Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo vzniká, jaké má pro nás benefity a jak jej můžeme využít ve své domácí alchymii 🙂

 

Kakaovník pravý – Theobroma cacao

 

Nejdříve si řekněme, jak kakaové máslo vlastně vzniká.

Kakaovník je strom, který původně pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje už na více místech na světě. Plod kakaovníku, který může vážit až půl kila, obsahuje semena – kakaové boby. Surové kakaové boby nejsou sladké a ani moc chutné. Proto se fermentují, tradičně přikryté banánovými listy při teplotě 50°C. Kvašením se mění jejich chuť, ztrácí se jejich trpkost a získávají typickou hnědou barvu.   

Po kvašení se semena suší a praží. Díky celému procesu získají svou charakteristickou vůni a chuť čokolády. Namletá semena se pak lisují – výsledným produktem je jak bílý vylisovaný kakaový tuk, tak hnědý kakaový prášek – zbytek z bobů.

Kakaové máslo je při pokojové teplotě tuhé a docela tvrdé. Taje až při 32°C. Díky velkému množství antioxidantů nežlukne a vydrží i několik let.

 

Proč je kakaové máslo tak oblíbené v kosmetice?

 

Jak už jsem zmínila, obsahuje vysoké množství antioxidantů, které nejen zabraňují žluknutí samotného kakaového másla, ale i pečují o naši pokožku. Je výborným pomocníkem při boji proti jizvám a striím. Jeho zvláčňující a změkčující schopnost ocení především lidé se suchou pokožkou.

Skvěle se hodí do přípravků na suché a rozpraskané paty, které krásně zvláční a zjemní poškozenou a rozpraskanou pokožku. Své místo najde i v přípravcích na ekzematickou pokožku, kde pomáhá hojit a regenerovat poškozenou kůži. 

Použití kakaového másla v kosmetice:

Balzámy na rty

Já si kakaové máslo nejvíce oblíbila v balzámech na rtíky 🙂 Miluji jeho kakaovou vůni a jemnou strukturu – spolu s švestkovým olejem, lanolinem a včelím voskem dává úžasné lipy 🙂

Balzám na rty s vůní kakaa a marcipánu – recept

Ingredience 

Základní recept na balzám na rty včetně postupu najdete zde.

Pleťové mýdlo

Kakaové máslo často hraje prim v mýdlech na pleť. Je úžasně jemné a skvěle pečuje o suchou a citlivou pokožku. Pokud je zastoupenu v mýdle nad 20 %, pak i z mýdla krásně voní.

Recept na pleťové mýdlo s kakaovým máslem


Recept je spíše pro mírně pokročilé mýdlaře, NaOH si snadno spočítáte pomocí mýdlové kalkulačky (jak na to si můžete přečíst v tomto článku o mýdlové kalkulačce). Pokud s mýdlařením začínáte, doporučuji nejdříve vytvořit pár jednodušších mýdel podle receptů zde na blogu a projít si postup výroby mýdla metodou za studena.

Ingredience:

Na 1 kg hmoty

TIP!

Mýdlo je vhodné pro citlivou pokožku a i pro děti – z doplňků bych dětem dala pouze hedvábí a jogurt. Voní specificky po jogurtu a kakaovém másle. EO to nemusí přebít, takže volit takové, které vůni spíše doplní.

Teploty míchání kolem 42°C a s troubou opatrně – jogurt může mýdlo přehřát. Pokud si s troubou nejste jisti, raději jej pouze zabalte do deky.

Do stopy jde díky mandlovému oleji a panenskému oliváči docela pomalu, chce to trpělivost, jinak může dojít k oddělení emulze.

Pro zajímavost, výše uvedený recept byl navíc i základem pro pleťové mýdlo Samet s hedvábím. Toto sametově jemné pleťové mýdlo s kakaovým máslem si tak můžete koupit u nás na e-shopu.

A jsme na konci. Doufám, že pro vás byl článek přínosem a dozvěděli jste se něco nového. A jak používáte kakaové máslo vy? Podělte se s námi na FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Sdílejte článek s přáteli

Chcete má přírodní mýdla?

 

 

 

Navštivte náš e-shop a vyberte si!

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích – Bylinková akademie

Mýdlování ve Valticích - Bylinková akademie    V září jsem dostala od paní Ing. Věry Žďárské pozvání do Bylinkové akademie ve Valticích. Neměla jsem se tam jet vzdělávat, ale naopak v únoru předávat své zkušenosti formou mýdlového kurzu celkem patnácti lidem....

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdlo – jak vybrat to pravé?

Přírodní mýdloJak vybrat to pravé?   Co je to přírodní mýdlo?  Na tuto otázku se ptá stále více lidí. Vždyť by to mělo být jasné! Nebo ne? Dnes se přírodní stává moderním a vyhledávaným a prodejci kosmetiky toho často zneužívají. Pod označením "přírodní" se dá...

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát v mýdle – K čemu slouží?

Laktát a citrát - k čemu v mýdle slouží?   Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.  Obě tyto...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Nepropásněte nové články

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Suroviny pro výrobu

Sháníte suroviny na výrobu mýdel a mastí podle mých receptů? Ekokoza.cz má vše, co budete k tvorbě potřebovat.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.