Látkové plenky

Myšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat informace a několikrát jsem to vzdala s tím, že je to moc složité (tolik značek, druhů…jak se v tom vyznat?!) a taky jsem se bála, že s tím bude moc práce.

Látkové plenky jsem chtěla hlavně kvůli minimalizaci odpadu. Přeci jen miminko potřebuji 6-10 plen za den. To je docela dost odpadu. Nakonec jsem zvolila pro mne přijatelnou alternativu – ekologické jednorázové plenky české výroby Bobilo. Ale myšlenka na látkování mě nepřešla ani po porodu. Rozhodla jsem se to zkusit po tom, co jsem obden vyhazovala koš plen do popelnice. Malému byl asi měsíc. 

Článek je pouze odrazem mých zkušeností.

Někdo jiný může mít odlišné zkušenosti a jiné preference. 

Jak vypadá látková plenka?


1) Svrchní vrstva z nepropustného materiálu (nejčastěji polyester laminovaný polyuretanem – PUL, feece, vlna impregnovaná lanolinem) 

2) Vnitřní savé vrstvy – čtvercové bavlněné pleny nebo savá jádra z bambusu, lnu, konopí, bavlny nebo látkové kalhotkové plenky

3) Volitelná separační dotyková vrstva – může být z jednorázových například bambusových separaček, které se vyhodí i s kakanicí nebo z pratelných fleecových, které fungují jako stay dry vrstva (odvádí tekutinu do savého jádra plenky a zadeček je v suchu, miminko necítí, že se počůralo). 

Zakoupit můžete buď zvlášť svrchní kalhotky s PUL a k tomu savou část zvlášť nebo všechno v jednom (AIO – all in one) nebo další varianty – kapsové plenky, AI2 – plenka ze dvou částí, atd. 

Dlouho jsem hledala alternativy a možnosti látkování a začala jsem s tou nejlevnější variantou – zděděné látkové čtverce (klasické bavlněné plenky 70*70cm) a svrchní nepropustné kalhotky. Chtěla jsem to napřed jen zkusit, kombinovat látkování a jednorázové plenky. 

1) Svrchní nepropustné kalhotky s PUL vrstvou

Prodávají se v různých vzorech a různých velikostech.
Liší se střihem a zapínáním – patentky nebo suchý zip.

Velikosti jsou nejčastěji k dispozici dvě:
novorozenecké cca od 2,5 kg do 6 – 8 Kg
jednovelikostní od cca 4 (6) kg do 15 kg

Tyto svrchní kalhotky se většinou nemusí prát po každém použití, pokud nejsou znečištěné kakanicí je stačí otřít vlhkým ubrouskem a nechat vyvětrat. Většina se dá patentkami zmenšit v sedu a tím plenka sedí v rozsahu až 10 kg.Takže do začátku stačí 2-4 novorozenecké svrchní kalhotky pro menší miminka nebo jednovelikostní pro větší miminka.

Přestože malý měl přes 4 kila koupila jsem svrchní novorozenecké a jedny jednovelikostní. Vybrala jsem českou značku Breberky. Byla jsem ráda, že jsem vzala novorozenecké. V těch jednovelikostních se malej úplně ztrácel – miminko byla jen jedna velká plenka 😀 Další česká značka kterou jsem vyzkoušela byla Petit LuLu. Ze zahraničních mi nejvíce sedly Thisties.

Můžete vybrat na suchý zip nebo na patentky. Doporučuji koupi na zkoušku i na patentky i na sucháč a rozhodnout se, co vám bude více vyhovovat. Ani jeden systém není špatný. Osobně mi vyhovuje suchý zip. Snadněji se zapíná a reguluje se obvod kolem bříška.

Investice byla cca 2 tis Kč. Jakmile malý povyrostl, musela jsem dokoupit jednovelikostní plenky, takže další investice byla 2 – 3 tis Kč.


2) Savá část 

Jako savou část jsme zvolila obyčejné české čtverce. Na internetu jsem si našla sklad, který mi vyhovoval – nejprve jsme používala kalhotkový sklad a později yo fold. Jak skládat plenky najdete v tomto článku.

Čtverce nejsou příliš savé a nepojmou mnoho tekutiny, proto je dobré je dovycpat nějakým savým jádrem – vkládačkou. Ta je nejčastěji z bavlny, bambusu nebo konopí. Můžete ale použít i malé froté ručníky. Pokud vlastníte overlock, můžete si je jako já ušít sami. Lze použít staré froté ručníky nebo nakoupit látky a ušít zbrusu nové. Pro nákup látek doporučuji e-shop sijemdetem.cz Z látek se mi osvědčil bavlněný beránek, bambusovo – konopný flíz a bambusové froté. Většinou dávám tři vrstvy z těchto tří materiálů. Pokud se rozhodnete koupit vkládačky doporučuji značku Geffen. Jsou přírodní nebo z mikrovlákna a extrémně savé a přitom tenké. Další, které se mi osvědčily jsou konopné vkládačky od firmy Thirsties.

