Mýdlo s hovězím lojem
a kyselinou myristovou
Mýdla z živočišných tuků byla dělána už od pradávna. Nejčastěji se používal hovězí lůj a vepřové sádlo. Osobně z těchto dvou preferuji hovězí lůj. Vepřové sádlo má pro mě nepřekonatelný odér (čti smrad 😀 ). Upozorňuji, že i vůně loje může někomu v mýdle vadit. Ale v kombinaci s vhodnými EO se tento problém dá eliminovat. Záleží také na zpracovaní syrového hovězího loje nebo sádla. Já osobně kupuji hovězí lůj na nature-store.cz a jsem spokojená.
Hovězí lůj je svými mastnými kyselinami podobný kakaovému máslu – a navíc má i malinko kyseliny laurové a myristové, takže trošinku pění sám o sobě 🙂
Kyselina laurová 2 %
Kyselina myristová 6 %
Kyselina palmitová 28 %
Kyselina stearová 22 %
Kyselina olejová 36 %
Kyselina linolová 3 %
Kyselina linolenová 1 %
Ingredience
Pozor! Toto neslouží jako návod na výrobu mýdla, ale pouze jako inspirace. Předpokládám, že pokud se rozhodnete mýdlo vyrábět, máte dostatek znalostí a víte,
jak přidávat jednotlivé přísady.
- 50 % hovězí lůj
- 10 % kyselina myristová
nebo palmojádrový olej 15 %
(pokud neumíte pracovat s čistou kyselinou myristovou, pak použijte palmojádrový olej v 15% a dejte 45% hovězího loje) - 20 % mandlový olej
- 20 % slunečnicový olej HO (POZOR! Neplést s klasickým slunečnicovým, ten vhodný není.)
SF 10 %
Na 500 g olejů: - kyselina citronová 15 g (Jak přidat kyselinu citronovou a na co si dát pozor najdete v článku Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?)
- místo poloviny vody zmrazená syrovátka (není nutné přidávat)
Barva je ovlivněna použitými vůněmi (lemongrass) a fialová část je obarvena gromwellem.
Vůně – éterické oleje levandule, lemongrass a bergamot.
Postup výroby
Odvážila jsem si polovinu vody potřebnou pro rozpuštění hydroxidu a v ní jsem rozpustila kyselinu citronovou. Poté jsem přidala zmrzlou syrovátku v kostičkách na led – doplnila jsem množství do plné vody potřebné pro rozpuštění NaOH (zachováváme poměr 2:1) . Zvlášť si odvážím hydroxid sodný navýšený o množství potřebné k neutralizaci kyseliny citronové a postupně, pomalu! (kvůli kyselině citronové) jej přisypávám do vody s kostkami syrovátky a kyselinou citronovou.
Kyselina citronová neutralizovaná na citrát se stala součástí každé várky mých mýdel – změkčuje vodu (viz odkaz Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?).
Jak pracovat s kyselinou myristovou a proč ji vlastně v mýdle chtít?
Kyselina myristová je spolu s kyselinou laurovou zodpovědná za pěnivost a čistící schopnost mýdla. Ve větším množství mohou vysušovat. Ovšem daleko “horší” je kyselina laurová, která může být opravdu dráždivá a je hůře snášená citlivou pokožkou. Proto pro extra citlivou pokožku nahrazuji pěnivé tuky kyselinou myristovou. Pěnivé tuky obsahují nejen myristovou, ale i laurovou a navíc ještě několik procent kratších mastných kyselin (kaprylová, kaprinová), které jsou ještě dráždivější než laurová.
Jelikož pracujeme s čitou “nahatou” mastnou kyselinou, je třeba upravit postup výroby.
Zaprvé je to teplota – měla by být přizpůsobena množství pevných tuků a kyseliny myristové. Většinou postačí zvednout teplotu lehce nad 45°C a hydroxid musí být teplejší než směs olejů. Rozhodně by nemělo docházet k tuhnutí myristové kyseliny v směsi olejů – což by se projevilo zakalením olejů. Oleje musí být za každou cenu čiré.
Zadruhé musíme upravit způsob mixování. Nahaté mastné kyseliny okamžitě reagují s hydroxidem a mýdlo přímo pádí do husté stopy 🙂 A aby nám nevznikly hrudky mýdla, je třeba lít hydroxid do olejů a zároveň mixovat. Připravte se, že to bude fičák. Není to vhodné pro slabší povahy 😀 Po zastavení mixování je dobré ještě chvíli míchat v ruce do pudinku a pak honem nalít.
Pokud si na kyselinu myristovou netroufáte, tak ji nahraďte pěnivým tukem. Nic se neděje. Pokud pracujete s kyselinou myristovou prvně, dejte jí třeba 5 % a postupně zvyšujte, kam až si troufnete. Při výrobě za tepla je s ní lepší práce a dá se dát mnohem více %.
Teplota olejů byla 46°C a roztok hydroxidu měl 49°C.
Vzhledem k použitým teplotám a velké převaze pevných tuků jde mýdlo velmi ochotně do gelu a stačí jej zabalit. V troubě je třeba si dát pozor na přehřátí.
Mýdlo jsem vyrobila 18.12.2020 a nechávám jej zrát alespoň 2 měsíce. Mýdlo je určeno do sprchy nebo pro velmi citlivé ruce s ekzémem na umyvadlo. Pěnit bude jemně a nebude vysušovat.
Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem, můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky vaší podpoře budu moci dál psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu
Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz nebo vložit dotaz do naší Facebookové skupině.
Nebo se můžeme setkat osobně na některém s mnou nabízených kurzů!
S kyselinou myristovou pracujeme na kurzech pro pokročilé – Výroba za tepla
Doporučené odkazy pro samostudium
- Výroba mýdla metodou za studena – Článek vás provede celým procesem výroby od prvního kroku až k namydlení vlastnoručně vyrobeným mýdlem!
A jaké mýdlo jste naposledy vyrobili vy? Sdílejte svou tvorbu ve FB skupině Zdílníčka – Přímo do Včealřky
Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!