Podzimní swirl – recept

 Podzimní mýdlo plné barev podzimu, dynamiky padajícího listí zmítajícího se ve větru. Tento podzim, stejně jako jaro, je zmítán v koronavirové krizi. Je těžké zachovat si optimismus a klid. Výroba mýdla mi k tomu aspoň trošku pomáhá.

Ingredience

Pozor! Toto neslouží jako návod na výrobu mýdla, ale pouze jako inspirace. Předpokládám, že pokud se rozhodnete mýdlo vyrábět, máte dostatek znalostí a víte, jak přidávat jednotlivé přísady.  

Barveno manjistha, mica buttercup, pistachio s Emerald lagoon, aktivní uhlí.

Ovoněno éterickými oleji palmarosou a pomerančem.

Přidání přísad

Odvážím si vodu potřebnou pro rozpuštění hydroxidu (odečtu od ní jogurt, pokud přidávám). Rozpustím v ní sůl a kyselinu citronovou. Poté přidám odvážené hedvábí a pořádně jej ve vodě “vymáchám”. Poté si odvážím hydroxid sodný a postupně (pomalu! kvůli kyselině citronové) přisypávám do vody se solí, hedvábím a kyselinou citronovou. 

Do vychladlého louhu přidám již hotový laktát sodný. 

Kozí jogurt jsem přidala do olejů před přidáním hydroxidu.

Sůl a laktát sodný jsem do mýdla přidala z důvodu zvýšení tvrdosti mýdla.

Kyselina citronová neutralizovaná na citrát se stala součástí každé várky mých mýdel – změkčuje vodu (viz odkaz  Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?).

Hedvábí zjemňuje mýdlo a přidává na pěnivosti.

Barvičky rozmíchávám v trošce oleje. 

Teplota olejů byla 36°C a roztok hydroxidu měl 39°C.

Mýdlo jsem vyrobila na státní svátek 28.10.2020 a vzhledem k obsahu tekutých olejů (nenasycených mastných kyselin) jej nechávám zrát alespoň půl roku. Lépe rok 🙂 Právě mydlím Recept na mýdlo s hedvábím – inspirace z Marseille vyrobené před 2,5 lety s podobným složením a je naprosto luxusní, jen už mi dochází, mám poslední kostku! Takže rozhodně stojí si počkat. 

Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem, můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky vaší podpoře budu moci dál psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu 🙂

Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz nebo vložit dotaz do naší  Facebookové skupině.

Doporučené odkazy pro samostudium

A jaké mýdlo jste naposledy vyrobili vy? Sdílejte svou tvorbu ve FB skupině Zdílníčka – Přímo do Včealřky

 Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky

Sdílejte článek s přáteli

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Vavřínový olej – recepty

Vavřínový olej – recepty

  Vavřínový olej v kosmetice + receptyVavřínový olej jsem si před dvěma lety objednala, protože jsem chtěla vyzkoušet slavné Aleppo mýdlo - mýdlo z olivového a vavřínového oleje. První mě překvapila jeho opravdu silná, kořeněná vůně. Kdo jej znáte, určitě mi...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

  Hydroláty - co umí a jak si je vyrobit doma? Poprvé v životě jsem se setkala s hydrolátem díky výrobě přírodní kosmetiky - byl v receptu na pleťový krém. Hned jsme si musela jeden hydrolát objednat. Byl to růžový hydrolát a ve chvíli, kdy jsem si ho poprvé...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA? 

Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.