Měsíčková mast – vylepšený recept
Od první vyrobené mastičky už utekl nějaký ten pátek. Neustále jsem zkoušela kombinace různých olejů s voskem a pořád to nebylo ono. Pak jsem objevila bambucké máslo, které u mě vyhrálo na plné čáře. Jak tedy vyrábím měsíčkovou mast dnes se dozvíte v následujícím článku.
Olejový macerát měsíčku
Ze začátku jsem používala k výrobě mastí převážně směsi olejů lisované za studena (slunečnicový, olivový, mandlový, hroznový atd). V olejích jsem bylinku macerovala několik týdnů a po přecezení jsem tento macerát zahušťovala včelím voskem.
Mastičky byly příjemné jemné, vše bez problémů, ale pořád to nebylo ono. Jakmile se mi ale do ruky dostalo bambucké máslo a já ho poprvé vyzkoušela, už jsem nechtěla nic jiného 🙂 Samotné bambucké máslo je ale i při pokojové teplotě dosti tuhé, takže jsem zjistila, že ideální je kombinace bambu a oleje. Já používám na výrobu mastí převážně mandlový.
Vylepšený recept na měsíčkovou mast
Ingredience:
- 20 g BIO bambuckého másla LZS
- 20 g BIO mandlového oleje LZS
- 3 g panenského včelího vosku
- 6 kapek vit. E
- 2 kapky EO (volitelné)
- sušený květ měsíčku lékařského
Postup:
Nejprve si odvážíme bambu a olej do misky a tu vložíme do vodní lázně nebo do trouby na cca 40 – 50°C. Jakmile se nám máslo rozpustí, přidáme sušený měsíček. Dávám tolik bylinky, aby byla plně ponořená v oleji. Směs zahříváme asi 5 hodin, poté ji necháme do druhého dne vychladnout. Druhý a třetí den směs opět zahříváme, ale už kratší dobu. Čtvrtý den ji už necháme jen pořádně rozpustit a přecedíme přes plátýnko nebo jemný cedník a máme macerát.
Pokud na výrobu spěcháte, je možně hned první den po 5 hodinové maceraci směs přecedit a dokončit výrobu masti. Mám ale pocit, že díky třístupňové maceraci jsou mastičky silnější a účinnější. Vylepšený způsob macerace za tepla popisuji v receptu na kostivalovou mast.
Misku s macerátem vložíme do vodní lázně, přidáme včelí vosk a velmi opatrně zahříváme, dokud se plně nerozpustí. Jakmile je vosk rozpuštěn, odstavíme misku z vodní lázně, přidáme vit. E a éterický olej. Vše důkladně promícháme nalijeme do kelímků a vložíme na noc do ledničky zchladnout. A máme hotovo 🙂
Hotová mastička 🙂
K čemu se mastička dá použít, a jak jsem vyráběla svoji první mast, se můžete dozvědět v článku Moje první měsíčková mast.
Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky tomu budu schopná psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu
Děkuji za pozornost a přeji úspěšné tvoření,
Zdenka – Přímo od Včelařky
Sdílejte článek s přáteli
***** KLUB *****
PŘÍMO OD VČELAŘKY
Na co se můžete těsit?
Spousta informací a inspirace
Jeden nový článek měsíčně



Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.
KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY


Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?


Témata budou i na přání






Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu
CHCETE SE NAUČIT
VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!
Dobry den, chtela bych se poradit… Delala jsem podle Vaseho receptu mesickovou mast s bambuckym maslem. Dodrzela jsem ho presne, mast byla krasne jemna, ale po trech dnech jakoby zhrudkovatela, take to tak mate? Jinak, kdyz pominu ty hrudky, tak je moc prijemna. Dekuji
Dobrý den, to dělá bambucké máslo – vysráží se kyselina stearová. Dávala jste ji po nalití do lednice? Pokud jo, příště zkuste mrazák. To pomáhá. Jinak také pomáhá mast vyšlehat jako šlehané máslo.
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jestli je nutný vit.E? A co znamená zahřívat kratší dobu? Polovina času? A vodní lázeň má se voda vařit? Děkuji předem jsem nováček tak nemám zkušenosti 🙂
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Vitamín E není nutný, je to antioxidant a brání žluknutí tuků. Pokud jej nepoužijete a budete dělat více masti – třeba na rok, je vhodné mast před použitím uchovávat v lednici. Jinak mast v pohodě pár měsíců vydrží. Voda ve vodní lázni nesmí vřít, ale mít cca 40 – 50°C. Tuky pouze rozehříváme 🙂 Krásný den, Zdenka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli musím dodat vit. E když jej nemám? Muže se voda vařit ? A co znamená zahřívat kratší dobu tak 2,5h? Je lepší dát do trouby a nechat tam bo je lepší vodní lázen? Je rozdíl v použití rafinovaného či nerafinovaného bambuckého másla? Jsem nováček 🙂 Předem děkuji za odpovědi 🙂
Ano, třeba 2,5h. Je jedno jestli trouba nebo vodní lázeň. Nerafinované bambu má více pro pokožku zajímavých a prospěšných látek. Zdenka
V kterem kroku se pridava mandlovy olej? pote az je vse rozpustene nebo ho take pomalu zahrivam s maceratem a vcelim voskem?
Dobrý den, maceruje se rovnou v bambuckém a mandlovém oleji. Dnes to dělám ještě trošku jinak. Za tepla maceruji jen v bambuckém a v mandlovém maceruji za studena. Pak jedu podle receptu 🙂 Krásný den, Zdenka
Dobrý den,
děkuji moc za Váš recept, mám již koupené bambucké máslo a chtěla bych vyzkoušet mast ze šalvěje. Mohla byste mi prosím poradit, zda stačí použít bambucké máslo, macerovat, jak píšete a nic jiného nepřidávat?
Děkuji.