Přísady do mýdel – Jak sestavit vlastní mýdlový recept 3. díl

Pokračování naší minisérie o mýdlech. Tentokrát se zaměříme na přísady do mýdel. Vlastnosti mýdla můžeme ovlivnit složením olejů (jak jsme si řekli v minulém díle), ale také přísadami, které do mýdla přidáme. Nabízím vám základní přehled nejčastěji přidávaných surovin.

Jogurt, pryskyřice, med a vosk – mé oblíbené přísady do mýdel

Přísady do mýdel jsou to, co dělá z běžné kostky mýdla něco speciálního. Pro mě je to jedním z důvodů, proč mě baví mýdla dělat a proč je používám. Díky přísadám může být každé mýdlo unikát, co se týče vzhledu, vůně a vlastností. Takže, pojďme na ně!

Mléko

 

Nejčastěji kozí nebo i ovčí, kravské a rostlinné.

Mléko, zejména kozí, je v kosmetice používáno odnepaměti. Mezi jeho hlavní benefity řadíme obsah proteinů, které hydroxid denaturuje na aminokyseliny, které působí příznivě na pokožku a pomáhají jí regenerovat. Dále obsahuje cukry, které zvyšují pěnivost mýdla a dodávají pěně na stabilitě.

     Dávkování: obvykle se jím nahrazuje všechna voda v receptuře.

     TIP!

     Mléko je třeba před rozpuštěním hydroxidu zmrazit, ideálně do malých kostek (jako led do nápojů) pak odvážit potřebné množství a pomalu přisypávat hydroxid. Teplota by neměla přesáhnout 40°C. Je dobré celou nádobu ještě chladit. Po rozpuštění je nutné roztok přelít přes sítko, abychom měli jistotu, že se rozpustil všechen hydroxid.

Jogurt

 

Totéž co mléko, ale navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která se při reakci s louhem mění na laktát sodný. Ten zvyšuje tvrdost mýdla a hydratuje pokožku (zde najdete samostatný článek o laktátu sodném, který jsem sepsala).

     Dávkování: cca 100 – 150 g na 1 kg olejů (odečíst od vody potřebné pro rozpuštění NaOH).

U jogurtu se nabízí dva postupy.

     1) Buď jej naředit destilovanou vodou a zamrazit a postupovat jako u mléka.

     2) Mně se osvědčilo přidávat jogurt do stopy nebo rovnou do olejů a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu. Takže pokud na 1 kg olejů v receptuře potřebuji podle mýdlové kalkulačky například 270 g vody (pokud používám poměr 2:1 voda.hydroxid), tak hydroxid rozpustím v 170 g vody a přidám 100 g jogurtu.

Tento postup mi přijde výhodnější. Já nerada rozpouštím hydroxid v něčem jiném než ve vodě a hlavně je to rychlejší a netřeba nic dopředu mrazit.

POZOR! 

     Vodu nelze ubírat donekonečna. Musí jí zbýt dost na rozpuštění hydroxidu. Hydroxid se rozpouští maximálně do 50% koncentrace. Takže potřebujeme-li například 68 g NaOH pak je musíme rozpustit nejméně v 68 g vody. Což je poměr 1:1. Doporučuji používat poměr 1,1:1 (voda:NaOH) to 0,1 navíc nám kompenzuje odpar vody a dodává větší jistotu, že se hydroxid plně rozpustí.

     Mléčný tuk zvyšuje přetučnění. Pokud používáte tučnější mléko nebo dokonce smetanu, může se stát, že mýdlo bude hodně měkké – přetučnění vámi zadané například 8 % může stoupnout až na 15 %, což je už docela dost. Já používám především kozí jogurt a mléko a nikdy jsem s tím neměla problém. Ale zmiňuji to zde, abyste věděli pokud se s tím setkáte. ????

Mléčné výrobky, zvláště pak jogurt, mohou snížit vysoušecí efekt mýdla. Proto jsou velmi oblíbené do dětských mýdel, mýdel na citlivou pokožku a pleťových mýdel.

