Rebatch
Jak předělat nepodařené mýdlo?
Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené mýdlo s nezreagovaným hydroxidem je na světě.
A co teď? Jak ho zachránit? Vyhodit? Tolik dobrých surovin…? Nic nevyhazovat! V článku vás provedu předěláním mýdla krok po kroku tak, aby výsledné mýdlo bylo bezpečné a vhodné k použití.
Pomocí rebatche můžete také zpracovat odřezky z mýdla – už ani hoblinka nazmar.
Rebatch – hlavní kroky
Podrobný postup včetně fotonávodu a videa najdete v Klubu Přímo od Včelařky
Téma na týden Rebatch
1) Strouhání mýdla
Ručně nebo na robotu. Nebezpečné mýdlo je vhodné strouhat v rukavicích.
2) Přidání tekutiny
Obvykle je to 70 – 250 g vody na 1 kg mýdla.
3) Zahřívání
Ve vodní lázni nebo v pomalém hrnci. Teplota při rozpouštění mýdla by se měla pohybovat kolem 80 °C
3) Přidání tuků
Pokud předělávám nebezpečné mýdlo, vždycky přidávám tuky navíc,
aby opravdu všechen volný hydroxid zreagoval.
Přidávám vždy 50 – 200 g másel na 1 kg mýdla.
Poznámka: Tuky je možní také přidat hned na začátku spolu s tekutinou.
4) Kontrola bezpečnosti
5) Plnění do formy, krájení a zrání
Nakonec mýdlo naplníme do formy a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Na druhý den mýdlo vyformujeme a můžeme jej nakrájet. Nezapomeňte, že i předělané mýdlo (stejně jako mýdla vyrobená za tepla) musí zrát.
Minimálně bych mu nechala 2 – 4 měsíce.
Hotovo! <3
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!