambucké máslo (máslo).

50 % pevných tuků jsme rozdělili na:
25 % pěnivých tuků
25 % másel

Mezi pěnivé tuky řadíme tuky s vysokým % kyseliny laurové a myristové – kokosový olej, babassu olej, palmojádrový olej.

Mezi másla řadíme tuky s vysokým % kyseliny pamitové a stearové – bambucké máslo, kakaové máslo, palmový tuk a další rostlinná másla nebo také živočišné tuky sádlo, lůj.

Pokud chceme mýdlo pěnivější a více čistící, zvedneme procento pěnivého tuku. Naopak pokud chceme jemné mýdlo na pleť,  pro děti nebo na extrémně suchou pokožku snížíme % pěnivého tuku a navýšíme másla.

Poznámka:
Sádlo i lůj jsou výbornou alternativou k palmovému tuku, bambuckému nebo kakaovému máslu. Jedná se o lokální suroviny, které za námi nemusí cestovat přes celý svět. Pokud nám etika nebrání, stojí jistě za vyzkoušení 🙂 Výborný hovězí BIO lůj koupíte v mém oblíbeném internetovém obchodě se surovinami Nature-store.cz – hovězí BIO lůj

Zapeklitosti tekutých olejů

Pevné tuky – to byla celkem hračka. Ale tekutých se dá použít podstatně větší množství druhů. Jsou různě oxidačně stabilní. Tady nastává zvrat v celé naší hře 🙂 Ale nebojte je to vcelku jednoduché.

Pokud tedy máme 50 % tekutých olejů pak by většina z nich měla být stabilní. Co to znamená? Stabilní oleje jsou takové, které žluknou pomalu. A jaké to jsou? Především takové s vysokým procentem kyseliny olejovéolivový olej, mandlový olej, lískooříškový olej, slunečnicový olej HO a světlicový olej HO. 

Pozor! Varianty olejů HO nejsou stejné oleje, jako ty, které koupíte běžně v krámu. Pokud chcete mít jistotu, vždy kontaktujte výrobce nebo důkladně prostudujte etiketu. Na internetu můžete, na eshopu nature-store.cz, koupit kvalitní slunečnicový HO a světlicový HO.

Zkratka HO znamená high oleic = vysoké % kyseliny olejové (mononenasycená MK, má pouze jednu dvojnou vazbu) a je stabilní. Naopak většina slunečnicových a světlicových olejů v obchodě jsou high linoleic  = vysoké % kyseliny linolové (polynenasycená MK, má dvě dvojné vazby), která je NEstabilní a tyto oleje rychle žluknou.

Takže nestabilní oleje se do mýdla dávat nemůžou?

Ale mohou, jen je třeba dodržovat základní pravidla. Pokud se držíme našeho základního poměru 50 % pevných tuků a 50 % tekutých olejů, pak k 40 – 45% stabilního oleje můžeme přidat 5 – 10 % nestabilního. Takový recept už ale může nést zvýšené riziko oxidace a záleží na vašem záměru a vašich zkušenostech. Je to velmi zjednodušené. Záleží vždy na složení mastných kyselin jednotlivých olejů!

 Ovšem pokud posuneme poměr pevných a tekutých tuků ve prospěch pevných nebo lépe, zvýšíme-li množství pěnivých tuků, pak si můžeme dovolit také větší % nestabilních olejů. Mluvíme o takzvané stabilizaci (nestabilních olejů) pevnými tuky.

Poznámka! Pokud vám v receptuře vyjde IODINE vyšší než 62 – 65% a/nebo máte v receptuře hodně kyseliny linolové, pak doporučuji přidat antioxidant (brání žluknutí mýdla) Rozmarýn CO2 – dávkování 0,05 – 0,1% od váhy olejů a/nebo upravit skladování mýdla – temno, teplota do 20 -22°C a sucho.

 

Kompletní osnova
pro sestavení receptu na mýdlo

50 % pevných tuků jsme rozdělili na:
25 % pěnivých tuků
25 % másel

50 % tekutých olejů  jsme rozdělili na:
40 – 45 % stabilních olejů
5 – 10 % nestabilních olejů

Přetučnění

Je to množství oleje (přesněji částí molekul oleje), které zůstane v mýdle nezreagováno. Přetučnění pečuje o pokožku a brání jejímu vysoušení. V klasických mýdlech se pohybujeme v rozmezí 5 – 15 %. Mé oblíbené je 8 – 10 % 🙂

S rostoucím přetučněním roste měkkost mýdla a samozřejmě jeho “pečující” schopnosti a zároveň dochází ke snižování pěnivosti. 

U hodně měkkých receptur s vyšším % tekutých olejů bych nešla nad 8 %. Naopak při použití většího množství pěnivého tuku bych šla nad 10 %.

Jak nastavovat hodnoty jako je přetučnění nebo množství vody a kolik používáme, najdete v návodu na mýdlovou kalkulačku.

 

Doporučuji prostudovat

Mýdlová kalkulačka – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 1. díl

Vlastnosti olejů – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 2. díl 

Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl

 

Rada na závěr

 

Ze začátku sestavování receptur se doporučuji držet v rozmezí hodnot, které nám nabízí kalkulačka a postupně, jak se vaše zkušenosti budou rozrůstat si můžete dovolit experimentovat 🙂 Kalkulačka pro vás ze začátku může být skvělým pomocníkem a kontrolorem. Nezavrhujte její rady, ale neberte je jako dogma a jedinou cestu!  Ani nic zde napsaného neberete jako jedinou správnou cestu…ale jako návod a odrazový můstek pro vaše nové experimenty.

Pokud se chcete dozvědět více o vlastnostech mastných kyselin a opravdu porozumět mýdlovým receptům nebo pokud se vám to zdá složité a potřebujete vše osobně vysvětlit, pak nabízím kurz přímo na sestavování receptur a jako bonus se naučíte do mýdla přidávat přísady jako je hedvábí, med, jogurt a spoustu dalších libůstek 🙂

Sestavování mýdlových receptur a přísady do mýdel
 Kurz je určen pro mírně pokročilé a je nutné jej absolvovat před vstupem do dalších kurzů. Před jeho absolvováním doporučuji zúčastnit se kurzu pro začátečníky, ale není to povinné

Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky tomu budu schopná psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu 🙂

Hodně štěstí na mýdlové cestě!
Zdenka
– Přímo od Včelařky

Potřebujete pomoci?

Pokud budete mít jakékoliv dotazy nebo se jen budete chtít pochlubit svými výrobky, přijďte za námi na naší FB skupinu

 Výroba přírodní kosmetiky a domácích mýdel.

Rádi vás tam uvidíme!

 

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. –  Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Popenec obecný (Glechoma hederacea)

Popenec obecný (Glechoma hederacea)

     Popenec obecný (Glechoma hederacea)Co to tu kvete? Malinkatá rostlinka, krásné fialkové květy, sladce kořeněná vůně. Seznamte se -...

Vavřínový olej – recepty

Vavřínový olej – recepty

  Vavřínový olej v kosmetice + receptyVavřínový olej jsem si před dvěma lety objednala, protože jsem chtěla vyzkoušet slavné Aleppo mýdlo -...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA? 

Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.