Popenec obecný

(Glechoma hederacea)

Co to tu kvete? Malinkatá rostlinka, krásné fialkové květy, sladce kořeněná vůně. Seznamte se – popenec obecný (Glechoma hederacea), patřící do čeledi hluchavkovitých. Občas se můžete setkat s označením popenec břečťanovitý, břečťanolistý.

Kvete od března do června a můžete se s s ním potkat na zahrádkách, mezích a loukách, podél cest atp. Vyskytuje se vcelku hojně.

V lidovém léčitelství se používal a dodnes používá na astma a nejrůznější dýchací obtíže. Já jej poprvé objevila při zápolení se záněty močových cest a našla jsem pro něj i další využití  Výborný je také proti průjmu a nechutenství.

Můžete jej použít čerstvý do smoothie, do salátů, k masu nebo i do polévky.

Zevně je skvělý na ekzémy a špatně se hojící rány. Na křečové žíly se doporučuje v kombinaci s kaštanem (jírovec maďal).

Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, silici, draselné soli, cholin, saponiny, hořčiny, glechomin a další složky; v čerstvé nati je i provitamín A, vitamín C

Můžeme si z něj připravit čaj, sirup, tinkturu nebo i mast.

Tinktura, mast i sirup

Jak zpracovat bylinky a vyrobit si sirup nebo tinkturu najdete popsané v samostatném článku Zpracování bylinek

Já si jej suším do čajových směsí a nakládám do lihu, jako první pomoc proti zánětům močových cest. Letos poprvé zkouším i popencový sirup. 

A samozřejmě vyrábím hojivou mast – den, dva zavadlou bylinku vložím do rozpuštěného bambuckého másla, zahřívám ve vodní lázni několik hodin na 40 – 50°C poté nechám do druhého dne a na druhý den znovu rozpustím směs a zahřívám několik hodin. Pak již přecedím přes plátýnko a používám jako základ do mastí a pro další výrobu.

Vedle kopřivy a pampelišky je mojí nejoblíbenější bylinkou jara. Miluji jeho vůni… 😍

 Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky

Více informací o výrobě mýdel a kosmetiky najdete
Klubu Přímo od Včelařky

Klub je skvělou alternativou, jak získat informace z kurzů pro ty z vás, kteří mě mají trošku z ruky.
——————————–

Jak se do klubu můžete přihlásit najdete zde: 
Členství v Klubu Přímo od Včelařky

Sdílejte článek s přáteli

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma
Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

    Balzám na štípnutí hmyzem - recept      Začalo jaro a já se pustila do prvních prohlídek svých včelstev. Včelař se při své práci vždycky setká s včelím žihadlem, během sezóny jsou to i desítky včelích bodnutí. Doma si postižené místo vždy mažu směsí tea...

Šampuk – recept na tuhý šampon

Šampuk – recept na tuhý šampon

   Šampuk - recept na tuhý šampón Ve chvíli, kdy jsem vyměnila sprchový gel za přírodní mýdlo, chtěla jsem i šampon vyměnit za něco přírodního. Zkoušela jsem kde co. Po přírodním mýdle a octovém oplachu byly vlasy jak hřebíky a velmi rychle se mastily....

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.