Laktát a citrát – k čemu v mýdle slouží?
Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém množství? Kdy se přidávají? Jak se přidávají 🙂 Pojďme se na tyto dvě přísady podívat.
Obě tyto složky vznikají neutralizací příslušné kyseliny. V našem případě se jedná o kyselinu mléčnou (laktát) a kyselinu citronovou (citrát). K neutralizaci v našem případě používáme hydroxid sodný nebo draselný a vzniká nám tedy citrát sodný (draselný) a laktát sodný (draselný).
Upozornění: Jedná se o pokročilejší mýdlařinu, přistupujte k práci s kyselinami s respektem a v klidu si vše pečlivě nastudujte! V případě nejasností vám ráda poradím nebo zkontroluji váš recept. Je to vždycky lepší, než řešit nepodařené mýdlo 🙂 Zdenka
Citrát – použití a příprava
Citrát se používá jako mekčidlo vody. Pokud máte doma tvrdou vodu a používáte mýdlo bez citrátu nebo jiného měkčidla, pak se na umyvadle a vaně s časem usazuje tzv. vápenné mýdlo – nerozpustné vápenné soli, které vznikají během mydlení tak, že sodík z molekuly našeho mýdla je nahrazený vápníkem z tvrdé vody.
Z umyvadla nebo vany se dají celkem snadno odstranit. Největší problém ale dělají ve chvíli, kdy se rozhodneme mýdlo použít i na vlasy. Tady dojde k usazení vápenného mýdla na vlasech… Není to zrovna to, co bychom chtěli Vlasy jsou pak jakoby natužené a hrubé.
Citrát je proto nezbytnou součástí vlasových mýdel. Citrát totiž reaguje s vápennými ionty daleko ochotněji než naše mýdlo a tak nás zachrání před vznikem nežádoucího vápenného mýdla.
Má smysl citrát přidávat i když mám měkkou vodu nebo nepoužívám mýdlo na vlasy?
Já říkám ANO! V mýdle totiž působí i jako chelační činidlo a oddaluje oxidaci mýdla. Tím, že brání vzniku vápenného mýdla, lehce zvyšuje pěnivost. Celkově mám dojem, že mýdla s citrátem jsou příjemnější a to mám relativně měkkou vodu
Jak si citrát můžeme doma připravit?
Hydroxid sodný
Na neutralizaci 1 g kyseliny citronové (monohyrát) potřebujeme 0,571 g NaOH nebo 0,801 g KOH.
Někde se můžete setkat s označením těchto konstant jako saponifikační číslo monohydrátu kyseliny citronové.
Dávkování 1 – 5 % od váhy olejů, nejčastěji se používají 3 % – tedy 30 g na 1 kg olejů.
Výpočet
Pokud tedy máme v plánu přidat 3% kyseliny citronové na 1 kg olejů, pak přidáváme 30 g kyseliny citronové (monohydrát) a hydroxid navýšíme o 30 * 0,571 = 17,13 g NaOH.
Toto množství hydroxidu přidáme k množství hydroxidu, které potřebujeme na zmýdelnění tuků. Kdybychom nenavýšili hydroxid, pak by nám výrazně vzrostlo přetučnění, protože část hydroxidu by se “spotřebovala” na neutralizaci kyseliny.
Kyselinu rozpouštíme ve vodě před přidáním hydroxidu. Pozor! Vody musí být dostatek. Pokud pracujete s menším poměrem než 2:1, pak je třeba vodu navýšit, alespoň na poměr 2:1 (voda:hydroxid).
Reakce kyseliny s hydroxidem je exotermická – uvolňuje se teplo a může dojít až k varu. Proto je vhodné část vody nahradit například ledem z demineralizované vody, chladit nádobu ve studené lázni a přisypávat hydroxid do vody s kyselinou pomalu a opatrně. Samozřejmě používat ochranné rukavice a brýle. Výpary nevdechovat!
V roztoku, reakcí NaOH a kyseliny citronové, vznikne citrát sodný. S roztokem dále pracujeme standardně, jako s louhem bez citrátu.
Laktát – použití a příprava
Proč do mýdla přidáváme laktát? Jednak mýdlo vytvrzuje, což se výborně hodí u receptur s převahou tekutých olejů. Takové mýdlo jde lépe z formy a lépe se krájí. Na pokožce působí jako hydratační činidlo. Podporuje pěnivost a klouzavost mýdla.
Stejně jako u citrátu si musíme spočítat, kolik budeme potřebovat hydroxidu navíc – hydroxid potřebný k neutralizaci kyseliny mléčné, k výrobě laktátu. Kyselinu mléčnou pak přidáváme do vody pro přípravu louhu (do vody před přidáním hydroxidu, ne do hotového louhu).
Pozor! Neutralizací vzniká teplo a je velmi důležité roztok chladit. Ještě lépe mít část destilované vody zmražené, stejně jako u přípravy citrátu. Hydroxid potom vsypávat opatrně a po malých částech, aby nedošlo k vyvření. Výpary nevdechovat! Dávkování 1 – 2 (3) % od váhy olejů.
Laktát sodný snadno a rychle
Pokud vám výpočty níže přijdou příliš složité, laktát sodný si můžete již připravený koupit. Je k dispozici na většině e-shopech (například zde na Nature-Store) s kosmetickými surovinami, nejčastěji jako 60% vodný roztok. Tím nám odpadávají výpočty.
Jeho dávkování je max 3 % – já se nejčastěji držím kolem 1%, maximálně 2 %. Pokud se přidá více než je zdrávo, mýdlo se může začít lámat. Laktát sodný se přidává do vychladlého louhu, do stopy nebo do olejů. U hotového laktátu sodného se již žádný hydroxid nepřidává!
Laktát vzniká v mýdle i v případě, že použijete kysané mléčné výrobky (např. jogurt). Ty totiž přirozeně obsahují kyselinu mléčnou, která reaguje s hydroxidem za vzniku laktátu. Ovšem toto je spíše doplněk. Jeden jogurt obsahuje cca 2 gramy kyseliny mléčné.
Mýdlo s jogurtem z kozího mélka – pleťové mýdlo Samet
Příprava laktátu z kyseliny mléčné
Základní výpočty
Koncentrace použité kyseliny mléčné |
Potřebné množství hydroxidu k neutralizace 1 g kyseliny mléčné | |
NaOH 100% | KOH 100% | |
100 % | 0,444 g | 0,623 g |
90 % | 0,399 g | 0,561 g |
80 % | 0,355 g | 0,498 g |
Pokud máte 90 % KOH, pak musíte přepočítat množství KOH pro tuto koncentraci, viz výpočty níže.
Potřebné množství pro danou koncentraci vypočítáte takto:
Hydroxid sodný – NaOH
Na neutralizaci 1 g 100% kyseliny mléčné je třeba 0,444 g NaOH (100%).
Mnohem častěji se ale setkáte s 80% kyselinou mléčnou. Musíme tedy množství NaOH přepočíst:
Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je třeba 0,8 * 0,444 = 0,355 g NaOH (100%) Takže na 10 g 80% kyseliny mléčné musíme přidat 10*0,355 = 3,55 g NaOH
Hydroxid draselný – KOH
Nejčastěji pracujeme pouze s NaOH nebo s kombinací NaOH a KOH, kde počítáme s laktátem sodným viz výše. Pro úplnost přidávám i výpočty pro laktát draselný při výrobě čistě draselného mýdla.
Na neutralizaci 1 g 100% kyseliny mléčné je třeba 0,623 g KOH (100%).
My ovšem máme nejčastěji 90% KOH a 80% kyselinu mléčnou. Výpočet by tedy vypadal takto:
Nejprve si vypočítáme kolik potřebujeme 100% KOH k neutralizaci 80% kyseliny mléčné
0,8 * 0,623 = 0,498 g 100% KOH
Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je tedy třeba 0,8 * 0,623 = 0,498 g KOH (100%).
Tady se množství KOH snižuje, protože máme méně koncentrovanou kyselinu mléčnou. Máme ji tedy v roztoku méně k neutralizaci, proto se snižuje i množství KOH potřebné k neutralizaci kyseliny.
Teď musíme ještě upravit tuto hodnotu pro 90% KOH
0,498/0,9 = 0,553 g 90% KOH
Na neutralizaci 1 g 80% kyseliny mléčné je třeba 0,498/0,9 = 0,553 g KOH (90%).
V tomto kroku množství KOH naopak roste, protože máme méně koncentrovaný hydroxid, tedy ho potřebujeme více k neutralizaci kyseliny.
Pokud tedy máme v plánu přidat 10 g 80% kyseliny mléčné pak vypočítáme potřebné množství 90% KOH takto:
10 * 0,553 = 5,53 g 90% KOH
Zdroj: Classic Bells
Jak laktát, tak citrát jsou oblíbené přísady nejedné mydlářky Doufám, že vám článek vnesl trochu světla do této problematiky. Pokud si nejste jistí, jestli máte výpočet správně, klidně nám napište do naší skupiny o výrobě mýdel a kosmetiky a rádi poradíme.
Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky tomu budu schopná psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu
Děkuji za pozornost a přeji úspěšné tvoření,
Zdenka – Přímo od Včelařky
Klub Přímo od Včelařky
Potřebuješ poradit?
Chceš se mnou zůstat v kontaktu?
Hledáš inspiraci?
Přidej se do
Klubu Přímo od Včelařky!
NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku neonkového mýdla 🙂 Snažím se vždycky zužitkovat všechny zbytečky mýdla. Před více jak rokem jsem vydala článek o...
Noční výroba – neonky a proužky!
Noční výroba - neonky a proužky!To takhle v noci nemůžete usnout. V mýdlárně po posledním kurzu a po úklidu skladu bordel jako v tanku. Ale rukama to kroutí, že by to chtělo nějaké mýdlo vyrobit. Police už přeci jen zeje prázdnotou, surovin mám dost,...
Něžná láska
Něžná láskaMýdlo vzniklo úplně bez rozmyslu a bez plánů. Prostě jsem šla do mýdlárny a udělala mýdlo...a docela dost se mi povedlo. Dokonce jsem spokojená i s vůní. Vůně pořád krásně drží i po 4 měsících 🙂 Ingredience Pozor! Toto neslouží jako...
Mýdlo z hovězího loje
Mýdlo s hovězím lojem a kyselinou myristovouMýdla z živočišných tuků byla dělána už od pradávna. Nejčastěji se používal hovězí lůj a vepřové sádlo. Osobně z těchto dvou preferuji hovězí lůj. Vepřové sádlo má pro mě nepřekonatelný odér (čti smrad 😀 )....
Zpracování odřezků z mýdla
Zpracování odřezků z mýdlaVyrobíme mýdlo, opracujeme jej, těšíme se z výsledku, ale někde pod stolem, v šuplíku, na polici se hromadí odřezky, sražené hrany. Pokud mýdla nějakým způsobem opracováváme, tak nám vždycky zbývají odřezky. Co s nimi? Dají se...
Přečtěte si naše nejnovější články
Solná mýdla
Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...
Planetkové mýdlo
Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...
Noční výroba – neonky a proužky!
Noční výroba - neonky a proužky!To takhle v noci nemůžete usnout. V mýdlárně po posledním kurzu a po úklidu skladu bordel jako v...
Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.
Nepropásněte nové články
O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.
Klub Přímo od Včelařky
Potřebuješ poradit?
Chceš se mnou zůstat v kontaktu?
Hledáš inspiraci?
Přidej se do
Klubu Přímo od Včelařky!
CHCETE SE NAUČIT VYRÁBĚT MÝDLA?
Navštivte mě na kurzu a ukážu vám jak na to. Kurzy pořádám ve své Zdílničce v Hranicích. Termíny kurzů jsou vypsány zde, stačí si jen vybrat!
Doporučujeme
Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji suroviny. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě Nature-Store.cz. Spousta mých mýdel a mastí obsahuje suroviny právě odtud.