Med

 

Med má mnoho benefitů jako potravina i jako surovina do kosmetiky. Pro mýdla vnímám jako největší plus – vysoký obsah cukrů, které zvyšují pěnivost mýdla a dodávají pěně na stabilitě. Mýdlo s medem má specifickou vůni, kterou zbožňuji ????

     Dávkování: 20 – 30 g na 1 kg je ideál (má zkušenost), maximálně jsem dávala 50 g.

Přidávám jej nejčastěji rozpuštěný v trošce vody do olejů před přidáním hydroxidu. Ideálně by měl mít teplotu olejů nebo o malinko vyšší (stejně jak to platí o roztoku hydroxidu). Nebo jej přidávám i během mixování do emulze či lehké stopy. V každém případě je třeba med úplně rozpustit v trošce vody a mýdlovou hmotu s ním pořádně promixovat, aby v mýdle nebyly tmavé tečky ????

     TIP!

     Mléko, jogurt i med urychlují saponifikaci díky přítomnosti cukrů. Může pak snadno dojít k přehřátí mýdla. Proto nedoporučuji zahřívat mýdla s těmito přísadami v troubě ani je zvlášť pečlivě balit. Někteří mydláři doporučují mýdla s mléčnými výrobky chladit, aby si uchovaly svou bílou barvu a údajně i více účinných látek. Chlazením se zabrání i gelové fázi.

 

Já si myslím, že teplota je v mýdle ten nejmenší problém. Louh spolehlivě zničí vše, co by zničila teplota proto u mě i mýdla s mlékem prochází gelem (já negelová mýdla nerada ???? )

Pokud náhodou nemáte ve svém okolí včelaře, který by vám dodal kvalitní med, můžete mi napsat a já vám určitě něco ze svých zásob pošlu ????

Hedvábí a vlna

 

Hedvábí dělá mýdlo hedvábným. A to doslova. ???? Díky hedvábí je mýdlo příjemně jemné a hedvábné aminokyseliny napomáhají ke stabilnější a krémovější pěně. Navíc zvyšují hydrataci a regeneraci pokožky.

     Dávkování: používá se většinou 1 – 5 g na kilo olejů

     Jak jej do mýdla přidat? Je třeba jej nejprve rozpustit v louhu. Nejlépe se rozpouští jemně nastříhané a namočené ve vodě určené k přípravě louhu přes noc. Pak je nejlepší vsypat všechen hydroxid do vody s hedvábím a několikrát dobře zamíchat. K rozpuštění hedvábí je potřeba vyšší teplota, proto není dobré v tomto případě roztok nijak chladit. Do olejů lijeme roztok louhu a hedvábí vždy přes jemné sítko.

Pokud vás zajímají konkrétní recepty na hedvábná mýdla, tak pro vás mám dva konkrétní recepty. První je mýdlo s hedvábím a červeným jílem a druhé je inspirováno mýdlem z Marseille, do kterého jsem přidala hedvábí.

 

Jíly

 

     Jíly jsou velmi oblíbené přísady do mýdel se spoustou skvělých vlastností:

  • zvyšují pěnivost
  • dají se použít jako přírodní barvivo
  • jíly jsou bohaté na minerály
  • mají skvělé absorpční vlastnosti
  • mohou působit jemně peelinově
  • napomáhají při detoxikaci pokožky
  • jsou dobře snášené při kožních potížích a mohou zmírňovat jejich projevy

Každý jíl má malinko jiné vlastnosti. Zelený jíl se hodí na mastnější pokožku, červený jíl na citlivou a stárnoucí pokožku. Je třeba vybírat dle typu vaší pleti.

Doporučuji je předem smíchat s trochou vody a pak vmíchat do stopy. Pokud chceme jíl použít do celého mýdla, je možné je rozmíchat v olejích před přidáním hydroxidu. 

     Dávkování: podle požadované sytosti barvy cca 15 – 60 g na 1 kg olejů. Já sama jsem nikdy nedávala víc než 40 g/kg, velké množství suchých přísad může dělat neplechu.

Více o jílech a dalších barvivech najdete v mém předchozím článku o přírodních barvivech.

Olejové maceráty

 

Olejové maceráty mají v mýdle velmi dobrý efekt. Levandulový si dokonce zachovává vůni i po zmýdlenění. Bylinky macerujeme v oleji (obvykle olivovém nebo takovém, kterého máme v receptuře nejvíce). Jak pak takové mýdlo může vypadat najdete v receptu na levandulové mýdlo.

Macerát počítáme v kalkulačce jako příslušný olej, v němž bylinku ležela. Když dělám levandulové mýdlo a mám macerát levandule v olivovém oleji nebo bambuckém másle, tak s ním nahradím celý olivový olej nebo bambucké máslo v receptuře.

Můžete namítat, že se “léčivé” schopnosti bylinek při kontaktu s louhem nebo teplotou při gelové fázi, ztratí. Věřím, že ne všechny, ale něco se zde jistě zachová. Minimálně ta léčivá síla, která nejde změřit žádnými přístroji ???? Léčivé látky lze bezpečně uchránit pouze u výroby mýdla za tepla, kdy macerát přidáváme jako přetučnění až po zreagování veškerého hydroxidu.

Maceráty mohou být do mýdla použity i za účelem obarvení mýdla. Například macerát alkanny, papriky, kávy, kurkumy atd. Více v článku o přírodních barvivech.

 

Hydroláty – květinové vody

 

 

     Je možné je použít místo vody v receptuře.  Mají přízní vliv na pokožku, vybíráme hydrolát dle typu pleti. Bohužel, vůně z nich se většinou nezachová a účinné látky – jak které ????

 

Odvary

 

     Odvary lze použít také jako hydroláty k přípravě roztoku NaOH. Většinou různě barevný odvar po vsypání hydroxidu ztmavne a výpary zrovna nevoní. V mýdle toto většinou vyvane.

 

Káva

 

     Nevím jak vy, ale já bez kávy nepřežiji ani den ???? Pokud se ji rozhodnete přidat i do mýdla, nabízí se několik možností. Lze použít silné espresso jako tekutinu pro rozpuštění louhu nebo přidat logra do stopy pro peelingový efekt. Kávový logr teda docela dost škrábe ???? Pro mě to není příliš příjemný peeling, takže pokud se rozhodnete jej přidat, doporučuji menší množství a vyzkoušejte jak to bude vaší pokožce sedět (a nezapomeňte se o výsledek podělit u nás na skupině ????

     Jemnější je právě kávová sedlina než čerstvě mletá káva. 

 

Lanolin

 

     Miluji lanolin. Zachránil mě už asi tisíckrát jako hlavní surovina mastičce na ekzém. A jakou vlastnost nám přidá do mýdla? Rozhodně mýdlo zjemní. Mýdla s lanolinem lépe pečují o pokožku a dodávají pocit hydratace a zvláčnění kůže. Je vhodný do dětských mýdel. Uzavírá vodu uvnitř pokožky a brání jejímu vysoušení.

     Pozor na kvalitu. Lanolin může být znečištěný zbytky antiparazitik, které se používají při chovu ovcí. Proto je třeba vybírat kvalitní, kde výrobce zaručuje, že je bez těchto látek. 

     Dávkování: obvykle do 5 %, nutno s ním počítat v kalkulačce (jak na to najdete v tomto článku o mýdlové kalkulačce) a rozpouští se spolu s oleji.

Mýdla s lanolinem jdou rychleji do stopy, tak pozor na to.

 

Včelí vosk

 

Dodává mýdlu na tvrdosti obsahuje vysoké procento vitamínu E.

     Obvyklé dávkování 1 – 3 %

Doporučuji dávat do 3 % a je nutné jej započítat do kalkulačky, část z něj zmýdelní a dodá mýdlu na krémovitosti a zvyšuje péči o pokožku.

TIP!

     Protože vosk taje až za teploty 63°C Louh a oleje je třeba smíchávat při vyšších teplotách (nad 45°C). Vosk musí být plně rozpuštěný. S poklesem teploty rychle tuhne i ve směsi s louhem, proto zapomeňte na včelí vosk v receptech na swirl atp ????

Jak vybrat kvalitní vosk se můžete dočíst v článku Včelí vosk v kosmetice – jak vybrat ten nejlepší.  

Pryskyřice a tinktury

 

     Tyto suroviny většinou nelze zakomponovat do mýdle vyráběných metodou za studena, protože urychlují saponifikaci natolik, že hmota je skoro vždy ztuhne v okamžiku a nestihnete ji ani pořádně zamíchat. Takže je třeba se vydat na cestu výroby mýdel za tepla.

Rozhodně to za to stojí. Dělala jsem i mýdlo s pryskyřicí, kdy jsme rozpustila smrkovou pryskyřici v oleji a poté jej použila do mýdla. Nebo takové mýdlo s propolisovou tinkturou ???? 

Laktát a citrát sodný/draselný

 

      Laktát přispívá přispívá k rychlejšímu vytvrzení mýdla (super u receptur s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin) a působí jako hydratační složka. Mýdlo je také odolnější k rozmáčení a má takovou hladší strukturu. 

Laktát sodný vzniká neutralizací kyseliny mléčné hydroxidem sodným. Můžeme buď koupit přímo v obchodě s kosmetickými surovinami nebo si jej doma připravit z kyseliny mléčné.

     Citrát už si většinou musíme vyrobit sami neutralizací z kyseliny citronové. Jeho hlavním benefitem je,  že při mydlení reaguje s vápennými ionty z tvrdé vody a tím pádem brání vzniku tzv. nerozpustného mýdla, které se rádo usazuje na vaně či umyvadle.

Absolutně nezbytný je ve vlasových mýdlech, protože jinak by se toto nerozpustné mýdlo usadilo i na vlasech a vlasy by byly slepené a tvrdé. Proto pokud se rozhodnete používat mýdlo na vlasy tak určitě s citrátem. 

     Příprava a využití laktátu a citrátu je tak obsáhlé téma, že jsem se tomu rozhodla věnovat samostatný článek. 

Pokud se vám článek líbil a informace z něj pro vás byly přínosem můžete se stát mým Patronem a podpořit mě na Startovači. Díky tomu budu schopná psát další články, tvořit videa a udržovat blog v chodu 🙂

Děkuji za pozornost a přeji úspěšné tvoření,
Zdenka – Přímo od Včelařky

Pokud byste se chtěli na něco doptat ohledně přísad do mýdel nebo čehokoliv jiného ohledně mýdel a kosmetiky, přijďte za námi do skupiny na Facebooku Výroba přírodních mýdel a domácí kosmetikyRádi vám poradíme ????

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej

 Mýdlařská dílnička VIII. – Ukončení výroby mýdel pro prodej Život je změna a občas pořádná:-) Dneska se jdu za vámi s jednou takovou změnou podělit.  Když jsme před dvěma lety začínali, měli jsme velké plány, chtěli jsme dělat všechno! Mýdla, kosmetiku, kurzy...

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

Mýdlářská dílnička VII. – Spuštění e-shopu a prodeje

   Mýdlářská dílnička VII. - Spuštění e-shopu a prodeje  Od spuštění e-shopu prvního listopadu minulého roku uběhlo už deset měsíců. Je proto ideální čas se ohlédnout na naše dosavadní počínání. A proto vás dnes zavedu zpátky v čase, do doby těsně...

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

Mýdlařská dílnička VI. – Kolik stojí výrobna kosmetiky?

  Mýdlařská dílnička VI. - Kolik stojí výrobna kosmetiky?     Mýdlařská dílnička už stojí, ale faktury nepřestávají chodit. Naštěstí jsme s tím počítali a nachystali si v našem rozpočtu dostatek peněz. Určitě by nám ale do začátku pomohlo, kdybychom se mohli...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.