Mýdlo s hovězím lojem

a kyselinou myristovou

Mýdla z živočišných tuků byla dělána už od pradávna. Nejčastěji se používal hovězí lůj a vepřové sádlo. Osobně z těchto dvou preferuji hovězí lůj. Vepřové sádlo má pro mě nepřekonatelný odér (čti smrad 😀 ). Upozorňuji,  že i vůně loje může někomu v mýdle vadit. Ale v kombinaci s vhodnými EO se tento problém dá eliminovat. Záleží také na zpracovaní syrového hovězího loje nebo sádla. Já osobně kupuji hovězí lůj na nature-store.cz a jsem spokojená. 

Hovězí lůj je svými mastnými kyselinami podobný kakaovému máslu – a navíc má i malinko kyseliny laurové a myristové, takže trošinku pění sám o sobě 🙂 

Kyselina laurová 2 %

Kyselina myristová 6 %

Kyselina palmitová 28 %

Kyselina stearová 22 %

Kyselina olejová 36 %

Kyselina linolová 3 %

Kyselina linolenová 1 %

Ingredience

Pozor! Toto neslouží jako návod na výrobu mýdla, ale pouze jako inspirace. Předpokládám, že pokud se rozhodnete mýdlo vyrábět, máte dostatek znalostí a víte,
jak přidávat jednotlivé přísady.  

  • 50 % hovězí lůj 
  • 10 % kyselina myristová 
    nebo 
    palmojádrový olej 15 %
    (pokud neumíte pracovat s čistou kyselinou myristovou, pak použijte palmojádrový olej v 15% a dejte 45% hovězího loje)
  • 20 % mandlový olej 
  • 20 % slunečnicový olej HO  (POZOR! Neplést s klasickým slunečnicovým, ten vhodný není.)

    SF 10 %

    Na 500 g olejů:
  • kyselina citronová 15 g (Jak přidat kyselinu citronovou a na co si dát pozor najdete v článku Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?)
  • místo poloviny vody zmrazená syrovátka (není nutné přidávat)

    Barva je ovlivněna použitými vůněmi (lemongrass) a fialová část je obarvena gromwellem. 

Vůně – éterické oleje  levandule, lemongrass a bergamot.

Postup výroby

Odvážila jsem si polovinu vody potřebnou pro rozpuštění hydroxidu a v ní jsem rozpustila kyselinu citronovou. Poté jsem přidala zmrzlou syrovátku v kostičkách na led – doplnila jsem množství do plné vody potřebné pro rozpuštění NaOH (zachováváme poměr 2:1) . Zvlášť si odvážím hydroxid sodný navýšený o množství potřebné k neutralizaci kyseliny citronové a postupněpomalu! (kvůli kyselině citronové) jej přisypávám do vody s kostkami syrovátky a kyselinou citronovou. 

Kyselina citronová neutralizovaná na citrát se stala součástí každé várky mých mýdel – změkčuje vodu (viz odkaz  Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?).

Jak pracovat s kyselinou myristovou a proč ji vlastně v mýdle chtít?

Kyselina myristová je spolu s kyselinou laurovou zodpovědná za pěnivost a čistící schopnost mýdla. Ve větším množství mohou vysušovat. Ovšem daleko “horší” je kyselina laurová, která může být opravdu dráždivá a je hůře snášená citlivou pokožkou. Proto pro extra citlivou pokožku nahrazuji pěnivé tuky kyselinou myristovou. Pěnivé tuky obsahují nejen myristovou, ale i laurovou a navíc ještě několik procent kratších mastných kyselin (kaprylová, kaprinová), které jsou ještě dráždivější než laurová.

Jelikož pracujeme s čitou “nahatou” mastnou kyselinou, je třeba upravit postup výroby.

Zaprvé je to teplota – měla by být přizpůsobena množství pevných tuků a kyseliny myristové. Většinou postačí zvednout teplotu lehce nad 45°C a hydroxid musí být teplejší než směs olejů. Rozhodně by nemělo docházet k tuhnutí myristové kyseliny v směsi olejů – což by se projevilo zakalením olejů. Oleje musí být za každou cenu čiré.

Zadruhé musíme upravit způsob mixování. Nahaté mastné kyseliny okamžitě reagují s hydroxidem a mýdlo přímo pádí do husté stopy 🙂 A aby nám nevznikly hrudky mýdla, je třeba lít hydroxid do olejů a zároveň mixovat. Připravte se, že to bude fičák. Není to vhodné pro slabší povahy 😀 Po zastavení mixování je dobré ještě chvíli míchat v ruce do pudinku a pak honem nalít.

Pokud si na kyselinu myristovou netroufáte, tak ji nahraďte pěnivým tukem. Nic se neděje. Pokud pracujete s kyselinou myristovou prvně, dejte jí třeba 5 % a postupně zvyšujte, kam až si troufnete. Při výrobě za tepla je s ní lepší práce a dá se dát mnohem více %.

Teplota olejů byla 46°C a roztok hydroxidu měl 49°C.

Vzhledem k použitým teplotám a velké převaze pevných tuků jde mýdlo velmi ochotně do gelu a stačí jej zabalit. V troubě je třeba si dát pozor na přehřátí.

Mýdlo jsem vyrobila 18.12.2020 a nechávám jej zrát alespoň 2 měsíce. Mýdlo je určeno do sprchy nebo pro velmi citlivé ruce s ekzémem na umyvadlo. Pěnit bude jemně a nebude vysušovat. 

Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem, můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky vaší podpoře budu moci dál psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu 🙂

Se svými dotazy se můžete obrátit buď na mě v mailu zdenka@primoodvcelarky.cz nebo vložit dotaz do naší  Facebookové skupině.

Nebo se můžeme setkat osobně na některém s mnou nabízených kurzů!
S kyselinou myristovou pracujeme na kurzech pro pokročilé – Výroba za tepla 

Doporučené odkazy pro samostudium

A jaké mýdlo jste naposledy vyrobili vy? Sdílejte svou tvorbu ve FB skupině Zdílníčka – Přímo do Včealřky

 Děkuji za přízeň a ať se vám daří!
Zdenka – Přímo od Včelařky

Sdílejte článek s přáteli

Zdílnička

 

Potřebuješ poradit?

Chceš se mnou zůstat v kontaktu?

Hledáš inspiraci?

Přidej se k nám na Facebooku!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Vavřínový olej – recepty

Vavřínový olej – recepty

  Vavřínový olej v kosmetice + receptyVavřínový olej jsem si před dvěma lety objednala, protože jsem chtěla vyzkoušet slavné Aleppo mýdlo - mýdlo z olivového a vavřínového oleje. První mě překvapila jeho opravdu silná, kořeněná vůně. Kdo jej znáte, určitě mi...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

Hydroláty – co umí a jak si je vyrobit doma?

  Hydroláty - co umí a jak si je vyrobit doma? Poprvé v životě jsem se setkala s hydrolátem díky výrobě přírodní kosmetiky - byl v receptu na pleťový krém. Hned jsme si musela jeden hydrolát objednat. Byl to růžový hydrolát a ve chvíli, kdy jsem si ho poprvé...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA? 

Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.