Recept na domácí levandulové mýdlo

     Zamilovala jsem se do mýdel. Zkouším jedno za druhým. A tentokrát jsem zkusila vyrobit domácí levandulové mýdlo. V článku najdete jednoduchý recept a jak jsem postupovala 🙂

Takto vypadá nakrájené levandulové mýdlo, které budeme dnes tvořit.

    Dlouho jsem si lámala hlavu jaký recept si vyberu, jaké poměry olejů zvolit, kolik dát vody a kolik hydroxidu. Na internetu jsem našla, že se používá mýdlová kalkulačka SoapCalc.

Stačí zadat hmotnost nebo procenta olejů, které chce člověk k výrobě mýdla použít a kalkulačka už mu spočítá kolik je třeba přidat hydroxidu sodného a vody. SoapCalc mi v první chvíli připadala naprosto nepochopitelná. Chvíli jsem sázela různé oleje a pozorovala, co mi to vyhazuje za čísla a nakonec jsem se v ní zorientovala. Není to tak hrozné 🙂 A abyste se tím nemusely trápit tolik jako já, sepsala jsem o SoapCalc podrobný článek.    

    Já bych si bez ní přípravu receptů nedokázala představit. Dokáže spočítat jaké bude mít výsledné mýdlo vlastnosti (např. pěnivost, čistící schopnost, trvanlivost atd).

     Doporučuji ji všem, kteří to s výrobou mýdel myslí vážně. Pokud si ale jen chcete vytvořit levandulové mýdlo, zde je recept 🙂

 

Recept na levandulové mýdlo

 

Já použila 500 g olejů v následujícím poměru

Recept ze SoapCalc

     Kalkulačka mi spočetla množství hydroxidu sodného NaOH a vody. Kalkulačka má nastavenou hodnotu vody na 38 %, zkušenější mýdlařky mi doporučily, že stačí použít asi 30 %. Mýdlo je pevnější a asi i kratší dobu zraje.

 

     Kalkulačka má nastaveno přetučnění 5%. Tato hodnota nám udává, kolik procent tuku zůstane v mýdle po procesu saponifikace (zmýdelnění).  Respektive kolik procent tuku nezreaguje s hydroxidem, ale zachová si svoji podobu. Já přetučnění dávám 8 – 10%, protože mám atopickou pokožku a nechci, aby mýdlo vysušovalo.

 

     Vše jsem si nachystala, vyhnala domácí mazlíčky 🙂 a pustila jsem se do výroby mýdla metodou za studena. Nejprve jsem v míse rozpustila bambucké máslo a kokosový olej, ve kterém jsem předtím macerovala levanduli. K rozpouštění používám troubu nebo vodní lázeň. Pak jsem přidala tekuté oleje. Při dalším mýdle jsem všechny tuky odvážila do mísy a zahřívala společně.

     Mezitím jsem si odvážila hydroxid a vodu – lepší je destilovaná voda. Při práci s hydroxidem je nutné vždy používat ochranné pomůcky (rukavice, brýle, vhodné oblečení). Roztok hydroxidu připravuji v plastové nádobě. Do ní si odvážím potřebné množství vody a položím ji do dřezu.

     Pozor, po zkušenostech nedoporučuji při práci s hydroxidem žádné sklo, ale plast nebo nerez. Stalo se mi, že se oddělilo dno a hydroxid se vylil, naštěstí jen do dřezu…naštěstí! 

     Hydroxid si navážím do misky a pomalu přisypávám do vody. Nikdy ne naopak! Vždycky se sype hydroxid do vody. Během rozpouštění se uvolňují páry, které je lepší nevdechovat. Takže otevřít okno, nadechnout, vsypat hydroxid do vody, zamíchat a na chvíli odejít vedle do místnosti. Při rozpouštění hydroxidu ve vodě se uvolňuje velké množství tepla a roztok může mít až 90°C.

     Když teplota olejů a hydroxidu klesla na cca 36 – 38°C (louh musí mít vždy o pár stupňů více než oleje), nalila jsem pomalu roztok hydroxidu do olejů a zamíchala. Vždycky vlíváme hydroxid do olejů, ne naopak! Pak jsem vzala tyčový mixér a mixovala do tzv. stopy. To znamená do doby, než se za mixérem začne objevovat stopa v mýdlové hmotě. 

Konzistence mýdlové hmoty v tzv. těžké stopě

     Do stopy jsem přidala květy levandule, které mi zbyly po maceraci, a levandulový éterický olej a důkladně zamíchala. Pak jsem směs nalila do formy – používám silikonovou z Orionu.

Příště bych květy levandule rozemlela na drobné kousky nebo úplně vynechala, dělají binec v odpadu a v mýdle nasakují vodou a hnědnou.

     Tady je několik možností jak postupovat. Já jsme dala mýdlo do trouby na 55°C a takto “pekla” asi 2 hodiny. Pak jsem vypla troubu a nechala do rána vychladnout.

     Druhá možnost je formu s mýdlem zabalit do deky a dát na 24 hodin například k radiátoru. Mýdlo potřebuje teplo, aby proběhla tzv. gelová fáze, během které zreaguje většina hydroxidu.

Hotové mýdlo s květy levandule

     Pak už stačí jen nakrájet a nechat na suchém a dobře větraném místě několik týdnů zrát. Minimum jsou 3 týdny, ale některá mýdla, například 100% olivové, zrají i rok. Během zrání mýdlo ztrácí vodu a dochází k vytvoření tzv. mýdlové mřížky.

 

      Je dobré před použitím zkontrolovat pH mýdla lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota pH u takto vyrobeného mýdla by měla být 8 – 9. O měření pH a bezpečnosti mýdla jsem sepsala podrobný článek, který doporučuji prostudovat.
  
     Věřím, že se vám levandulové mýdlo podaří. Já na levanduli v mýdle prostě nedám dopustit. Pokud budete mít jakékoliv dotazy nebo se jen budete chtít pochlubit, napište dolů do komentářů nebo na naší FB skupinu Výroba přírodní kosmetiky a domácích mýdel. Rádi vás tam uvidíme!

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.