Smrkový sirup na rýmu a kašel

Venku je nádherně, letos si užíváme obzvlášť teplé jaro a bohužel i suché. Jistě málokoho z nás napadne, že by potřeboval smrkový sirup na kašel nebo rýmu. A přitom takový perfektní sirup z mladých smrkových výhonů jde dělat jen v tuto dobu. V zimě už bude pozdě 🙂 Tak šup šup na zahradu pro mladé smrčí 🙂

Poprvé jsem tento sirup měla na střední. Vzpomínám si, jak mě tímhle sirupem léčila spolužačka na intru, dělala ho její babička a byl úžasný. Včera, když jsem byla na včelnici, kde mám živý plot ze smrků, jsem si na tuto dobrotu vzpomněla. První mě napadlo: “Proč si ho vlastně neudělat? Proč mě to nenapadlo dřív?”

Dřív jsme měla asi jiné starosti a priority. K některým věcem musí člověk holt dospět. Takže jsem dneska vzala košík a vydala se na výhonky. Jelikož je živý plot jen tři metry před úly, měla jsme obavu, jestli mě holky nevyženou. Naštěstí je venku docela chladno a dopoledne včely moc nelítaly. V klidu jsem si mohla natrhat tolik, kolik jsme potřebovala. 

Pokud trháte výhonky v lesích, myslete i na to, že trochu poškozujete stromek. Není moc dobré trhat výhonky úplně mladým smrkům a také jich neotrhat z jednoho stromu/ z jedné větvě moc. Semtam si utrhnout, poděkovat a jít dál 🙂 Nejlepší je sbírat výhony na vlastní zahradě nebo u známých a opět s citem.

 

Recept na smrkový sirup

 

Co budeme potřebovat:

  • smrkové výhony (ty světle zelené, neměly by být delší než 5 cm)
  • čistou a vydezinfikovanou sklenici
  • cukr (doporučuji klasický krystal, sirupy s třtinovým či jiným cukrem se mi hodně kazily)

Sirup lze vyrobit za tepla nebo za studena. Já si vybrala variantu za studena. Myslím, že v něm zůstane více cenných látek a při vhodném zacházení se nebude kazit 🙂

První si připravíme čistou a vydezinfikovanou sklenici. Na dno nasypeme vrstvu cukru (asi 1 cm) a dáme vrstvu smrčí (3-5 cm) a zase cukr. Vrstvy střídáme dokud sklenici nenaplníme, dobře napěchujeme, aby se nám do ní vešlo co nejvíce.

Někdo dává ještě citron, já jej doma neměla, tak mám bez citronu. Jestli si vzpomenu, tak koupím a zkusím i variantu s citronem. 

Poslední vrstva ve sklenici musí být cukr. Uzavřeme čistým víčkem – já dávám mezi víčko a hrdlo ještě folii, abych zamezila přístupu vzduchu.

Takto necháme na teplém a slunném místě louhovat dokud se nám nevytvoří hustý sirup. Jak dlouho to trvá? Dočetla jsem se, že 3 – 6 týdnů v závislosti na teplotě. Prostě až se rozpustí cukr 🙂 Poté sirup slijeme přes sítko nebo plátýnko do čistých a vydezinfikovaných sklenic, dobře uzavřeme (já na sirupy ještě liju pod víčko trochu slivovice, ať nezplesniví). Uchováváme v chladu a temnu, nejlépe v lednici 🙂

Původně jsme chtěla použít náš med, ale zkušenější bylinkářky mě odradily, že se sirupy s ním často kazí. Stejně asi malou skleničku zkusím. Takový sirup by byl teprve síla. 

 

A k čemu je vůbec takový sirup dobrý?

 

Sirup ze smrkových výhonků rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání. Hodí se při rýmě a nachlazení. Obsahuje také vitamin C který zvyšuje obranyschopnost organismu. Prostě ideální na zimní měsíce, kdy nám bude ouvej 🙂

 

Tinktura ze smrkových výhonků

 

Kromě sirupu lze vyrobit i tinkturu. Stačí zalít smrčí vysokoprocentním alkoholem a nechat několik týdnů louhovat. Tinktura se používá při léčbě revmatismu, bolesti svalů a kloubů, ulevuje při zánětech šlach. 

Protože mi zbylo malinko výhonků, tak jsem je naložila do alkoholu a budu používat k potírání unavených nohou, nebo ji zužitkuji do kostivalové masti na klouby a svaly nebo do mýdla. Určitě najde využití 🙂

 

Těším se na sirup a hlavně jsem si užila to trhání a výrobu. Poslední dobou jsme trochu v jednom kole toho, co musím stihnout a udělat a tohle bylo něco, co nemusím, ale jen chci 🙂 Takové věci jsou v životě velmi, velmi důležité 🙂  

A co vy? Jaké sirupy děláte teď na jaře? Napište nám do komentářů nebo na FB stránku Přímo od Včelařky nebo do naší skupinky

 

Sdílejte článek s přáteli

Má mýdla konečně k prodeji!

 

 

 

Navštivte náš e-shop

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Festival aromaterapie v Brně – proč pojedeme i příště

Festival aromaterapie v Brně – proč pojedeme i příště

Festival aromaterapie v Brně - proč pojedeme i příště Neděle jsou pro nás vždy odpočinkové. Vyhradili jsme si tento den, abychom po celotýdenním shonu (téměř) nic nedělali. Proto když jsme se dozvěděli, že na neděli vychází v Brně Festival aromaterapie, měli jsme...

Proč to všechno dělám?

Proč to všechno dělám?

Proč to všechno dělám?      Poslední dobou často slýchávám jednu a tu samou otázku dokola: "Proč všechny svoje znalosti o mýdle sdílíš? Nebojíš se, že si lidé mýdlo vyrobí sami a pak jej od tebe nekoupí?" Je to dobrá otázka. Vy, co mě lépe znáte víte, že si zařizuji...

O mně

O mně

    O mně     Asi by bylo vhodné se po měsíci blogování představit 🙂 Říct vám kdo jsem, co vlastně dělám, kam směřuji a taky proč tento blog vlastně vznikl.      Jmenuji se Zdenka Růžičková, je mi 26 let, žiji s manželem, smečkou psů a koček, houfem slepic,...

Líbí se vám naše tvorba? Nenechte si nic ujít.

Každý týden nový článek

O přírodních mýdlech, kosmetice, včelaření anebo jen tak, o životě a podnikání. Nechte nám tady e-mail a budete o novém článku vědět jako první.

Kdo vlastně jsem?

Jmenuji se Zdenka a jsem tvořivá duše. Jak jsem se vůbec dostala k mýdlaření, včelaření a vůbec k tomu, kým jsem dnes, se můžete dočíst zde.

čERSTVĚ Z DÍLNIČKY NA INSTAGRAMU

Doporučujeme

Mnoho z vás se mě ptá, kde ráda nakupuji. Tak jedním z mých nejoblíbenějších je právě nature-store.cz