Rozjíždíme mýdlařskou dílničku I. – 7 věcí, které jsem se dozvěděl na hygieně

      Běhání po úřadech není něco, v čem bych si liboval. Děsím se data, kdy mi za pár let propadne občanka a já si jí budu muset jít zase vyřídit. Ale když jde o zařízení naší dílničky a certifikaci našich mýdel a mastí? Obrnil jsem se trpělivostí, ozbrojil vědomostmi a vrhnul se po hlavě do světa norem, zákonů a nařízení… vítejte u prvního dílu naší mini série o rozjezdu našeho mini podnikání – přináším vám sedm důležitých věcí, které jsem se dozvěděl na Krajské Hygienické Stanici.

 

    Sluší se, abych se představil. Jmenuji se Petr, je mi 27 let a jsem ženat se Zdenkou, kterou tak důvěrně znáte z tohoto blogu. Přes den pracuji jako 3D grafik na vývoji mobilních her, přes noc vypomáhám s organizací a zařizováním všeho, co se týká našeho drobného podnikání, které se snažíme se Zdenkou postavit na nohy.

 

    Z toho důvodu jsem si právě já vzal na triko oběhávání úřadů. A jelikož mám všechny informace z první ruky, tak jsme se s mou lepší polovičkou dohodli, že tuto mini sérii budu psát já.

 

    Přeji příjemné počtení, jdeme na to! 

 

Kosmetická dílnička v rodinném domě – jak na to?

 

    Máme rodinný dům před rekonstrukcí, ve kterém chceme věnovat tři místnosti na naší alchymii. Absolutně jsme nevěděli, kde začít, tak jsme udělali to, co děláme v těchto situacích vždycky – zeptali se Googlu. Po pár hodinách studování jsme věděli tři věci:

 

  • že takovou migrénu jsme ještě neměli
  • že to bude těžší než jsme si mysleli
  • že musíme na krajskou hygienickou stanici, abychom se dozvěděli něco kloudného

Zde je sedm nejdůležitějších věcí, které jsme na hygieně zjistili:

 

1. Správné informace jsou ty nejlepší informace

 

Nejlepší věc, co jsme mohli uděat, bylo zvednout telefon, vytočit číslo naší Krajské Hygienické Stanice a domluvit si schůzku. Opravdu, cokoliv jsme si našli na internetu bylo jen slabý odvar informací, které jsme potřebovali. Jít přímo ke zdroji se vždy vyplácí, tady dvojnásob.

 

    Většina norem týkající se hygieny výroby kosmetiky je dost vágní a lze ji interpretovat různě. I samotní hygienici to ví. Pokud jsme chtěli mít jistotu, že uděláme vše správně, museli jsme tomu jít naproti. Možná jsme měli štěstí, každopádně paní hygienička, která toto s námi řešila, byla velice hodná.

 

    Strávila se mnou celou hodinu rozebíráním věcí, které musíme splňovat a jak postupovat. Na závěr mě ujistila, že pokud budeme cokoliv potřebovat, máme se ozvat. Ve státní správě jsem takovouto ochotu ještě nikdy nepotkal a byl jsem tím příjemně překvapen. Příště přineseme bonboniéru nebo mýdlo.

 

    Určitě bych se ale se zlou potázal, kdybych šel na schůzku absolutně nepřipraven. Bylo hodně důležité, že jsem předtím strávil studiem co nejvíce času…  

 

2. Jaké normy musíme znát a co musíme dodržovat

 

    Nechtěl jsem přijít naprosto bez vědomostí a vypadat za blbce. To se mi povedlo jen tak napůl. Paní hygienička mi naložila sadu norem a předpisů, které musíme prostudovat a splňovat, o kterých jsem v životě neslyšel. Abyste na KHS mohli jít lépe připraveni než já, zde je seznam četby:

 

  • 2013/674 EU – Prováděcí rozhodnutí komise, zdarma, pojednává o tom, co může/musí obsahovat zpráva o bezpečnosti výrobku. Budeme studovat, než zašleme výrobky hodnotiteli, ať víme, na co vše musíme dávat pozor.
  • ČSN ISO 22716 – Postupy a pravidla hygieny pro výrobu kosmetiky, koupili jsme za 340 Kč (vztahují se zde autorská práva, nelze šířit). Toto je úplný základ, něco jako bible pro zřízení kosmetické výrobny. Vše je tam dost vágní, ale aspoň víme, na co se zaměřit a ohlídat si.
  • 1223/2009 – Definice EU, co je to kosmetický přípravek a jeho definice. Co vše může být kosmetickým přípravkem, jaké jsou nároky, kdo je odpovědná osoba a podobně. Obsahuje seznam zakázaných látek, alergenů a podobně. Naprostá nutnost, zdarma.
  • Nařízení 655/2013 – Nařízení o tom, jaké informace mohou a nesmí být uvedeny na obalu kosmetického přípravku, aby nebyl klamán koncový uživatel. Opět velice důležité, zdarma.
  • Zpráva o bezpečnosti kosmetického přípravku – Na internetu lze najít vzorové příklady, jak vypadají zprávy o bezpečnosti výrobku. Bylo nám doporučeno prostudovat, ať víme s čím počítat.
  • ČSN 12464-1 – Osvětlení pracovních prostorů (cena 520 Kč, zatím jsme nepořizovali a nestudovali. Uvidíme, co nám řeknou na hygieně práce, nakolik je nutné, abychom ji nastudovali).

    Už jen ze studia těchto materiálu jsme dostali odpovědi na otázky, o kterých jsme ani nevěděli, že je máme. Další kroky, které musíme podniknout, nám jsou teď jasné…

 

3. Bez plánu ani ránu

 

    Dostali jsme od paní hygieničky domácí úkol – máme si kompletně promyslet, do nejmenšího detailu, celý postup výroby kosmetiky. Od objednávky surovin od dodavatelů, až po prodej zákazníkovi.

 

    Odkud budeme brát suroviny? Kde je budeme skladovat? Kde budou výrobní prostory a plochy? Nebude se křížit tok surovin a výrobků? Kde budou mýdla zrát, kde se budou balit? Kde budeme mít uložené čistící prostředky? Jak budeme sanitovat prostory? Kde budeme skladovat hotové produkty? Máme dost světla? Stabilní teploty ve skladu?

 

    Vše, co nás napadne, si musíme promyslet od A do Z. Nic nezapomenout, nic nezanedbat. Do každičké podrobnosti. A jakmile to budeme mít, máme další domácí úkol…

 

 

4. Zjednodušená projektová dokumentace provozovny je základ

 

    To, co jsme si v minulém bodě vymysleli, teď musíme dostat na papír. Respektive, jen část – jak bude vypadat naše provozovna, naše dílnička? V této fázi jsme teď. Máme velký arch papíru, na kterém máme zakreslený půdorys místností. Zakreslili jsme všechna okna a dveře, stěny. Zanesli jsme rozměry pracovních ploch, skladů, odkládacích regálů a tak dále. Víme tok surovin a výrobků (velmi důležité, nesmí se křížit), kde budeme balit a kde skladovat hotové výrobky.

 

    Na tento arch papíru teď ještě musí přibýt hromada poznámek – například o umístění světel, druhu podlahy a stěn, kde budou sanitační prostředky a podobně.

 

    S tímto archem máme potom dorazit na hygienu, kde k ní dostaneme nějakou zpětnou vazbu. A pokud bude zjednodušená dokumentace v pořádku? Nemáme vyhráno, ještě nás čeká kolečko na úřadu hygieny práce, kde se řeší, zda je dostatečné osvětlení či správná ergonomie pracovních ploch. Naštěstí stačí stejná, zjednodušená dokumentace. Pokud bude vše v pořádku, posílá se projekt na posouzení a budeme čekat na štempl. Ale to je pro nás ještě daleko…

5. Toalety a sprcha?

 

    Na začátku jsme se děsili jedné věci. Budeme v naší provozovně, která je v rodinném domě, muset mít extra záchod a sprchu? Pokud ano, dost by nám to narušilo naše plány – rekonstrukce by musela být o dost větší a složitější.

 

    Tuto otázku jsme museli směřovat na hygienu práce. Jeden krátký telefonát a se zatajeným dechem jsem čekal odpověď…

 

    Ne, ujistila mě paní v telefonu, nemusíme mít extra záchod ani sprchu. Pokud je provozovna součástí rodinného domu, může se využívat hygienické zařízení již existující. Uf.

 

    Neberte ale toto jako bernou minci! Pokud i vy uvažujete o zřízení dílničky se vším všudy, vždy se informujte. Jak jsem psal výše, normy a zákony jsou v tomto ohledu dost vágní. Jejich interpretace se může lišit kraj od kraje.

 

6. Zodpovědný hodnotitel kosmetiky je základ

 

    Hodnotitel je osoba s ukončeným farmaceutickým vzděláním, který otestuje a zanalyzuje vzorek zaslané kosmetiky a zhodnotí, zda a za jakých podmínek je možné kosmetiku prodávat na trhu. Hodnocení trvá pár týdnů až měsíců a stojí pět až patnáct tisíc korun na jeden výrobek. Alespoň to jsme zatím zjistili.

 

    Na hodnotiteli by se nemělo šetřit a měl by být vybrán pečlivě. Jednak aby byl rychlý a dalo se s ním dobře komunikovat, ale hlavně aby svou práci bral zodpovědně. Pokud totiž pro trh schválí něco, co může za určitých podmínek uškodit, vina je vždy na naší straně – konkrétně na odpovědné osobě, která kosmetiku zaštiťuje.

7. Myslíme to vážně?

 

    Po celé hodině sezení a rozebírání všeho, co musíme splňovat, řekla paní hygienička jednu věc, která mi doteď utkvěla v paměti a dlouho tam zůstane:

 

Pokud to myslíte vážně, tak to všechno zvládnete.

 

    Tehdy jsem to bral jako malé povzbuzení. Teď vidím, že je to motto, ke kterému se budeme vracet často. Už teď je toho hodně a to jsme teprve na začátku. Jen samotné zařízení dílničky a certifikace prvních výrobků nás bude stát spoustu času, energie a peněz. A potom? Potom se budeme učit plavat ve světě chladného podnikání, kde se budeme snažit uchytit se svou láskou k tomu, co děláme a co nás naplňuje. Leží před námi nelehká cesta a my to víme.

 

    Ale myslíme to vážně. A tak to všechno zvládneme.

 

 

    Petr 

    PS: Pokud máte jakýkoliv dotaz, můžete se na nás obrátit buď v komentáři pod článkem nebo v FB skupině Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

    PPS: Zpráva z budoucnosti 🙂 Celé martýrium se zakládáním provozovny se nám podařilo splnit a nyní už jsou naše mýdla k mání. Zavítejte do našeho e-shopu a mrkněte na ně!

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.