Kostivalová mast – nejlepší na bolavé klouby a svaly
Kostivalová mast nesmí chybět v žádné domácnosti. Je skvělým pomocníkem při bolestech kloubů a svalů. Ideální je čistě přírodní bez zbytečných parfémů a konzervantů. Ukážu vám, jak jednoduše si ji vyrobíte sami doma, ze základních surovin.
Kostival kořen
Recept na kostivalovou mast
- 60 g bambuckého másla
- 60 g mandlového oleje (nebo jiného, co máte doma)
- 15 g sušeného kořene kostivalu lékařského
- 10 g včelího vosku
- 3 kapky vit. E
- EO jalovec a rozmarýn
Nejprve si musíme vyrobit kostivalový macerát.
Kostival maceruji za tepla, mám pocit, že získávám silnější macerát. K maceraci se mi osvědčila trouba. Snadno se v ní reguluje teplota a miska s bylinkou mi po dobu macerace nepřekáží na sporáku. Do trouby se navíc nepráší 🙂
Abychom dostali z kořene kostivalu co nejvíce účinných látek, je potřeba ho namlít nebo rozdrtit. Kostival by neměl přijít do styku s kovem, takže ideální je nekovový hmoždíř, nebo tříštivý mlýnek s keramickými kameny. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete si už rovnou koupit mletý kořen.
Do misky si odvážíme olej a namletý kostival. Promícháme a přidáme navážené bambucké máslo. Misku vložíme do trouby rozehřáté cca na 40 – 50°C.
Teplotu kontroluji teploměrem – mám skleněný do 100°C. Už mám odzkoušené, do jaké pozice mám otočit knoflík, aby se teplota v troubě udržovala na těch cca 40 – 50°C. Takže nastavím a nemusím se o nic starat, jen sem tam promíchám 🙂
Takto macerujeme asi 5 – 6 hodin, občas promícháme. Poté troubu vypneme a necháme do druhého dne odležet. Pak macerát opět rozehřejeme a můžeme přecedit a máme hotovo.
Já kostival maceruji tři dny. První den troubu zapnu na 6 hodin, druhý den na 4 a poslední den na 2 hodiny. Na čtvrtý den už jen rozpustím, aby se mi směs dobře přecedila přes plátýnko.
Účinné látky – kostival, jalovec, rozmarýn
Macerát máme hotový a teď už misku vložíme do vodní lázně a přidáme odvážený vosk. Opatrně a pomalu směs zahříváme, dokud se nám vosk úplně nerozpustí. Nakonec přidáme éterické oleje a vit. E, který brání oxidaci tuků a tím prodlužuje životnost masti. Vše důkladně promícháme, naplníme ještě teplé do kelímků a dáme ztuhnou do lednice.
Proč do lednice? Bambucké máslo rádo tvoří hrudky v mastích, když tuhne pomalu při pokojové teplotě. Rychlé ztuhnutí by tomu mělo zabránit.
Účinky kostivalu
- podporuje regeneraci svalů po námaze
- ulevuje při zánětech kloubů
- hojí popáleniny a jiná kožní poranění.
- napomáhá k hojení podlitin
- ulevuje od křečových žil
U nás kostival vede po sportu na unavené svaly a na bolavá záda po námaze nebo špatném spánku. Spolu s jalovcem a rozmarýnem je ještě účinnější. Pokud jste jej ještě nevyzkoušeli, neváhejte 🙂
Domácí kostivalová mast
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací
Inspirace
Pravidělně nový obsah
Videa z výroby
Recepty a návody
Konzultace zdarma
Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY
V klubu je zracopváno již více než 60 článků.
Členství v klubu ocení určitě ti,
kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.
Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?
Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu