Kakaové máslo v přírodní kosmetice
Kakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo vzniká, jaké má pro nás benefity a jak jej můžeme využít ve své domácí alchymii 🙂
Kakaovník pravý – Theobroma cacao
Nejdříve si řekněme, jak kakaové máslo vlastně vzniká.
Kakaovník je strom, který původně pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje už na více místech na světě. Plod kakaovníku, který může vážit až půl kila, obsahuje semena – kakaové boby. Surové kakaové boby nejsou sladké a ani moc chutné. Proto se fermentují, tradičně přikryté banánovými listy při teplotě 50°C. Kvašením se mění jejich chuť, ztrácí se jejich trpkost a získávají typickou hnědou barvu.
Po kvašení se semena suší a praží. Díky celému procesu získají svou charakteristickou vůni a chuť čokolády. Namletá semena se pak lisují – výsledným produktem je jak bílý vylisovaný kakaový tuk, tak hnědý kakaový prášek – zbytek z bobů.
Kakaové máslo je při pokojové teplotě tuhé a docela tvrdé. Taje až při 32°C. Díky velkému množství antioxidantů nežlukne a vydrží i několik let.
Proč je kakaové máslo tak oblíbené v kosmetice?
Jak už jsem zmínila, obsahuje vysoké množství antioxidantů, které nejen zabraňují žluknutí samotného kakaového másla, ale i pečují o naši pokožku. Je výborným pomocníkem při boji proti jizvám a striím. Jeho zvláčňující a změkčující schopnost ocení především lidé se suchou pokožkou.
Skvěle se hodí do přípravků na suché a rozpraskané paty, které krásně zvláční a zjemní poškozenou a rozpraskanou pokožku. Své místo najde i v přípravcích na ekzematickou pokožku, kde pomáhá hojit a regenerovat poškozenou kůži.
Použití kakaového másla v kosmetice:
- mastičky
- přípravky proti striím
- krémy na suchou, stárnoucí a namáhanou pokožku
- suché unavené vlasy
- balzámy na vousy
- šlehaná másla
- balzámy na rty
- mýdla
- čokoláda 🙂
Balzámy na rty
Já si kakaové máslo nejvíce oblíbila v balzámech na rtíky 🙂 Miluji jeho kakaovou vůni a jemnou strukturu – spolu s švestkovým olejem, lanolinem a včelím voskem dává úžasné lipy 🙂
Balzám na rty s vůní kakaa a marcipánu – recept
Ingredience
- 40 % kakaové máslo
- 33 % švestkový olej
- 25 % včelí vosk
- 2 % lanolin
Balzám je středně tvrdý, hodí se jak do tuby, tak i do kelímku.
Základní recept na balzám na rty včetně postupu najdete zde.
Pleťové mýdlo
Kakaové máslo často hraje prim v mýdlech na pleť. Je úžasně jemné a skvěle pečuje o suchou a citlivou pokožku. Pokud je zastoupenu v mýdle nad 20 %, pak i z mýdla krásně voní.
Recept na pleťové mýdlo s kakaovým máslem
Recept je spíše pro mírně pokročilé mýdlaře, NaOH si snadno spočítáte pomocí mýdlové kalkulačky (jak na to si můžete přečíst v tomto článku o mýdlové kalkulačce). Pokud s mýdlařením začínáte, doporučuji nejdříve vytvořit pár jednodušších mýdel podle receptů zde na blogu a projít si postup výroby mýdla metodou za studena.
Ingredience:
- mandlový olej 25 %
- olivový olej virgin 25 %
- BIO palmojádrový olej 15 % (Pozor, toto není palmový olej!)
- kakaové máslo 30 %
- vzácný olej nebo jejich mix dle vašeho výběru 5 %
Na 1 kg hmoty
- 20 – 30g EO dle vašeho výběru
- hedvábí 2 g
- jogurt 100 g
- jíl dle vaší pleti 15 g
- (aktivní uhlí)
TIP!
Mýdlo je vhodné pro citlivou pokožku a i pro děti – z doplňků bych dětem dala pouze hedvábí a jogurt. Voní specificky po jogurtu a kakaovém másle. EO to nemusí přebít, takže volit takové, které vůni spíše doplní.
Teploty míchání kolem 42°C a s troubou opatrně – jogurt může mýdlo přehřát. Pokud si s troubou nejste jisti, raději jej pouze zabalte do deky.
Do stopy jde díky mandlovému oleji a panenskému oliváči docela pomalu, chce to trpělivost, jinak může dojít k oddělení emulze.
Pro zajímavost, výše uvedený recept byl navíc i základem pro pleťové mýdlo Samet s hedvábím. Toto sametově jemné pleťové mýdlo s kakaovým máslem si tak můžete koupit u nás na e-shopu.
A jsme na konci. Doufám, že pro vás byl článek přínosem a dozvěděli jste se něco nového. A jak používáte kakaové máslo vy? Podělte se s námi na FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.
Sdílejte článek s přáteli
Klub Přímo od Včelařky
Potřebuješ poradit?
Chceš se mnou zůstat v kontaktu?
Hledáš inspiraci?
Přidej se do
Klubu Přímo od Včelařky!
Přečtěte si naše nejnovější články
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Noční výroba – neonky a proužky!
Noční výroba - neonky a proužky!To takhle v noci nemůžete usnout. V mýdlárně po posledním kurzu a po úklidu skladu bordel jako v...
Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.
Nepropásněte nové články
O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.
Klub Přímo od Včelařky
Potřebuješ poradit?
Chceš se mnou zůstat v kontaktu?
Hledáš inspiraci?
Přidej se do
Klubu Přímo od Včelařky!
CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!
Doporučujeme
Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.
Které EO byste doporučila ke kakaovému máslu?
Dobrý den, každý z nás má jiné preference a především záleží na použití a pro koho je přípravek určený. Pokud se jedná o mýdlo mám ráda ylang ylang – ale pozor urychluje stopu. Pak koření jako hřebíček, skořice – také urychlují. Ale také citrusy, levanduli a palmarosu. Můžete si to vyzkoušet tak, že si s malým množstvím másla smícháte pár kapek EO a vyzkoušíte, jak Vám to voní. Krásný den, Zdenka
Kakaové máslo má snad jeden tisíc a jedno využití. Jak v kosmetice, tak pro vaření a je plné vitamínu E, což je super. My ho nakupujeme v čokoládovně. Janek