Podzimní swirl – recept
Podzimní mýdlo plné barev podzimu, dynamiky padajícího listí zmítajícího se ve větru. Tento podzim, stejně jako jaro, je zmítán v koronavirové krizi. Je těžké zachovat si optimismus a klid. Výroba mýdla mi k tomu aspoň trošku pomáhá.
Ingredience
Pozor! Toto neslouží jako návod na výrobu mýdla, ale pouze jako inspirace. Předpokládám, že pokud se rozhodnete mýdlo vyrábět, máte dostatek znalostí a víte, jak přidávat jednotlivé přísady.
- mandlový olej 80 %
- palmojádrový olej 20 %
SF 8%
Na 1 kg olejů: - mořská sůl 20 g
- kyselina citronová 30 g (Jak přidat kyselinu citronovou a na co si dát pozor najdete v článku Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?)
- laktát sodný 60% 10 g
- humánní hedvábí 10 g
- kozí jogurt 50 g
- vzhledem ke složení receptu (vysoký obsah mandlového oleje) je vhodné přidat antioxidant rozmarýn CO2 extrakt
Barveno manjistha, mica buttercup, pistachio s Emerald lagoon, aktivní uhlí.
Ovoněno éterickými oleji palmarosou a pomerančem.
Přidání přísad
Odvážím si vodu potřebnou pro rozpuštění hydroxidu (odečtu od ní jogurt, pokud přidávám). Rozpustím v ní sůl a kyselinu citronovou. Poté přidám odvážené hedvábí a pořádně jej ve vodě “vymáchám”. Poté si odvážím hydroxid sodný a postupně (pomalu! kvůli kyselině citronové) přisypávám do vody se solí, hedvábím a kyselinou citronovou.
Do vychladlého louhu přidám již hotový laktát sodný.
Kozí jogurt jsem přidala do olejů před přidáním hydroxidu.
Sůl a laktát sodný jsem do mýdla přidala z důvodu zvýšení tvrdosti mýdla.
Kyselina citronová neutralizovaná na citrát se stala součástí každé várky mých mýdel – změkčuje vodu (viz odkaz Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?).
Hedvábí zjemňuje mýdlo a přidává na pěnivosti.
Barvičky rozmíchávám v trošce oleje.
Teplota olejů byla 36°C a roztok hydroxidu měl 39°C.
Mýdlo jsem vyrobila na státní svátek 28.10.2020 a vzhledem k obsahu tekutých olejů (nenasycených mastných kyselin) jej nechávám zrát alespoň půl roku. Lépe rok 🙂 Právě mydlím Recept na mýdlo s hedvábím – inspirace z Marseille vyrobené před 2,5 lety s podobným složením a je naprosto luxusní, jen už mi dochází, mám poslední kostku! Takže rozhodně stojí si počkat.
Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem, můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky vaší podpoře budu moci dál psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu
Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz nebo vložit dotaz do naší Facebookové skupině.
Doporučené odkazy pro samostudium
- Výroba mýdla metodou za studena – Článek vás provede celým procesem výroby od prvního kroku až k namydlení vlastnoručně vyrobeným mýdlem!
A jaké mýdlo jste naposledy vyrobili vy? Sdílejte svou tvorbu ve FB skupině Zdílníčka – Přímo do Včealřky
Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky
Sdílejte článek s přáteli
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!