Masťový základ – sádlo, vazelína nebo olej?

Hned na začátku výroby první mastičky jsem si lámala hlavu s tím, co zvolit jako základ svých mastí. Možností je hned několik. Někdo používá sádlo, někdo vazelínu, někdo oleje a rostlinná másla. V článku vám nabízím malé srovnání a co jsem se nakonec rozhodla používat já.

Vazelína

 

V lékárně můžeme koupit rovnou hotový masťový základ – vazelínu. Je snadno dostupná, cenově přijatelná, nemá žádné výrazné vlastnosti, které by ovlivnily konečné vlastnosti masti.  Při přípravě masti se bylinky zahřívají v rozpuštěné vazelíně, aby se do ní vylouhovaly léčivé látky z bylin.

     Já vazelínu zamítla hned na začátku. Proč? Nelíbí se mi její konzistence a hlavně, vždycky na mě působila velmi uměle. Chtěla jsem mít co nejpřírodnější produkt a od svých mastí vždy očekávám víc, než co si můžu koupit v lékárně.

 

Sádlo

 

Další možností je sádlo, nejlépe vnitřní. Můžete si sehnat u řezníka, nebo z domácí zabíjačky, a sami vyškvařit. Kupovanému sádlu bych se vyhnula obloukem – jedině když si ho vyškvaříte sami doma, tak máte jistotu, z čeho vlastně sádlo nakonec je. Pozor, sádlo na masti musí být nesolené, protože sůl by mohla dráždit pokožku.

Jak jsem se dočetla, sádlo je tuk nejpodobnější lidskému mazu. Proto by měl být pro výrobu mastí nejlepší, mnoho výrobců mastí na něj nedá dopustit. Stejně jako u vazelíny je nutné sádlo nejprve rozpustit a potom v něm bylinky nechat vylouhovat. V některých receptech se tato směs zahřívá i několik hodin.

     Sádlo jsem vyzkoušela, protože jej hojně doporučují jako nejvhodnější, ale nevyhovovalo mi. Hlavním důvodem byl typický zápach ze sádla, který jsem nedokázala překonat. Zjišťovala jsem, jestli se nedá nějak odstranit. Bohužel nedá.

     Další důvod, proč jsem od sádla upustila, byl fakt, že se masti z něj vyrobené musí skladovat v lednici. V pokojové teplotě se sádlo rychle kazí. A v neposlední řadě to byl fakt, že sádlo není moc “přírodní” a výrobou svých mastí nechci podporovat zabíjení zvířat.

 

Oleje a rostlinná másla

Takže z čeho vlastně svoje mastičky vyrábím? Základem mých mastí se stal rostlinný tuk, ať už ve formě oleje nebo másla. Z olejů vybírám vždy ty, které jsou lisované za studena a díky tomu obsahují nejvíce prospěšných látek.

 

Jaké jsou výhody oleje oproti vazelíně a sádlu? 

 

 

Bylinka, ze které chceme vyrábět mastičku, se nemusí v oleji nijak zahřívat. Stačí ji naložit na 3-6 týdnů do oleje. Vznikne nám olejový macerát, který poslouží jako základ pro výrobu mastí nebo jej můžeme použít samotný třeba k masážím. Samozřejmě i v oleji lze macerovat bylinky za použití tepla a tím si celý proces výrazně zkrátit (tak jsem vyráběla svou první mast).

Můžeme si tedy vybrat postup, který je vhodnější pro danou bylinku. Další výhodou oleje je, že sám o sobě má blahodárné účinky na naši pokožku. A samozřejmě je to čistě rostlinný produkt.

 

 Jaký olej je pro maceraci vhodný?

 

 

Jakýkoli, nejlépe lisovaný za studena a takový, který nepodléhá rychlé oxidaci (nežlukne). Já nejčastěji používám mandlový, olivový a kokosový. Oleje můžete mezi sebou i míchat.

Dnes už používám k maceraci především bambucké máslo a mandlový olej, samozřejmě lisované za studena. Osvědčily se mi v péči o pokožku a také vynikají dlouhou trvanlivostí i mimo lednici 🙂 Jakým způsobem bylinky maceruji popisuji v článku Kostivalová mast – nejlepší na bolavé klouby a svaly.

 

     V článku nabízím svůj osobní pohled a proč jsme se rozhodla používat do mastí oleje a rostlinná másla. Jaký je váš názor? Co používáte do svých mastiček vy a co vás k tomu dovedlo? Budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti v komentářích pod článkem.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

Balzám na štípnutí hmyzem – recept

    Balzám na štípnutí hmyzem - recept      Začalo jaro a já se pustila do prvních prohlídek svých včelstev. Včelař se při své práci vždycky setká s včelím žihadlem, během sezóny jsou to i desítky včelích bodnutí. Doma si postižené místo vždy mažu směsí tea...

Šampuk – recept na tuhý šampon

Šampuk – recept na tuhý šampon

   Šampuk - recept na tuhý šampón Ve chvíli, kdy jsem vyměnila sprchový gel za přírodní mýdlo, chtěla jsem i šampon vyměnit za něco přírodního. Zkoušela jsem kde co. Po přírodním mýdle a octovém oplachu byly vlasy jak hřebíky a velmi rychle se mastily....

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.