Rebatch 

Jak předělat nepodařené mýdlo?

Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené mýdlo s nezreagovaným hydroxidem je na světě.

A co teď? Jak ho zachránit? Vyhodit? Tolik dobrých surovin…? Nic nevyhazovat! V článku vás provedu předěláním mýdla krok po kroku tak, aby výsledné mýdlo bylo bezpečné a vhodné k použití.

Pomocí rebatche můžete také zpracovat odřezky z mýdla – už ani hoblinka nazmar. 

Rebatch krok po kroku


1) Strouhání mýdla

Ať už se mýdlo nepovedlo z jakéhokoli důvodu, pak je nutné mýdlo nastrouhat – nejlépe na drobno. Stojí za to, dát si se strouháním práci. Pokud bude mýdlo příliš nahrubo, bude se nám hůře rozpouštet a celý proces bude trvat déle. Pokud budete strouhat nebezpečné mýdlo, použijte rukavice. 

Já pracovala s 500 g odřezků z mýdla.

2) Přidání tekutiny 

Abychom mýdlo dobře rozpustili, potřebujeme přidat tekutinu. Zde si můžeme vybrat zda přidáme vodu nebo odvar z bylinek. Také můžeme přidat mléko, pivo, nebo třeba hydrolát.

Jaké množství tekutiny? Toto velmi závisí na stáří mýdla. Čím je mýdlo starší a vyzrálejší, tím musíme přidat více tekutiny. Obvykle je to 70 – 250 g vody na 1 kg mýdla. Osvědčilo se mi smíchat mýdlo s tekutinou a nechat cca 10 – 16 hodin (prostě přes noc :), aby mýdlo mělo čas nasáknout vodou.

Pokud předěláváte nebezpečné mýdlo je důležité mít mýdlo opravdu na jemno nastrouhané a je vhodné přidat dostatek tekutiny. Což bude alespoň 100 g vody na kilo čerstvého mýdla a 200 a více vody u vyzrálého staršího mýdla. Vodu lze přidávat také v průběhu. Proto doporučuji začít s menším množstvím a přidávat postupně.

 Já jsem v tomto případě přidala na 500 g dosti suchých odřezků 75 g vody (bylo to dost, možná by stačilo 50 g). Viz obrázek níže.

3) Zahřívání 

Aby se mýdlo rozpustilo je třeba nejen přidat tekutinu, ale také zahřívat. Mýdlo zahříváme ve vodní lázni nebo v pomalém hrnci. Možné je také mýdlo v nádobě vložit do trouby. Je důležité zamezit odparu vody tím, že mýdlo zakryjeme v nádobě poklicí nebo folií. 

Teplota při rozpouštění mýdla by se měla pohybovat kolem 80 – 90°C

Na obrázku níže vidíte mýdlové odřezky po 20 minutách, jehich teplota byla 40°C

Mýdlo jsem promíchala a nechala dál zahřívat. Postupně bylo vidět, že se mýdlo spojuje a rozpouští. 

Na obrázku níže vidíte mýdlo po dalších 20 minutách, jeho teplota byla 70°C

Mýdlo jsem  znovu důkladně  promíchala.
Konzistenci
vidíte na videu.
Pokud by se vám mýdlo nechtělo rozpustit ani při teplotě 80°C, pak přidejte trochu vody, promíchejte a zase chvíli zahřívejte. Mělo by se mýdlo takto pěkně spojit. 

3) Přidání tuků  

Pokud předělávám nebezpečné mýdlo, vždycky přidávám tuky navíc. Množství závisí na tom, jak moc nebezpečné mýdlo předělávám.

Pokud předěláváte mýdlo, kde je z nějakého důvodu nadbytek hydroxidu (tedy není hydroxid pouze nerovnoměrně rozptýlený v mýdle, ale je ho tam nadbytek) musíte doplnit tuků tolik, aby mohl přebytečný hydroxid zreagovat. 

Pokud zapomenete přidat například 100 g mandlového oleje, pak dodejte 100 g mandlového oleje. 

Pokud jste dali například dvojnásobek hydroxidu, přidejte tolik tuků, aby s nimi hydroxid mohl plně zreagovat.

Já vždycky dávám ještě něco navíc. Například v případě, že bych zapomněla na 100 g mandlového olej, pak bych přidala navíc ještě 50 – 100 g nějakého másla, abych měla jistotu, že vše zreaguje.

Takto přidávám másla navíc i v případě, že je pouze hydroxid nezreagovaný, nerovnoměrně rozložený v mýdle. Přidávám vždy 50 – 200 g másel na 1 kg mýdla.

Tuky přidávám rozpuštěné a zahřáté na 60 -70°C.

Poznámka: Tuky je možní také přidat hned na začátku spolu s tekutinou. 

Mýdlo důkladně promícháme a můžeme si pomoci také mixérem a necháme dál zahřívat cca 20 minut. Pozor na teplotu, stále by měla být max 90°C. 

4) Kontrola bezpečnosti

Po přidání tuků je třeba zkontrolovat, zda vše zreagovalo, jak mělo a mýdlo můžeme naplnit do formy a máme vyhráno.  Jak kontrolujeme bezpečnost mýdla najdete v článku Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo

Pro rebatch doporučuji použít fenolftalein. pH papírky jsou v této chvíli nedostatečně přesná metoda. Hmotu zkontrolujeme tak, že na papírový ubrousek mázneme trošku mýdlové hmoty a pokapeme FF. Pokud zrůžoví, je třeba ještě dál zahřívat a/nebo přidat další tuk. Pokud zůstane čirý, můžeme mýdlo naplnit do formy.

Než mýdlo naplníme do formy, můžeme ještě přidat barvivo, vůni nebo další aditiva, která třeba při výrobě za studena přidat nelze nebo s velkými obtížemi (alkoholové tinktury, pentylenglykol, pryskyřice, vonné oleje atp). Od rebatche je jen krůček k výrobě mýdla za tepla 🙂 

5) Plnění do formy, krájení a zrání

Nakonec mýdlo naplníme do formy a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Na druhý den mýdlo vyformujeme a můžeme jej nakrájet. Pravděpodbně bude měkčí než jste zvyklí – obsahuje více vody, tak se nelekněte. Nezapomeňte, že i předělané mýdlo (stejně jako mýdla vyrobená za tepla) musí zrát. Čím více vody pak mýdlo obsahuje, tím déle zraje.  Musí se odpařit voda, jinak se mýdlo brzy odmydlí a nebude nic moc na použití 🙂 Minimálně bych mu nechala 2 – 4 měsíce.

Hotovo! <3 

Pokud jsem vám svým článkem pomohla a informace z něj pro vás byly přínosem, pomozte také vy mě a staňte se mým Patronem  na Startovači.
Díky vaší podpoře budu moci dál psát další články,
tvořit videa a udržovat blog v chodu 
🙂
Jedině tak můžu dál sdílet informace pro všechny zdarma.
Děkuji, že si mé práce ceníte!

Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz
nebo vložit dotaz do mojí FB skupiny Zdílníčka – Přímo do Včealřky

 Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky

Sdílejte článek s přáteli

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Vavřínový olej – recepty

Vavřínový olej – recepty

  Vavřínový olej v kosmetice + receptyVavřínový olej jsem si před dvěma lety objednala, protože jsem chtěla vyzkoušet slavné Aleppo mýdlo - mýdlo z olivového a vavřínového oleje. První mě překvapila jeho opravdu silná, kořeněná vůně. Kdo jej znáte, určitě mi...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

  Hydroláty - co umí a jak si je vyrobit doma? Poprvé v životě jsem se setkala s hydrolátem díky výrobě přírodní kosmetiky - byl v receptu na pleťový krém. Hned jsme si musela jeden hydrolát objednat. Byl to růžový hydrolát a ve chvíli, kdy jsem si ho poprvé...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA? 

Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.