Další variantu, kterou jsem si později oblíbila, jsou vnitřní savé kalhotkové plenky. Tyto plenky prostě jen nasadíte, přes ně dáte nepropustné svrchní kalhotky a máte hotovo. Doporučuji výrobky DoMia. Jedná se o kalhotkové plenky s kapsou, kterou si vycpete dle svých preferencí jakoukoli savou vkládačkou. Jsou tenké, pro miminko pohodlné a na plenkové kalhotky velmi rychle schnou. 

Mám doma cca 20 čtverců, 12 kalhotkových plen a 30 vkládacích plen. Peru ob den a suším v sušičce. Pokud byste sušili pouze na sušáku, tak kalhotkové plenky a vkládací plenky schnou pomaleji a je třeba mít více kusů. Ale na to přijdete časem, kolik jich budete potřebovat. Záleží i na tom, jak moc miminko kaká a čůrá 🙂 

Zde se investice liší podle toho jakou variantu zvolíte od cca 2 tis do 6 – 8 tis dle zvolené varianty. 

3) Separační plenky

Já separačky většinou nepoužívám. Mám pár fleece separaček a dávám je spíše na noc nebo do autosedačky. Skvělé heboučké fleece separačky jsou Avo&Cado Fleecy Liners

Investice do 1.000 Kč

Celková investice 7 – 13 tis korun. 

Pokud nakoupíte také nějaké dražší plenky AIO nebo AI2, pak je celková investice větší. Já mám doma také nějaké AIO na cesty nebo pro tatínka na přebalování. Jsou totiž velmi podobné jednorázovým plenkám – jen se nasadí a hotovo. Z AIO systému se mi nejvíce líbí Smart Bottoms Dream 2.0 a Breberky AI2

Potřebujete pomoci s výběrem? 

S výběrem pro vás vhodných plen vám pomůže služba – půjčovna látkových plen, kterou nabízí některé eshopy. Půjčí vám plenky, které si vyzkoušíte a poté vrátíte. Získáte tak představu o tom, co vám vyhovuje a nakoupíte už na jistotu! 

Weby, kde lze zapůjčit plenky k vyzkoušení

http://www.plenkoteka.cz/kategorie/testovaci-balicek/

http://www.plenkoteka.cz/kategorie/pujcovna-latkovych-plen/

https://www.teddyhosvet.cz/pujcovna-plen/pujcovne-latkovych-plen/

https://ekodecko.cz/content/58-pucovna-latkovych-plen

Ekonomické srovnání látkových
a jednorázových plen

Látkovky

Pořizovací cena na dva roky 7 – 13 tis korun

Cena za praní – jedna pračka vyjde cca na 25 Kč (voda, elektřina, prací prášek). Ročně vypereme plenky asi 180x, za dva roky 360×25 = 9 tisíc za praní plen. 

(při praní ob den na 60st, dnešní vysoké ceny elektřiny 2022 – pokud perete třeba jednou za tři dny je to méně, pokud se uklidní ceny energií jedna pračka stojí kolem 15 Kč)

Dohromady tedy cca 16 – 21 tisíc korun za celé plenkovací období.

Pokud navíc sušíte savé části bez PUL vrstvy v sušičce, pak ke každé prací várce je třeba připočíst 10 kč. Takže za dva roky + 3.600 Kč

Pokud plenky zdědí mladší sourozenec jsou náklady už jen za praní (sušení). Takže další dítě budete plenkovat jen 9 – 13 tisíc za dva roky. Poté můžete plenky prodat za cca 30% jejich kupní ceny 2 – 4 tisíce získáte zpátky.

Pokud další dítě neplánujte plenky můžete prodat minimálně za polovinu jejich kupní ceny. Takže zpět  získáte 3,5 – 6,5 tis korun. 

Pokud se rozhodnete látkovat s dražší variantou plenek – například AIO, pak jedna plenka stojí 700 – 900 Kč. Budete jich potřebovat 20 – 30 ks, aby stihly uschnout. Plenky AIO do sušičky nesmí. 

Pořizovací cena takovéto výbavy je 15 – 27 tisíc + praní 9 tisíc za dva roky = 24 – 36 tis. Opět další dítě látkujete už jen za 9 tisíc, prodáte po jednom dítěti za 7-13tis, po druhém dítěti za 3 – 6 tis. 

Látkovky  2 roky
pořízení
 údržba

Další dítě

2 roky
údržba

Prodáte je za 
Ekonomická varianta 16 – 19 tis 9 – 13 tis 2 – 6 tis
Střední varianta 21 – 25 tis 9 – 13 tis 4 – 8 tis
Nejdražší varianta  24 – 36 tis 9 tis 10 – 15 tis
Jednorázovky 2 roky plenkování  Další dítě Prodáte je za
6 – 10 plen za den
4 Kč/ks
17 – 30 tis 17 – 30 tis neprodáte
vytvoříte tunu odpadu 

Jednorázovky

Při spotřebě 6 – 10 plen denně je to ročně 2190 – 3650 ks plenek. Za dva roky 4380 – 7300 kusů plenek. Pokud to vynásobíme cenou plenek – cca 4 kč/ks.

Pak jsme na částce cca 17 – 30 tisíc korun za celé plenkovací období. 


Shrnutí


I při dnešních cenách energií je látkování pořád levnější.

 Ekologičtější je mnohonásobně a pro dětské zadečky také zdravější. 

Pro mě byla motivace k používání látkových plen především minimalizace odpadu. Finanční úleva je “navíc”.

Výhody a nevýhody látkových plen

Výhody

  • minimalizace odpadu
  • přírodní materiál bez neždádoucích chemických látek
  • neprotékají, miminko je tak snadno neprostřelí kakanicí (musel jsem mít malého cca 18 h v jednorázovkách a jednou mi je pročůral a jednou prokakal až na záda – u látkovek se mi toto stane jednou nebo dvakrát měsíčně a vždycky mou vinou – špatné nasazení)
  • prodyšnější, miminko se tak snadno neoprudí (bojovali jsme první měsíc na jednorázovkách s opruzeninami, s látkovkami se mi malý ještě neoprudil)
  • ušetříte 
  • nemusíte hlídat ceny a slevy jednorázovek, nakupovat a poté nosit plné pytle do popelnice

Nevýhody

  • nutnost prát plenky
  • lehce větši zadeček než v jednorázovkách (nebraní ale pohybu ani správnému fyziologickému vývoji)
  • dovolená je složitější (musí být k dispozici pračka, plenky nesmí být déle jak tři dny nebyprané)
  • malinko složitější nandávání plenek (ale po týdnu, už vám to nepřijde) 
  • vyšší počáteční investice

Údržba látkových plen

Myslela jsem si, že údržba mě bude stát spoustu času. Praní, sušení, žehlení…

Ale nakonec jsem zjistila, že to tak není. Praní zabere 15 min ob den, sušit je lze v sušičce a pár plenek s PUL vrstvou se snadno pověsí na věšák. Plenky se žehlit nemusí, některé se ani žehlit nesmí. Skládání plen je také ob den 15 minut

Články, jak správně udržovat plenky 

Péče o plenky

Údržba látkových plenek

Údržba látkových plen v kostce

Jak udržuji plenky já? 

  1. Skladuji nasucho v koši s dírami
  2. Před hlavním programem plenky vymáchám ve vodě
  3. Spustím hlavní program na 60°C na minimálně 2 hodiny
  4. Přidám máchání navíc

V čem prát látkové plenky?

To je otázka… Najdete mnoho a mnoho názorů a variant. Já vám mohu napsat jen to, co vyhovuje mě. 

Nedoporučuje se tekutý prášek a také se nedoporučuje prášek s obsahem mýdla a bělidel (perkarbonát). Takže domácí prací prášek který běžně používám, nevyhovuje? Já jsem to riskla. Asi po třech týdnech začaly plenky hrozně páchnout hned po počůrání. To je špatně, to by plenky dělat neměly. Pátrala jsem proč to tak je a odpověď jsem našla v článku Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Někdo má i s práškem na bázi mýdla dobré zkušenosti. Vyzkoušejte a uvidíte, třeba bude vyhovovat – záleží na pračce i vodě ve které se pere. 

Mě bohužel nevyhovoval. Pátrala jsem dál a začala prát plenky ve Denkmitu Colorwashmittel (DM drogérie, fialový obal). Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Důležité je, aby plenky po vyprání nesmrděly!

Neměly by smrdět ani při přebalování, čerstvě počůrané. 

Další články k údržbě plen 

Mýdlová opera aneb co a jak prát s mýdlem

Popálenina od amoniaku? To se nám nemůže stát!

Čistá plena není oxymóron

S celým látkováním mi nejvíce pomohly tyto weby 

https://www.latkovky.cz/rubriky/jak-na-to/

https://plenkoteka.blogspot.com/

FB skupiny (doporučuji používat lupu) 

Používáme látkové plenky

Poradna pro látkovačky 

Doufám, že vám článek pomohl se zorientovat v látkových plenkách.

Poslední doporučení – nebojte se a začněte. Je jedno jak, je jedno s čím. Kupte pár plenek, klidně z druhé ruky a postupně dokupujte. Nedoporučuji koupit celou sadu od jednoho najendou výrobce. Vypadá to jako ideální řešení, ale může se stát, že vám nebude vyhovovat střih nebo systém. Lepší je vyzkoušet více značek a systémů. 

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.