Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo vzniká, jaké má pro nás benefity a jak jej můžeme využít ve své domácí alchymii 🙂

 

Kakaovník pravý – Theobroma cacao

 

Nejdříve si řekněme, jak kakaové máslo vlastně vzniká.

Kakaovník je strom, který původně pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje už na více místech na světě. Plod kakaovníku, který může vážit až půl kila, obsahuje semena – kakaové boby. Surové kakaové boby nejsou sladké a ani moc chutné. Proto se fermentují, tradičně přikryté banánovými listy při teplotě 50°C. Kvašením se mění jejich chuť, ztrácí se jejich trpkost a získávají typickou hnědou barvu.   

Po kvašení se semena suší a praží. Díky celému procesu získají svou charakteristickou vůni a chuť čokolády. Namletá semena se pak lisují – výsledným produktem je jak bílý vylisovaný kakaový tuk, tak hnědý kakaový prášek – zbytek z bobů.

Kakaové máslo je při pokojové teplotě tuhé a docela tvrdé. Taje až při 32°C. Díky velkému množství antioxidantů nežlukne a vydrží i několik let.

 

Proč je kakaové máslo tak oblíbené v kosmetice?

 

Jak už jsem zmínila, obsahuje vysoké množství antioxidantů, které nejen zabraňují žluknutí samotného kakaového másla, ale i pečují o naši pokožku. Je výborným pomocníkem při boji proti jizvám a striím. Jeho zvláčňující a změkčující schopnost ocení především lidé se suchou pokožkou.

Skvěle se hodí do přípravků na suché a rozpraskané paty, které krásně zvláční a zjemní poškozenou a rozpraskanou pokožku. Své místo najde i v přípravcích na ekzematickou pokožku, kde pomáhá hojit a regenerovat poškozenou kůži. 

Použití kakaového másla v kosmetice:

Balzámy na rty

Já si kakaové máslo nejvíce oblíbila v balzámech na rtíky 🙂 Miluji jeho kakaovou vůni a jemnou strukturu – spolu s švestkovým olejem, lanolinem a včelím voskem dává úžasné lipy 🙂

Balzám na rty s vůní kakaa a marcipánu – recept

Ingredience 

Základní recept na balzám na rty včetně postupu najdete zde.

Pleťové mýdlo

Kakaové máslo často hraje prim v mýdlech na pleť. Je úžasně jemné a skvěle pečuje o suchou a citlivou pokožku. Pokud je zastoupenu v mýdle nad 20 %, pak i z mýdla krásně voní.

Recept na pleťové mýdlo s kakaovým máslem


Recept je spíše pro mírně pokročilé mýdlaře, NaOH si snadno spočítáte pomocí mýdlové kalkulačky (jak na to si můžete přečíst v tomto článku o mýdlové kalkulačce). Pokud s mýdlařením začínáte, doporučuji nejdříve vytvořit pár jednodušších mýdel podle receptů zde na blogu a projít si postup výroby mýdla metodou za studena.

Ingredience:

Na 1 kg hmoty

TIP!

Mýdlo je vhodné pro citlivou pokožku a i pro děti – z doplňků bych dětem dala pouze hedvábí a jogurt. Voní specificky po jogurtu a kakaovém másle. EO to nemusí přebít, takže volit takové, které vůni spíše doplní.

Teploty míchání kolem 42°C a s troubou opatrně – jogurt může mýdlo přehřát. Pokud si s troubou nejste jisti, raději jej pouze zabalte do deky.

Do stopy jde díky mandlovému oleji a panenskému oliváči docela pomalu, chce to trpělivost, jinak může dojít k oddělení emulze.

Pro zajímavost, výše uvedený recept byl navíc i základem pro pleťové mýdlo Samet s hedvábím. Toto sametově jemné pleťové mýdlo s kakaovým máslem si tak můžete koupit u nás na e-shopu.

A jsme na konci. Doufám, že pro vás byl článek přínosem a dozvěděli jste se něco nového. A jak používáte kakaové máslo vy? Podělte se s námi na FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

 

📌   Spousta informací 

📌   Inspirace

📌  Pravidělně nový obsah

📌  Videa z výroby

📌  Živá vysílání 

📌
  Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

 Laktát a citrát - k čemu v mýdle slouží?    Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.   Obě...

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

Děláme první mýdlo – jednoduchý recept pro každého

  Děláme první mýdlo - jednoduchý recept pro každého První mýdlo je pro každého zážitek, který si pamatujeme celý život. U mě to třeba začínalo strachem a obavami z hydroxidu a jestli vše dělám správně. Když už jsem měla mýdlo ve formě nastal nekonečně dlouhý čas...

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

Měření pH mýdla – jak měřit pH?

  Měření pH mýdla a jak poznat bezpečné mýdlo Je měření pH mýdla opravdu tak zásadní? Je vůbec důležité? Kdy a jak správně měřit pH? Hned při krájení, po 3 týdnech nebo vůbec? Co znamená, když má mé mýdlo pH 9, 10, 12? Je to v pořádku? Proč nemají mýdla pH 7 a...

Přečtěte si naše nejnovější články

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 60 článků. 🙂

Členství v klubu ocení určitě ti,

kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu