Jak sestavit vlastní mýdlový recept 2. díl –

Vlastnosti olejů

V minulém díle naší minisérie jsme se naučili pracovat s mýdlovou kalkulačkou. Teď si povíme něco o výběru olejů, jejich vlastnostech v mýdle, o jejich sklonech k oxidaci (žluknutí). Věřím, že díky tomuto článku zvládnete sestavit vlastní recepturu nebo pochopit recepturu, kterou najdete na internetu a zhodnotit jestli je vhodná pro vaši pokožku 🙂 Pojďme se mrknout na vlastnosti olejů.

Olivový olej v mýdle

 

Olivový olej je většinou základní surovinou pro výrobu mýdel. Je to stabilní olej žluté až zelenkavé barvy. Poskytuje relativně tvrdé mýdlo. Ovšem toto mýdlo není příliš odolné (rychle se odmydlí), ve vodě slizovatí a pění jen velmi málo a ruce od oleje taky neumyje. Naproti tomu má také mnoho pozitivních vlastností. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin (kyselina olejová) dává mýdlo jemné, nedráždivé a příjemně krémové.

Olivové mýdlo, na které jsem napsala dříve recept, je třeba nechat zrát opravdu dlouho – minimálně půl roku. Delší doba zrání zvyšuje odolnost a pěnivost mýdla. Je vhodně jej kombinovat s jinými tuky, které zvýší odolnost a zajistí pěnivost mýdla.

Do mýdla se kvůli ceně a vyšší ochotě reagovat používá především olivový olej z výlisků – pomace.

Čistě olivové mýdlo má, v závislosti na použitém druhu oleje, krémovou (pomace) až nazelenalou barvu (virgin).

Bez oxidace vydrží až 2 roky.

Obvyklé zastoupení v receptu 40 – 60 %

 

Kokosový olej v mýdle

 

Kokosový olej je bílý až nažloutlý, při pokojové teplotě není tekutý, ale ani příliš pevný. Bod tání má kolem 25°C. Obsahuje především nasycené mastné kyseliny (myristovou a laurovou), díky kterým poskytuje tvrdé, velmi pěnivé mýdlo. Kokosové mýdlo se snadno rozpouští ve vodě, takže není příliš odolné. Kokosový olej dává krásně bílé mýdlo.

Kokosový olej v mýdle se vyznačuje vysokou čistící schopností, což může vést k vysušování pokožky. Proto je vhodné kokosový olej kombinovat s jinými oleji – například se skvěle doplňuje s olivovým nebo jiným výživnějším olejem 🙂

Kokosový olej je velmi stabilní a vydrží bez oxidace několik let. Svou přítomností v receptuře dokáže stabilizovat i méně stabilní oleje.

Obvyklé zastoupení v receptu 20 – 30 %

 

Bambucké máslo v mýdle

 

Bambucké máslo se začalo používat především jako náhrada palmového oleje, který je dneska vnímám jako neekologický z důvodu pěstování palmy olejné na úkor deštných pralesů. Z tohoto důvodu já palmový olej nepoužívám.

Bambucké máslo v mýdle má i další benefity oproti palmovému oleji a proto je mou jasnou volnou. Je vhodné pro citlivou pokožku. Obsahuje velké množství nezmýdelnitelných látek, které pečují o naši položku.

Bambucké máslo díky vysokému obsahu kyseliny stearové (až 45 %) poskytuje odolné, tvrdé mýdlo. Je málo rozpustné ve vodě a jeho napěnění trvá delší dobu. Pěna není nijak divoká, ale je příjemná a krémovitá. Snadno zmýdelňuje.

Při pokojové teplotě je pevné a je třeba jej rozpustit. Bod tání má okolo 36°C – při větším zastoupení v receptu je třeba zvýšit teplotu míchání olejů a louhu nad 40°C.

Mýdlo pouze z bambuckého másla má, v závislosti na druhu použitého oleje, krémovou (lisované za studena) nebo bílou (rafinované).

Je velmi stabilní a bez oxidace vydrží i několik let.

Obvyklé zastoupení v receptu 20 – 30 %

Kakaové máslo v mýdle

 

Kakaové máslo je můj nejoblíbenější tuk. Jednak nádherně voní (lisované za studena), a navíc má v mýdle úžasné vlastnosti. Stejně jako bambucké máslo obsahuje vysoké procento strearové kyseliny a navíc obsahuje také kolem 30 % kyseliny palmitové. Obě tyto kyseliny zvyšují odolnost mýdla.

Kakaové máslo dává velmi příjemné mýdlo vhodné pro citlivou suchou pokožku (proto se hodí i na pleťová mýdla – zde najdete recept). Je odolné vůči rozmáčení. Pěna je velmi pomalá a krásně krémovitá.

Nerafinované voní úžasně po čokoládě a při použití nad 30 % je tato vůně cítit i z mýdla. Barva mýdla z kakaového másla je nažloutlá.

Při pokojové teplotě je toto máslo tvrdé. Bod tání má kolem 33°C – při větším zastoupení v receptu je třeba zvýšit teplotu míchání olejů a louhu nad 40°C.

Je velmi stabilní a bez oxidace vydrží i několik let.

Obvyklé zastoupení v receptu (většinou v kombinaci s bambuckým máslem) 5 – 20 % – v pleťových až 40 % 🙂

 

Tyto 4 tuky považuji za základní mýdlové kameny 

 

Olivový olej dodává mýdlu jemnost a pokožce poskytuje výživu
Kokosový olej zajišťuje pěnivost a výborně čistí
Bambucké a kakaové máslo dodává odolnost mýdla a krémovitost pěně

 

Do mýdla se dá použít prakticky jakýkoliv olej. Před použitím je třeba zjistit především jaké má vlastnosti a jestli se jedná o stabilní olej nebo ne.

Vlastnosti jednotlivých tuků jsme dány obsahem mastných kyselin. Připravila jsme pro vás tabulku jaká kyselina dává jaké mýdlo. Pokud jste četli minulý díl o mýdlové kalkulačce SoapCalc, tak ta vám prozradí, jaké kyseliny obsahuje vámi zvolený olej a podle tabulky zjistíte jaké mýdlo z něj bude 🙂

Nasycené mastné kyseliny
laurová
dobře čistí
 
velmi dobře pění
 
rychle se rozpouští
 
snadno zmýdelňuje
palmitová
málo rozpustná
 
dává odolné mýdlo

pomalá krémovitá pěna
 
snadno zmýdelňuje
myristová
dobře čistí
 
velmi dobře pění
 
rychle se rozpouští
 
snadno zmýdelňuje
stearová
málo rozpustná
 
dává odolné mýdlo
 
pomalá krémovitá pěna
 
snadno zmýdelňuje

 

Nenasycené mastné kyseliny
Mononenasycené mastné kyseliny
ricinová
zvyšuje rozpustnost mýdla

 

urychluje saponifikaci

 

napomáhá ke stabilitě pěny ač sama nepění
olejová
výživné, jemné

 

pění neochotně

 

slizovatí

 

velmi málo odolné

 

pomalu zmýdelňuje
Polynenasycené mastné kyseliny
linolová
výživné, jemné

 

pění málo

 

dává měkké mýdlo

 

rychle žlukne

 

neochotně zmýdelňuje
linoleová
dává velmi měkké

 

mýdlo

 

velmi rychle žlukne

 

velmi neochotně
zmýdelňuje
Velmi rychle jste asi zjistili, že si většinou s jedním olejem nevystačíme. Je třeba znát vlastnosti olejů a umět oleje vhodně kombinovat, aby bylo mýdlo dostatečně pevné a odolné, pěnivé a zároveň bylo pečující a nevysušovalo. Pojďme se na to podívat.

Nejprve je třeba se naučit se jak dělíme oleje a tuky.

Pevné tuky 

  • pěnivé (s vysokým obsahem laurové a myristové)
  • másla (s vysokým obsahem palmové a stearové kyseliny)

Tekuté oleje – pečující složka v mýdle, dělím je podle rizika oxidace na

  • stabilní (vysoký obsah kyseliny olejové)
  • málo stabilní (s vysokým obsahem linolové)
  • nestabilní (vysoké procento linoleové)

Pokud sestavujeme recepturu je třeba se ptát, jaké to mýdlo má být. Jestli má být na ruce, pak musí hodně čistit a pěnit a také být odolné a zároveň nevysušovat. Naopak mýdlo do sprchy může být méně odolné a více pečující, pěna může být pomalejší.

 

Základní pravidlo říká 50 % pevných tuků a 50 % olejů. Toho bych se z počátku držela, ale nebrala bych to jako bernou minci! Záleží vše na vašem záměru a zkušenostech. 

Jednoduchý recept je například: 50% oliva, 25 % kokos, 25 % bambucké máslo

Je zde zastoupen pečující olej (stabilní), pěnivý tuk i máslo, které zvýší odolnost mýdla.

Pleťové mýdlo nebo mýdlo pro děti: 45 % mandlový olej, 5 % jojobový olej, 40 % kakaového másla, 10 % palmojádrový olej

Zvláštním olejem je ricinový olej (obsahuje až 95 % ricinové kyseliny). Tento olej je hydrofilní a změkčuje mýdlo a snižuje jeho odolnost. Naopak v menším množství pozitivně podporuje stabilitu a krémovitost pěny, i když 100 % ricinové mýdlo vůbec nepění. Pro citlivé osoby může být díky svým vlastnostem a konzistenci dráždivý, proto ho doporučuji používat s rozvahou a v malých množstvích. Nepatří do pleťových mýdel a mýdel pro děti. Naopak je výborný do vlasových přípravků. Doporučuje se v množství do 10ti % a v mých receptech jej najdete maximálně do 5 %.

Přetučnění

Kromě výběru olejů a nastavení vody si v mýdlové kalkulačce můžeme nastavit i přetučnění. Je to množství oleje, které zůstane v mýdle po zreagování hydroxidu. Pečuje o pokožku a brání jejímu vysoušení. V klasických mýdlech se toto číslo pohybuje mezi 5 – 15 %. Mé oblíbené je 8 – 10 % 🙂

S rostoucím přetučněním roste měkkost mýdla a samozřejmě jeho “pečující” schopnosti. Nic se ovšem nemá přehánět. U hodně měkkých receptur s vyšším % tekutých olejů bych nešla nad 8 %. Naopak při použití většino množství kokosu bych šla nad 10 %.

Mýdlařina je o pokusech a neustálém zkoušení. Co sedne jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Každý si musí najít to své “mýdlo” 🙂 Před sestavením receptu je nutné přihlédnout k tomu, pro koho je mýdlo určené a jaké má požadavky a limity. Tabulka kyselin a jejich vlastností vám pomůže pochopit, jak se olej bude v mýdle chovat a jestli je vhodný pro váš záměr.

V případě, že budete s něčím potřebovat poradit nebo pomoci napište mi do skupiny naší skupiny Výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel.

Další díl mého seriálu o sestavování vlastních receptur se týká přísad do mýdla – v tomto článku vám ukážu, jak se chová takové mléko, jogurt, med nebo dokonce hedvábí v mýdle a jak je správně používat. Přečíst si jej můžete zde.

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

 

📌   Spousta informací 

📌   Inspirace

📌  Pravidělně nový obsah

📌  Videa z výroby

📌  Živá vysílání 

📌
  Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Planetkové mýdlo

Planetkové mýdlo

  Planetkové mýdloPlanetkové mýdlo vzniklo hned po výrobě neonkového mýdla. Jako planetky jsem právě využila planetky vyrobené ze zbytku...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 50 článků. 🙂

Členství v klubu ocení určitě ti,

kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu