Recept na čistící mýdlo s aktivním uhlím a zeleným jílem

Vždycky mě fascinovala černá mýdla, takže jsem se rozhodla si jedno takové taky vyrobit. Černou barvu v mýdle zajistí aktivní uhlí, takže jsem si ho objednala. Jakmile mi přišel balíček, celá natěšená jsem se pustila se do výroby. Spolu s aktivním uhlím mi přišel i zelený jíl a formičky na mýdla, takže jsem si rovnou vyzkoušela dvoubarevná mýdla.

Mýdla s aktivním uhlím a zeleným jílem

Použití 

 

Mýdlo s aktivním uhlím a zeleným jílem je vhodné pro problematickou pleť se sklony k akné. Vyznačuje se vysokou čistící schopností a zároveň pokožku vyživuje a ošetřuje. Zelený jíl lehce vysušuje, což ocení majitelé mastnějšího typu pleti. Pokud máte pleť spíše suchou, doporučuji nahradit zelený jíl červeným nebo jej úplně vynechat.

 

Ingredience

 

     Na zmýdelnění 1000 g tuků (v poměru viz výše) jsem použila 133,03 g NaOH (hydroxid sodný) rozpuštěného ve 300 g vody při přetučnění 8 %.

 

     Pozor!!! Pokud změníte jakýkoliv olej nebo jeho množství, je nutné celý recept přepočítav kalkulačce znovu. Každý olej totiž ke své saponifikaci potřebuje jiné množství hydroxidu. Při nepřepočítání NaOH by v lepším případě došlo k vysokému přetučnění, v horším by v mýdle zůstal nezreagovaný hydroxid a mýdlo by mohlo poleptat. Já pro jistotu všechny recepty z internetu i knih znovu zadávám do kalkulačky a většinou si je upravuji podle sebe. Je to jistota, že bude mýdlo v pořádku.

V tomto článku si můžete přečíst, jak pracovat s mýdlovou kalkulačkou SoapCalc.

 

V tabulce ze SoapCalc vidíte podrobnější informace o mýdle.

Recept za SoapCalc

Výroba mýdla metodou za studena

     Nejprve jsem si odvážila všechny oleje a lanolin do mísy. Oleje jsem vložila do trouby rozehřáté na 50°C, aby se pevné oleje rozpustily. Během rozehřívání jsem si nachystala vše potřebné – hydroxid, destilovanou vodu, mixér, rukavice, brýle atd.

     Jakmile se oleje rozpustily, nechala jsem je chladnout na lince.

     Mezitím jsem si odvážila destilovanou vodu a hydroxid. Hydroxid rozpouštím v zavařovací sklenici, kterou mám ve dřezu se studenou vodou. 

Pozor, po zkušenostech nedoporučuji žádné sklo, ale plast nebo nerez. Stalo se mi, že se oddělilo dno a hydroxid se vylil, naštěstí jen do dřezu…naštěstí!  

     Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy naopak. Při rozpouštění hydroxidu se uvolňují páry, které není vhodné vdechovat, takže vždy mám otevřené okno a po rozpuštění na chvíli odcházím do vedlejší místnosti.

     Když oleje i roztok hydroxidu dosáhl přibližně stejné teploty – kolem 40°C (pozn. hydroxid musí mít vždy o pár stupňů více), jsem pomalu nalila roztok hydroxidu do olejů. Nikdy nelijeme tuky do hydroxidu. Směs pořádně promícháme.

     Potom jsem vzala mixér a mixovala jsem do vytvoření stabilní emulze – na hladině se začne vytvářet tzv. stopa po mixéru nebo vařečce. Je lepší zastavit mixování v řidší stopě, protože po přidání jílů a uhlí hmota ještě zhoustne. Na obrázku je už stopa hodně hustá, hůř se mi s ní pracovalo.

Hustá stopa

V této fázi jsem odložila mixér a míchala už jen ručněDo stopy (lze přidat rovnou do olejů) jsem přidala 20 g éterického oleje, pořádně promíchala a část hmoty jsem odlila do druhé nádoby. Do jednoho dílu jsem přidala zelený jíl a do druhého aktivní uhlí a pořádně rozmíchala.

      Na 1000 g oleje dávám lžíci aktivního uhlí nebo 2 lžíce jílu. Lepší je předem si rozmíchat jíl v trošce vody a aktivní uhlí v trošce oleje. 

     Do formy jsem na střídačku nalila část s jílem a část s uhlím a pak koncem vařečky lehce promíchala. Formu s mýdlem jsem zabalila do deky a dala k radiátoru, aby mohla proběhnout gelová fáze. Za 24 hodin jsme mýdlo nakrájela a rozložila na dřevěný rošt, aby mohlo v klidu zrát.

     Mýdlo musí alespoň 3 týdny zrát na suchém a dobře větraném místě. Během této doby mýdlo ztrácí vodu a dochází k zreagování zbytku hydroxidu. Je dobré před použitím mýdla zkontrolovat jeho pH lakmusovými papírky, které koupíte v lékárně. Hodnota pH u takto vyrobeného mýdla by měla být pod 9.

     O měření pH a bezpečnosti mýdla jsem sepsala podrobnější článek, který doporučuji přečíst.

Více receptů najdete v mém mýdlovém receptáři a podrobný postup výroby mýdla za studena najdete v tomto článku. 

     A jedna zajímavost – tento recept posloužil jako základ pro mýdlo s aktivním uhlím a zeleným jílem Uhlík. Uhlíka si můžete koupit na našem e-shopu – nejen že budete mít doma voňavé mýdlo mé vlastní výroby, ale navíc podpoříte i tento blog a můj sen 🙂

      Pokud máte jakýkoliv dotaz, můžete se na mě obrátit buď v komentáři pod článkem nebo ve FB skupině výroba přírodní kosmetiky a rostlinných mýdel. Rádi vás tam uvidíme!

Sdílejte článek s přáteli

***** KLUB *****

PŘÍMO OD VČELAŘKY

Na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace

📌 Jeden nový článek měsíčně

📌 Živá vysílání 

📌
 Recepty a návody 

📌
  Konzultace zdarma

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se přidává právě 50 % soli od váhy olejů. Čím více soli dáte, tím bude mýdlo tvrdší a z mé zkušensoti i méně příjemné k...

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

Rebatch aneb Jak předělat nepodařené mýdlo

    Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i nejlepším 🙂 Mýdlo se může přehřát, můžeme jej nedomíchat nebo můžeme zapomenout přidat nějaký olej a nepodařené...

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

Kakaové máslo v přírodní kosmetice

   Kakaové máslo v přírodní kosmeticeKakaovým máslem začínám sérii článků o surovinách do přírodní kosmetiky. Kakaové máslo je na prvním místě, protože ho prostě miluju! Jeho vůni, jeho vlastnosti a jeho chuť 🙂 Pojďte se se mnou podívat, jak kakaové máslo...

Přečtěte si naše nejnovější články

Látkové plenky

Látkové plenky

    Látkové plenkyMyšlenka na používání látkových plenek se mě držela celé těhotenství. Několikrát jsem si o látkovkách začala zjišťovat...

Solná mýdla

Solná mýdla

    Solná mýdla Solná mýdla se jmenují solná, protože obsahují celkem velké množství soli (minimálně 50 % od váhy olejů). Nejčastěji se...

Líbí se Ti moje tvorba? Nenech si nic ujít.

KLUB PŘÍMO OD VČELAŘKY

V klubu je zracopváno již více než 20 článků. 🙂
Členství v klubu ocení určitě ti, kteří by rádi ke mě na kurz, ale nemají tu možnost.

Jak klub vlastně vypadá a na co se můžete těsit?

📌 Spousta informací a inspirace 
📌 Každý měsíc minimálně jedno téma především k výrobě mýdel. Pokud bude zájem tak i o bylinkách, kosmetice nebo o včelkách.
Témata budou i na přání
📌 Témata budou formou textu doplněného o video či fotonávod
📌 Živá vysílání 🙂
📌 Recepty na mýdla a tipy na zajímavé přísady
📌 Postupně projedeme všechny témata z mých kurzů 
📌 Budeš mít mou plnou pozornost při řešení Tvých problémů a otázek

📌 Budu pro Tebe po domluvě k dispozici na telefonu

CHCETE SE NAUČIT

VYRÁBĚT MÝDLA? 

Pořádám online kurzy
pro začátečníky i pokročilé.