Vavřínové HP aneb Aleppo trochu jinak
Miluji vavřínový olej. V mýdle, kosmetice, všude! Své nezastupitelné místo má v mýdlech na vlasy a v balzámu pro ekzematickou pokožku. Věnovala jsem mu taky vlastní článek Vavřínový olej – recepty. Dneska jsem vyrobila mýdlo, které je trošku netradiční. Spojila jsem své dva milované oleje – mandlový a vavřínový. Inspirací mi bylo tradiční mýdlo aleppo, kde sice není mandlový olej ale olivový. Proto toto mýdlo, protože má být více funkční než dyzajnové, jsem zvolila výrobu metodou za tepla (HP), stejně jako se vyrábí klasické aleppo.
Ingredience
Pozor! Toto neslouží jako návod na výrobu mýdla, ale pouze jako inspirace. Předpokládám, že pokud se rozhodnete mýdlo vyrábět, máte dostatek znalostí a víte, jak přidávat jednotlivé přísady.
- mandlový olej 60 %
- vavřínový olej 40 %
Na 1 kg olejů: - mořská sůl 20 g
- kyselina citronová 30 g (Jak přidat kyselinu citronovou a na co si dát pozor najdete v článku Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?)
- pentylen glycol green 10 g
- humánní hedvábí 10 g
- kozí jogurt 50 g
- lanolin 30 g
- meruňkový olej 10 g
- vzhledem ke složení receptu zvažte přidání antioxidantu rozmarýn CO2 extrakt
Přidán éterický olej vavřín a vavřínový hydrolát byl použitý pro rozpuštění hydroxidu.
Přidání přísad
Odvážila jsem si hydrolát z vavřínu místo vody potřebné pro rozpuštění hydroxidu (odečtu jogurt, pokud přidávám). Rozpustím v ní sůl a kyselinu citronovou. Poté přidám odvážené hedvábí a pořádně jej ve vodě “vymáchám”. Poté si odvážím hydroxid sodný a postupně (pomalu! kvůli kyselině citronové) přisypávám do vody se solí, hedvábím a kyselinou citronovou.
Sůl jsem do mýdla přidala z důvodu zvýšení tvrdosti mýdla.
Kyselina citronová neutralizovaná na citrát se stala součástí každé várky mých mýdel – změkčuje vodu (viz odkaz Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?).
Hedvábí zjemňuje mýdlo a přidává na pěnivosti.
Mýdlo je vyrobeno metodou za tepla. Po zreagování hydroxidu jsem přidala přetučnění – meruňkový olej a lanolin. Navíc jsem ještě přidala jogurt a pentylen glycol. Nakonec jsem přidala éterický olej (10g na kilo olejů, vavřínový olej je sám o sobě dost silný).
Mýdlo jsem vyrobila na státní svátek 28.10.2020 a vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin jej nechávám zrát alespoň půl roku až rok. Zráním se stává tvrdší a odolnější, také pěnivější a celkově mnohem více příjemné k pokožce i k užívání, vyplatí si počkat! 🙂
Dříve jsem si s mýdly typu aleppo nerozuměla. Ale našla jsem si k nim cestu. Základem je dlouhé zrání a hodně mu pomohlo přidání soli. Toto mýdlo je opravdu velice příjemné. Nedělala jsem jej poprvé a ani naposledy.
Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz nebo vložit dotaz do naší Facebookové skupině.
A jaké mýdlo jste naposledy vyrobili vy? Sdílejte svou tvorbu ve FB skupině Zdílníčka – Přímo do Včealřky
Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky
Sdílejte článek s přáteli
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!